Dit artikel is geschreven door Erik Mauritz van Trade Republic.
Naast de beurskalender met bedrijfscijfers en economische data is er in de financiële media een cyclus van beursgezegdes en -clichés.Voor september geven de tegeltjeswijsheden echter tegenstrijdige signalen.
Na het zomerse “Vrouwen bloot, beurs dood” is het nu tijd voor het tweede deel van “Sell in May, but remember to be back in September.” Dat “Sell in May” gedeelte was overigens geen goed idee geweest dit jaar.
Maar goed, het is nu september, we zijn weer terug van vakantie, school is begonnen en we moeten dus als we in mei verkocht hebben weer aandelen kopen op de beurs.
Of moeten we wachten en luisteren naar een het ook actuele adagium “Beware of September” (ook gezien het naderende oktober-effect)?
Want wie herinnert zich nu niet al die drama’s in september zoals het uit elkaar spatten van de South Sea Bubble in september 1720, waar Newton (omgerekend naar huidige geld) zo’n 40 miljoen pond aan verloor?
Andere argumenten voor een mogelijk teleurstellende septembermaand waren volgens het artikel; zorgen over de AI-rally na de teleurstellende (reactie op de) Nvidia cijfers, onzekerheid door de Amerikaanse verkiezingen en zorgen over het Midden-Oosten (ook eentje van alle tijden trouwens).
En tot slot zou de markt zomaar negatief kunnen reageren op de banencijfers in de V.S. op 6 september.
Je zou met enige fantasie ook kunnen zeggen dat de beurswijsheden elkaar niet tegenspreken, aangezien de lage koersen van september een mooi instapmoment bieden na in mei verkocht te hebben, maar dat lijkt me toch niet wat ermee bedoeld wordt.
Altijd weer Nvidia
Toch lijkt ook bij Barron’s niet iedereen overtuigd van een slechte septembermaand. Een ander artikel heeft als strekking dat de S&P dit jaar vrij eenvoudig nog zou kunnen doorstijgen naar 6000 punten, een stijging van nog zo’n 7%.
Uiteraard wordt ook hier weer Nvidia aangehaald, maar nu in positieve zin. Het argument hierbij is dat beleggers Nvida nu juist weer gaan kopen om te profiteren van de recente daling. De redenering is dat Nvidia de draad weer oppakt als binnenkort de Blackwell chipproductie goed op gang komt.
De journalist had ook een andere klassieker kunnen noemen; de eindejaarsrally, maar vond het daar waarschijnlijk nog te vroeg voor.
Tijd is geld
Hoe nu verder met deze tegenstrijdige tegeltjeswijsheden? Voor lange termijn beleggers zijn data waarschijnlijk een betere leidraad. Zoals bijvoorbeeld deze tabel:
Tussen 1970 en 2023 was er dus geen enkele periode van 15 jaar waarin de beurs, zowel internationaal als alleen in de V.S. een negatief rendement hebben laten zien. Dit is geen garantie voor de toekomst, maar toont wel overtuigend aan dat de kans op een positief rendement toeneemt als een positie langer wordt aangehouden.
Of probeer ik dan gewoon op een andere manier te zeggen; “Time in the Market Beats Timing the Market”?