Perfect geprijsd en of ‘priced for perfection’
Op de beurs zien we nog steeds grote uitslagen (lees volatility) en ook al hebben we soms mooie bedrijfscijfers, toch zien we dan het aandeel alsnog onderuit gaan. Dit is omdat een aantal bedrijven op de beurs geprijsd zijn op perfectie. Kortom er is voor deze bedrijven geen ruimte voor kleine tegenvallers of een kleine teleurstelling dan worden ze zwaar gestraft door de beleggers. Daarnaast kunnen we ook constateren; koersen reageren ook steeds sneller op het nieuws of een gerucht. Zijn dit de algoritmes van de professionals of gewoon de particuliere beleggers die massaal en direct op een koop of verkoopknop drukken? Kortom de ouderwetse efficiëntie in de markt lijkt op zijn retour.
Een brug te ver?
Iets wat los van bedrijfscijfers en oorlogen voor de beurzen ook van belang zal worden zijn de Staking van Truckers bij de grenzen tussen de VS en Canada. Deze stakingen kost meer dan 800 miljoen dollar per dag en zorgen opnieuw voor problemen in de ‘supply chain’ tussen de consument en de producenten onderling. Jaarlijks wordt er voor meer dan 511 miljard dollar tegenwaarde gehandeld tussen de VS en Canada. Even ter idee: een van de bruggen die geblokkeerd is wordt als deze niet geblokkeerd is, gebruikt door 8.000 trucks per dag en er gaan normaal 40.000 forensen en toeristen over. De waarde van de goederen die door de trucks vervoerd wordt op de ene brug staat op 323 miljoen aan waarde per dag. Dat is dus 1 brug… en dat allemaal om een corona vaccinatie bewijs.
En dat terwijl het totaal aantal Corona doden in de VS bijna op miljoen staat (920 duizend om precies te zijn). We kunnen kijkende naar ook de protesten in Nederland, Frankrijk, Spanje, en de rest van Europa met een gerust hart zeggen dat iedereen dus corona moe is. In Nederland wordt de petitie die het land wil open gooien in korte tijd bijna 800 duizend keer ondertekend.
Maar wat als de economie weer een normale dynamiek gaat krijgen? En andere zaken zoals inflatie en energieprijzen weer echt belangrijk worden? Een mooie burg naar de indices.
De Rus-sell 2000
Zoals ik een aantal weken geleden aangegeven had moesten we na de relatief snelle daling in januari eerst een pull back omhoog maken. Dit kan normaal gesproken 50 procent van de beweging zijn maar ook kan deze precies naar de Twindicator lijn gaan, om vervolgens weer verder omlaag te gaan. We zien dit beeld in bijna alle grote indices.
Dus hoewel we mogelijk dicht bij een derde wereld oorlog zijn, was de oorlog in de Oekraïne afgelopen week even geen issue en werd tot vrijdag vergeten. Koersen liepen op en de rente liep ook op. Toen kwam er een publicatie van inflatiecijfers, wat bleek: in de VS was de inflatie op een veertigjarig hoogte punt (7,5 procent) en dat bracht in de VS de 10jaars de rente zelfs boven de 2 procent en in Duitsland ging de 10jaars rente naar een plus van 0,40 procent en dat terwijl we aldaar kort geleden nog een soortgelijk percentage maar dan aan de negatieve kant hadden. We kwamen dus van negatieve rente niveaus. Het is een tijd geleden dat we in een korte tijd zo snel de rente hebben zien oplopen. Met als gevolg dat de Centrale bankiers er weer alles aan deden om de rente beweging te ‘down-play-en’ (lees bagatelliseren). De centrale bankiers riepen meteen dat een hogere rente de energieprijzen echt niet direct omlaag gaat brengen. Toch is het verhaal na de hoog blijvende inflatie wel duidelijk er moeten heel wat stappen omhoog in de rente gezet worden om weer met de trend mee te gaan en inflatie te kunnen beteugelen. Immers theoretisch is het wel degelijk zo dat als je de economie afremt door de rente te verhogen de vraag weg minder wordt of zelfs wegvalt en dan wordt er automatisch ook minder energie gebruikt en krijg je dus wel degelijk lagere energieprijzen.
