AEX naar de 800, 900 of 1000?
Op TV zien we vaak Amerikaanse beurshandelaren met petjes van de record getallen (Dow 40.000, 60.000, etc.) om te vieren dat ze het record gehaald hebben. Beurshandelaren (het zijn net gewone mensen) en media houden van ronde getallen 800, 900, 1.000.
We zien daarom altijd een beweging naar dit soort magische getallen. Afgelopen week sprak ik een oude belegger en die zei dan ook “als we de 800 gaan zien dan verkoop ik”. Maar op de vraag wat hij dan met zijn geld wilde had hij een minder stellig antwoord, want niet alleen zijn bepaalde aandelen duur, maar we zien de gekte in veel meer assets zoals bijv. de huizenmarkt.
Juist omdat we een bepaalde overspannenheid zien in veel assets waren de ogen gericht op de andere kant van de oceaan waar de FED als belangrijkste Centrale Bank haar jaarlijkse uitje had in Jackson Hole. Hoewel het uitje dit jaar digitaal was, was iedereen nerveus.
Immers, in deze meeting zouden mogelijk ingrijpende aanpassingen van het beleid plaats worden aangekondigd. Maar wie net als ik voor de buis nieuws wilde horen, kwam weer bedrogen uit want de voorzitters worden altijd geselecteerd op de gave om uren te kunnen praten zonder feitelijk iets te zeggen. Uiteindelijk proberen de journalisten er daarna toch nog iets uit te halen.
We lezen dan ook in de weekendkranten dat de FED ‘de crisismaatregelen’ langzaam gaat terugdraaien en dit jaar stopt met Tapering en dan later langzaam en beheerst de rente laat oplopen. Nu weet iedereen dat als je stopt met het manipuleren van de rente curve door extreem groot obligaties in te kopen, de rente al snel iets gaat oplopen.
Maar ik ga een stapje terug en begin eerder in de zin met het woord crisismaatregelen en dit brengt me op de volgende gedachten; stel dat u via een tijdscapsule in deze tijd terecht zou komen en u zou als eerste alleen de zo volgende grafieken van de diverse aandelen indices zien, zou u dan ook denken dat we in een diepe recessie met de noodzaak voor crisismaatregelen zitten die stimulatie van lage rente nodig heeft?
Of zou u denken dat we in een enorme hoogconjunctuur verkeren? Of een bubble die een beetje getemperd moet worden? Dus zou u de koppeling naar Tapering en extreme lage rentes maken? Even een paar grafieken: We beginnen met de maand grafiek van de AEX Index vanaf 1980
Of de maandgrafiek van de Nasdaq Composite Index (Tech) vanaf 1990
Of de maand grafiek van de Amerikaanse Small en Midcap index, de Russell2000 vanaf 2000
Of een heel brede index waar de gehele Amerikaanse markt in zit de Wilshire5000. De oude beurswijsheid die hierbij opkomt: De acceleratie van de trend is het einde van de beweging…
En om te laten zien dat niet alleen Amerika en gecorreleerde hamburger-landen flink zijn opgelopen kijken we ook nog even naar onze Oosterburen. De Duitse DAX vanaf 1980.
Maar terug naar de FED meeting
Het verhaal waar we bang voor waren was dat ze zouden bekennen dat er Inflatie is en dat deze langer zou aanhouden. Er waren wel wat hints maar geen harde duidelijkheid. Nu kunnen we wel met een soort roze bril in de lamp van de stroper blijven kijken, maar als we naar de olieprijs kijken of naar de vervoerskosten voor scheepsladingen dan moeten we erg gaan twijfelen of de inflatie echt tijdelijk is en of dit geen signalen zijn dat de economie alles behalve in crisissituatie moet zijn?
Een tijdelijk effect
Wat betreft de olieprijs is er dit weekend iets specials ontstaan want door de Orkanen/Zware tropische stormen die de VS teisteren zijn veel olie platformen tijdelijk uit productie gegaan en dit zal waarschijnlijk tot hogere prijzen lijden.
Een bubble?
Sprekend over bubbles moeten we ook weer even naar de Meme stocks kijken. Want deze zijn nog steeds lekker aan het uit stuiteren. Gamestop maakte recent weer een sprong dus de speculanten zijn nog niet uitgespeeld.
In het oog van de storm?
Het royale ‘casino’ Robinhood begint wel wat af te vlakken (rust), maar hier is het gezien de korte historie nog te vroeg om iets over de grafiek te zeggen.
En de rest
De Biosketen, AMC veerde ook op en lijkt licht op zijn retour maar bij deze aandelen ontbreekt iedere vorm van logica.
