Stilstaande klokken geven goede waarschuwing na voorschokken
De afgelopen week hadden we de door mij verwachte bewegelijkheid, die begon pas echt op maandag met een mega daling in Japan.
En ja inderdaad het betreft mij ongetwijfeld persoonlijk niet, maar wat mij enorm irriteerde was dat een paar Domme Bulls (zo mag je ze wel noemen) in de media verhalen gingen maken in de trend van dat de beren pessimisten zijn en ze maakten de vergelijking met stilstaande klokken die maar twee keer per dag de juiste tijd aangeven.
Nu zie ik mezelf niet als beer en sta als optimist in het leven, maar vele kennen me allen van waarschuwende columns dus word ik ook in het vak beren gegooid.
Waarom irriteerde me dit? Nou omdat ik met zeker 1 van de gevraagde analisten rond 2000 in een nieuws uitzending zat en deze persoon toen ook extreem positief was op Tech. Hij adviseerde zelfs Versatel, KPN Quest en andere Tech bedrijven.
Vele van de adviseerde bedrijven zijn er nu niet meer. Wie is nu de stilstaande klok en wie heeft niets van het verleden geleerd? Waarschijnlijk is het leven van een Bull gemakkelijk.
Zeker als je de brede index hebt gekocht, of het geluk hebt gehad door Nvidia bijv. twee jaar geleden te kopen en dan ook nog eens de rust hebt gehad om al die jaren te blijven zitten. Nu heb ik recent nog meerdere columns gemaakt, waarbij ik uitlegde dat je zelfs met gekochte aandelen de afgelopen 6 maanden gemakkelijk geld had kunnen verliezen.
De NRC deed er nog even een schepje bovenop door in de column van Menno Tamminga te beweren dat mensen met een negatieve boodschap dat doen ter eer en glorie van hun zelf, om daar financieel beter van te worden.
Dit bijvoorbeeld door te kunnen zeggen dat ze het gezegd hebben. Echter wat de schrijver waarschijnlijk niet weet is dat negatieve boodschappen helemaal niet populair om te brengen, niet bij je collega’s en niet bij je cliënten en al helemaal niet bij potentiële cliënten.
Deze laatste groep heeft geen enkele reden om nu tot actie te komen en heeft alle redenen om te wachten. Wat de heer Tamminga ook niet weet is als je gelijk krijgt bij een ernstige daling zoals 2001 en of 2008 dan krijg je zelfs de schuld van de daling en word jij en je familie serieus bedreigd.
Immers je had in plaats van de zaak reëel voor te stellen en mensen te wijzen op de risico’s ook gewoon lekker positief kunnen roeptoeteren.
Buy the F*cking dip!
Ook las ik dat je tijdens een beurscrash moest kopen? In de NRC van maandag 5 augustus stond een bijna ‘stoer’ verhaal van een beheerder die riep dat er “een scheiding tussen de mannen en de jongens werd gemaakt”. De grote mannen durfde te kopen en deden dat volgens het verhaal.
Nu heb ik een groot aantal crashes meegemaakt en had ik bijv. in 1987 zeer ontdane professionele beleggers aan de lijn die hun hele positie liquideerden van honderden miljoenen en groter. Oké het veerde na een enorme daling in 1987 op.
Maar het waren meerdere dagen (vrijdag en maandag) van daling en dus of je nu op dag 1 van de daling moet kopen? Nee, historisch gesproken moet je nooit kopen in de eerste daling. Denk maar eens hoe lang de daling in 2001 en 2008 duurde? Nu zien we tegenwoordig dat we het normaal vinden dat de Centrale Banken direct in gaan grijpen door aandelen te kopen, de rente te verlagen en liquiditeit te verstreken.
Het kopen tijdens een dip heeft inderdaad de laatste jaren per toeval gewerkt (wellicht mede doordat de Centrale banken geloven in een maakbare wereld). We zien dat het ingrijpen sinds 1987 enorm is veranderd.
In 1987 kocht de FED nog XMI en S&P500 futures tegenover de verkoopgolf van de “portfolio insurance strategie. Door een enorme premie in de futures te betalen stappen speculanten in de goedkope index (mandjes) en zo zouden we naar 1989 , 1998 en alle andere jaren kunnen kijken. Maar is het een automatisme dat de speculanten steeds geholpen moeten worden?
