Vertrouwen beleggers zakt dieper weg
Saxo Market Sentiment Mei 2022
AMSTERDAM, 17 mei 2022 – De klappen op de beurzen duwen het vertrouwen in het huidige beursklimaat onder de Nederlandse Saxo Bank-beleggers verder omlaag. Dat blijkt uit de nieuwe Saxo Market Sentiment van mei, waarvoor beleggende klanten via een vragenlijst uitgenodigd worden hun oordeel over het beursklimaat te geven. Uit dit onderzoek blijkt ook dat Just Eat Takeaway bij beleggers helemaal uit de gratie is.
Saxo Bank-beleggers beoordelen het huidige beursklimaat deze maand met een -1,9 (op een schaal tussen -15 en +15). Een neerwaartse lijn ten opzichte van april, toen het vertrouwen werd gepeild op -0,4%. Ook nu spelen de oorlog in Oekraïne en stijgende rentepercentages door oplopende inflatie mee. Ook het doorzetten en aanscherpen van het ‘zero tolerance’-beleid van de Chinese overheid is geen goed nieuws voor de wereldeconomie.
Over de inflatie is er bovendien weinig optimisme te bespeuren. Vier op de tien beleggers verwacht dat het inflatiecijfer in Q3 gemiddeld uitkomt tussen de 7,5 en 10%, waar een kleinere maar substantiële groep (16%) verwacht dat deze boven de 10 en zelfs boven 12.5% stijgt. Slechts 6% van de respondenten denkt dat het inflatiecijfer onder de 5% zal blijven.
Geslonken vertrouwen laat zich ook gelden bij de indices. Het vertrouwen in de ontwikkeling van de AEX (-1,49%) en de S&P 500 (-1,22%) de komende dertig dagen laat geen optimisme zien. Eén op de vijf beleggers denkt zelfs dat de AEX op -5% uitkomt. Verder valt hier op dat 8% van de gepeilde beleggers een stijging van 8% van de Amsterdamse index verwacht. In april werd er nog voorzichtigheid betracht rondom de S&P 500 aandelenindex met een percentage vlak onder nul (-0.07%) maar daar is nu dus geen sprake meer van.
Risico nemen
De groep beleggers die meer risico wil gaan nemen blijft klein, circa 8% zegt dat te doen. Bijna een kwart (23%) verkiest juiste een kalmere aanpak. De rest (69%) verandert niets aan het risicoprofiel. De neergang in het vertrouwen vertaalt zich dus nog niet in veranderend beleggingsgedrag wat betreft het nemen van risico. De grootste groep beleggers – 90% – belegt in aandelen, met ETF’s (29%) en opties (circa 22%) op plek twee en drie van de populairste instrumenten.
Wel zijn er veranderingen bij de meest verhandelde aandelen. De top-drie populairste aandelen is ongewijzigd (Shell, ASML, ING), maar Just Eat Takeaway heeft Shell afgelost als favoriet aandeel om van de hand te doen. Shell staat nu op de tweede plek, Philips complementeert het rijtje als derde.
Energie vluchthaven
De technologiesector is niet meer de favoriet om in te beleggen. De energiesector duikt bovenaan de lijst op, ruim vier op de tien respondenten zet energie op plek 1. Grondstoffen volgt op de voet (41%) en informatietechnologie vult de derde plek met 34%.
Dollar door het dak
Gevraagd naar de favoriete regio om te investeren verkiest 57% van de respondenten Europa, een daling van 10% ten opzichte van april. De VS daarentegen is voor ruim 35% van de beleggers de voorkeursregio, een positief verschil van 7% met vorige maand. Van de dollar verwacht bijna de helft van de ondervraagde dat deze aan kracht wint ten opzichte van de euro, waar dat in april slechts 38% was. 14% van de beleggers denkt dat juist de dollar aan kracht inboet in de komende dertig dagen.
De volgende Saxo Market Survey verschijnt in juni 2022.
Over Saxo Market Sentiment
Saxo Bank peilt maandelijks het beleggerssentiment onder een ad random geselecteerde groep van haar zelfbeleggende klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina’s kan geen rechten worden ontleend.