Gelijk aan 1987?
In 1987 zat ik al in deze branche en toen hadden we een crash die vele vermogens totaal liet verdampen. In de eerder getoonde grafieken is de crash van toen geheel weg gevallen. Maar als je hem mee gemaakt hebt dan weet je dat hij weldegelijk impact had.
Het heersende idee toen was dat de Portfolio insurance strategie veilig was. Deze strategie hield in dat je altijd long zat in aandelen, die sterk gecorreleerd waren met de index en als de beurs omlaag ging en een correctie maakte dan verkocht je gewoon futures tegenover je aandelen om zo je exposure te verlagen.
Dat leek toen veilig maar toen iedereen tegelijkertijd futures begon te verkopen waren er geen partijen geïnteresseerd om te kopen… Pas toen het plunge protectie team (de FED) futures begon te kopen kwam er een beetje rust. Daarna werd de rente fors verlaagd en kwam er in de weken erna rust.
Nu gaat alles duizend maal sneller dan toen en is de markt veel grote dan toen. Ook hebben we nu naast de gewone beleggers computers, robo’s die aanslaan en …. een rente die al nul is…
Party like ….
In België bij een toenmalige nieuwe werkgever, deed ik in 2000 net als in een column op IEX bij een AEX van 650, de voorspelling dat we naar de 300 zouden moeten. Natuurlijk kreeg ik gegniffel van de Belgen en de lezers lachten schuddebuikend.
Echter toen we onder de 250 doken was het lachen velen vergaan. Nu zit ik niet in de voorspel business maar wil op de huidige niveaus wel een waarschuwing uitspreken, dat we nu ook weer gemakkelijk terug kunnen naar 400, een niveau waar we vorig jaar zelfs nog stonden.
Dus zorg (voor het geval dat dit echt gebeurt), dat je met dit soort bewegingen zonder al te veel kleerscheuren kan overleven en dus zorg dat je reeds scenario’s klaar hebt staan voor het geval dat…
Het grote plaatje is voor mij wel duidelijk, maar hoe het korte termijn plaatje er uitziet blijft nog steeds heel moeilijk. De Russell2000 draaide van een verkoopsignaal net zo makkelijk weer naar een koopsignaal.
De groenen
De Duitse Dax heeft de signalen ook nog op groen staan. De Twindicator op de Dax ligt op 15.674,87. Overigens ligt de Twindicator voor de AEX op 764,08
Door de printer in slaap gesust
Voor we de komende week weer wegdromen met zijn alle, wil ik ook nog wel even een andere gedachte opwerpen: Wat als de rente toch gaat oplopen? Kijkende naar de langere grafiek van de 30 jarige Amerikaanse obligaties futures, zou je best met enige fantasie een hoofd schouder kunnen spotten. Als dit echt zo is dan zou je richting de 135 kunnen gaan.
Stilte voor de storm
China en Amerika worden dit weekend geteisterd door Tropische stormen en of enorme regens. De vraag is dan ook weer net als de situatie in Limburg en Duitsland: wat zijn de directe gevolgen voor de bedrijven en dus wereldeconomie?
Een tijdelijke productiestop van een toeleverancier kan in de huidige ‘efficiënte’ samenleving grote gevolgen hebben. Wellicht moeten we toch weer gaan voor ouderwets voorraden en voor meer concurrentie en dus moeten we niet afhankelijk willen zijn van slechts een producent.
Niet in mijn achtertuin
Alleen daarom al zouden we de discussie die in de media gevoerd wordt rond het oude Hoogovens-complex, niet alleen vanuit korte termijn Co2 politiek moeten bekijken, maar veel breder moeten bezien en dieper over nadenken.
Want als we hier in Nederland stoppen met Staalproductie en dus Co2 uitstoot, dan weten we zeker dat het in Azië of elders) weer opgebouwd wordt (lees de productie aldaar uitgebreid) en dus weten we ook zo goed als zeker dat zij gewoon doorgaan met kolen en vervuiling alleen op een andere plek.
Zelfs als ze de nieuwe fabriek in Azië schoon zouden maken wat een utopische gedachten is, dan moet er waarschijnlijk nog steeds meer vervoert worden met vervuilende zeeschepen…
Tot slot
De deadline in Afghanistan, dat alle buitenlanders voor het einde van de maand weg moesten zijn, werd een wel heel lugubere met een schokkende aanslag en dat brengt ons terug bij het besef, dat geld misschien wel alles bepalend is, maar ook dat er meer belangrijkere zaken in de wereld zijn dan geld.
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.