Meta Platform, TSMC en andere Big Tech goedkoop?
We hadden maandag dus een mega daling maar die beweging was mogelijk zoals in een achtbaan in een pretpark. Dus na heel lang omhoog getrokken te zijn komt het karretje op de top en gaat in een duikvlucht omlaag. Na een snelle rit omhoog gaat het karretje dan meestal opnieuw weer verder met zijn rit… ja inderdaad normaal gesproken krijg je een hernieuwde rit omlaag.
Japan na een renteverhoging van 0,25 min 12,5 procent omlaag in de aandelen.
Hoe ziek is een economie en of financieel systeem als je, nadat je meer dan 15 jaar rente rond de nul hebt gehouden en op het moment dat de Centrale bank de rente verhoogd met 0,25 procent, zagen we de grootste crash in punten in de historie van de Japanse beurs.
En Nee, het was niet zo dat we na vele rente verhogingen een spreekwoordelijk druppel die de emmer deed overlopen kregen. Het was gewoon de eerste druppel die direct tot een probleem leidde!
En dus kwam de Centrale bank direct met het bericht dat “als de beurs het niet aankan, ze de verhoging direct zouden terug draaien…” alsof een dokter een heroïne patiënt een paar uur drugs ontzegt, maar direct bij de eerste gil de heroïne weer vrolijk laat stromen.
Dan snappen mensen niet hoe je percentages optelt
Op maandag had Japan een min van meer dan 12 procent en ging de volgende dag weer 10 omhoog, maar voor het gemak we rekenen met twaalf procent:
100 min 12% = 88
88 plus 10% = 96,8 dus nog niet terug op het oude niveau. Maar uiteindelijk kwamen er nog een paar procentjes bij in de volgende dagen en stonden we in de Nikkei weer waar we begonnen waren. Maar is daarmee de paniek weg en toch een rente verhoging? Of toch niet? Wat vertellen we de verwende speculanten?
Iets breder
We zouden ook kunnen kijken naar de Topix500 index in Japan maar die is niet goed geüpdate in mijn database.
De Vol gaf lol
De volatility sprong omhoog en de opties werden fors hoger in prijs. Maar doordat iedereen denkt of weet dat je moet kopen op een dip ging de volatility ook weer snel omlaag.
Jeremy Siegel en andere beurs clowns
De afgelopen week gilde een aantal Amerikaanse bulls moord en brand op CNBC. Want de FED moest een noodgreep doen en direct de rente extreem verlagen in deze paniek. Ze waren al veel en veel te laat. Echter:
- De Amerikaanse en Europese beurzen waren slechts een paar procent gedaald die dag, dus wij deden niet mee in het Japan verhaal.
- Kijk eens naar de inflatie (bijv. containerprijzen, loonsverhogingen via CAO’s, etc.)
- Kijk eens naar de arbeidsmarkt (participatie)
- Kijk eens naar het lange termijn historisch gemiddelde van de rente. (zeker reëel gezien)
- denk eens dat rente gewoon vraag en aanbod zou moeten zijn er nu door tekorten van overheden, maar ook door verduurzaming er kapitaalsvraag is en er dus een hogere rente zou moeten zijn.
- denk ook eens wat het effect is van die lage rente op ieders pensioen? Zo zijn veel lijfrentes gewoon een verdiscontering van de rente op termijn.
En zo zou ik nog tien punten kunnen noemen maar de rente moest gewoon snel omlaag volgens de “experts” en dat zagen we ook direct in de financiële markten. Dus bij paniek moeten we gewoon snel de rente verlagen? Nu was Jeremy vorige maand ook als paniek
Maar nogmaals kijk eens naar de Container prijzen is dat een wereldwijde crisis?
En op bron: Dewry
Even in getallen
En kijk eens naar de Labor Force participation rate die is gewoon weer voor corona niveaus.
Bron de Fred (FED)
Bron WH
Of de trend in de Amerikaanse arbeidsmarkt.
Realisme
Nu is de markt dus niet echt realistisch bezig en moeten we dat ook maar zijn gang laten gaan. Zo gingen we donderdag op een verschil van 7 duizend banen op weekbasis over de gehele VS gezien fors hoger. Op een bevolking van hoeveel miljoen? Dus gewoon terug naar de normale business:
Tesla short
Als we kijken naar auto producent Stellantis, VW ,Porsche (alsmede Porsche Holding) dan zien we zeer lage waarderingen in koerswinstverhoudingen maar ook technisch staan we vaak onderin de grafiek.