Natuurlijk helpt een conflict met Rusland (een grote leverancier van olie en gas) niet om de prijzen omlaag te brengen maar het is ook onverantwoordelijk om te blijven wachten met een rente verhoging terwijl er grote zeepbellen ontstaan in bijv. de huizenmarkt.
Profiteurs?
Banken en verzekeraars zouden in theorie moeten profiteren van hogere rentes (zie daling obligatiemarkt /Bund). Echter een bedrijf dat eigenlijk moet profiteren van hogere rente te weten ABN Amro ging omlaag afgelopen week na de cijfers omlaag. Ook waren er andere banken zoals bijv. Credit Suisse die flink omlaag ging de afgelopen week op cijfers. Kortom het is wat gemakkelijk om te roepen dat alle banken en verzekeraars profiteren van de rente stijging. Wat we ook niet moeten onderschatten is, als de rente stijgt de kans dat Zombie bedrijven die door de lage rente konden blijven leven nu ineens snel om kunnen vallen.
Bubble!
Ik noemde het net al, omdat vermogende mensen moeten betalen voor credit geld op een rekening bij een bank waren en zijn er vele die het geld in panden (vastgoed) stopte en dit leidde op een toch al gespannen markt tot meer vraag en uiteindelijk tot een overspannen situatie. Als absolute hoogte punt van de totale gekte in de woningmarkt is een vraagprijs van bijna 1 miljoen voor rijtjeshuis in een nieuwe wijk van Hilversum. Als reden voor de bizarre prijs gaf de bewoner aan de Telegraaf aan, dat hij als hij verkoopt tijdelijk moet gaan huren en dat kost ook geld… Ik zal u mijn mening over de makelaar die aan dit soort onzin meewerkt besparen en de kans dat deze vraagprijs ook daadwerkelijk geboden wordt is nihil.
Sprekend over betalen
Betaal gigant Adyen kwam met cijfers en deed geen PayPal-letje. Voor wie het gemist had PayPal was een paar weken geleden en ging fors onderuit na de cijfers, speculanten gingen er vanuit dat Adyen mogelijk een soortgelijk noodlot zou ontmoeten. Echter goede cijfers zorgde eerst voor short-covering (snelle stijging van speculanten) om later alsnog het uiteindelijke doembeeld te ontmoeten. We raakte op slotbasis precies de Twindicator lijn en vielen daarna weer terug. Kijkende naar de waardering van dit bedrijf is het alles behalve goedkoop.
Lekker een chippie voor de buis?
Hoewel de chip bedrijven allemaal even opveerde, was het niet terug naar het ouderwetse gevoel van Chips voor de buis. Maar meer was het dat we Chipbedrijven spreekwoordelijk voor de bus gooien. Want de trend in alle Chipbedrijven is heel duidelijk omlaag en dit ondanks de mega investeringen van de overheden in deze sector. Kortom wees voorzichtig en wees zeker niet optimistisch. Als iemand dit aandeel een jaar geleden heeft gekocht kan die belegger er gemakkelijk met winst uit. Even voor het idee in de corona paniek daling in maart 2020 was het laagte punt 177,52 euro…
De trend is your friend…
De trend in ASML (wat een prima bedrijf is) is omlaag en daarmee gelijk aan alle andere mooie bedrijven in deze sector. Ze gaan allemaal omlaag in deze correctie en hebben allemaal nog veel ruimte omlaag. Vrijdag ging NXP ook weer onderuit en ging dus niet door de Twindicator heen omhoog, ook hier een pull back. Als de horizontale steunlijn niet weet te houden en we verder dalen dan krijgen we technisch gezien helaas een versnelling omlaag.
We zouden alle grafieken van alle chipbedrijven kunnen pakken, maar we nemen even AMD als laatste voorbeeld om mijn punt kracht bij te zetten. AMD zakte vrijdag met veel geweld door de Twindicatorlijn en is dus weer een short kandidaat. Ook hier als de horizontale lijn (op 100 USD) niet houdt dan is het bal.
Sprekende over grote bewegingen
Software bedrijf Affirm (AFRM) kwam te vroeg uit met cijfers en viel daarom vrijdag meer dan 20 procent omlaag. Nu is even de vraag of ook hier de horizontale lijn houdt. Gezien de beweging die we reeds achter de rug hebben van 180 dollar naar onder de 50 dollar zou je toch iets van steun verwachten. Maar vang niet een vallend mes want je kunt je lelijk verwonden en het is niet zo dat dit aandeel fundamenteel koopwaardig is geworden.
Beursgezegde ….
Sprekende over vallende messen of toch een ‘dead cat bounce’ komen we bij Hometrainer producent Peloton.
Peloton zoekt aansluiting bij de kopgroep
Nike en Amazon worden genoemd om het bedrijf Peloton over te nemen, maar eerst gooien ze er even 2.800 mannen en vrouwen uit. Hierdoor hebben ze enigszins hun toekomst zelf in de hand en daarop schoot het aandeel weer iets omhoog.
Wie niet omhoog schoot was Amazon. Al eerder gaf ik aan dat technisch gezien we moeten vrezen met grote vrees dat het aandeel gaat dalen en dat lijkt nu ook te gaan gebeuren. Het aandeel profiteerde lang van de corona economie waarbij we alles lieten bezorgen, maar als we open gaan zou er meer in de echte winkels gekocht kunnen worden. (zie column vorige week over de FAANG).
Tot slot even een ritje langs paar indices
Eerst maar even de Nasdaq, die is zoals gezegd gelijk aan de Russsell2000. Een eerste daling een pull back en een hernieuwde daling.
And now something completely different?
De S&P500 futures hebben ondanks dat het een heel andere index is, met 500 aandelen in plaats van 100 tech bedrijven precies beeld van de Nasdaq. Een daling uit de opgaande trend en een pull back naar de Twindicator lijn om vervolgens weer te dalen….
De Duitse DAX beweegt per saldo al een tijd zijwaarts en nu is het wachten op de officiële uitbraak omlaag. Maar in de Twindicator hebben we reeds een verkoopsignaal. Een daling door de horizontale steun zal je vermoedelijk snel terug brengen naar de niveaus van maart 2020.
En we sluiten af met de AEX
De AEX is kijkend naar de grafiek een beetje een mix tussen de DAX en de Amerikaanse indices. En dus ook hier vrees ik voor een verdere daling. De Twindicator staat op 779,57 en de EB indicator was nog ook nog negatief maar dreigde (bijna) weer naar positief te draaien. Echter kijkende naar de futures van de Sp500 en de andere futures van vrijdag in de VS dan moet je bescherming nemen onder je portefeuille.
Een idee kan zijn de koop van de put maart uitoefenprijs 680 rond de 5 euro of een AEX april uitoefenprijs 660 rond de 7,00 euro. Als het omlaag gaat kunnen we er een spread van maken door een andere optie met dezelfde looptijd naar een lagere uitoefenprijs hiertegenover te verkopen. Bijvoorbeeld een put met uitoefenprijs 600.
Tot slot een vraagje
De vraag die voor ligt is: wat gaan de beurzen doen als het daadwerkelijk oorlog wordt met de Russen?
Een oud beurs gezegde is als de kanonnen bulderen dan stijgen de koersen, een patriottisch idee maar omdat in dit conflict is met de Russen en het potentieel tot een veel groter conflict kan uitmonden zou ik niet mijn geld op het gezegde zetten. Immers het zijn de Russen die Europa gas leveren. Dus zullen energie prijzen omhoog schieten en daarmee de inflatie… die al hoog is nog hoger brengen. Ook dan nog eens meegenomen dat we dichtbij een all time high staan zou ik gaan voor bescherming.
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist (Blogger) heeft op moment van schrijven persoonlijk (privé) geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen (dus geen belang in of met een van de genoemde aandelen). Ook zijn er privé noch zakelijk andere relaties met de genoemde bedrijven en/of onderliggende waarden. De columns zijn geen beleggingsadvies en dus puur ter lering en ter vermaak.