En dan wetende dat consumenten nu hybride auto’s willen rijden. Dan komt de vraag op: moet je dan een peper duur aandeel (56,2 keer de verwachte winst) dat alleen elektrisch kan leveren kopen?
En moet je Tesla dan kopen wetende dat het geleid wordt door een persoon die openlijk aan Trump steun geeft (lees fan is), terwijl zijn kopers juist geen Trumpers zijn… En moeten we de berichten over doden bij het zelfrijdende systeem blijven negeren wetende dat het zelf-rijden het waarde verhaal is van dit aandeel?
Lang verhaal kort
Persoonlijk geloof ik er dus niet meer in en daarom zei ik op Twitter (X) dat je de NLBNPNL2VFP3 moest kopen zijnde een Booster short op Tesla. Vorige week deed hij Euro 2,16 per stuk. Ook kan je de XS2706232803 kopen dat is een 3 leveraged short Tesla product en die handelde 8.08 Euro. Natuurlijk alleen als je de producten snapt en dezelfde visie hebt.
Einde Kerry of carry trade
JP Morgan gaf aan dat de Carry trade op Japan al na een paar dagen geheel ontwonden was. Dus dat had inderdaad weinig omhanden. De Amerikaanse rente normaliseerde na eerder in de week flink gedaald te zijn geweest. Dan maar weer naar echt schokkend nieuws.
Trump wil na de verkiezingen ook de baas zijn bij de FED
Nu hoorde we in Donald Trump en Kevin Roberts plannen voor de toekomst (Project 2025) al dat Trump na de verkiezingen baas van het ministerie van justitie wil worden.
Hij wil dit al direct na zijn verkiezing invoeren en direct veel mensen die nu tegen hem zijn ontslaan. Dus weg scheiding van de politieke en rechtelijke macht.
Maar wat voor de financiële markten nog veel meer van belang is hij wil ook de baas van de FED worden en dus (mee)bepalen wat de rente gaat doen.
We hadden juist een scheiding tussen de FED en de politiek zodat de FED en de centrale banken ook onpopulaire maatregelen kunnen nemen die voor bijv. volgende generaties van belang zijn, maar voor de huidige generatie negatief is. Als u denkt dat is onzin mijn Donald is lief en aardig google dan maar even naar:
Donald Trump signals interest in influencing Federal Reserve decisions if he regains White House
Of lees de Rabo publicatie: Link
Trump and allies plan to overhaul the Fed
Snel door met het aandeel wat iedereen die het gemist had in de correctie snel wilde kopen, zijnde Nvidia.
In de storm verloren
Maar Nvidia kwam in de extreme paniek rond Japan met de waarschuwing voor vertraging met hun Ai chip. Er zijn dus problemen die een ernstig effect op dit aandeel wat geprijsd is op perfectie zouden moeten hebben.
Maar maandag viel het nieuws over hun Datacenter GBU B200 dat deze op zijn vroegst pas het eerste kwartaal van 2025 kan worden geleverd dus in een kakofonie van ander nieuws. Dus toen Japan weer opveerde deed Nvidia gewoon mee. Echter we hebben nog wel gewoon verkoopsignalen in de Twindicator.
Super Mario of Super Micro?
Super Micro computer staat ondanks de recente daling YTD nog 223 dollar oftewel 78,23 procent hoger. De grafiek heb ik al veel eerder universeel genoemd voor een hype die uiteindelijk eindigt. Of dat echt zo doorgaat gaan we zien. De verwachtingen vielen tegen en dit zou ook weer Nvidia moeten raken.
Een wafel kraam of een Wafer tent
ASMI leverancier van productiemachines voor de halfgeleider industrie was fors opgelopen en staat ondanks de daling nog 23,6 procent hoger voor het jaar. De grafiek is door alle steun niveaus heen en ja dan heb je soms een tijdelijke opleving. Maar technisch gaat het weer een tijdje duren alvorens we weer enthousiast kunnen worden.
ASML YTD nu 18 procent (oftewel 119,70 Euro) hoger voor het jaar. Lang heeft dit aandeel alle geopolitieke spanningen genegeerd. Maar als je de helft van je verkopen zijn aan China dan moet je als optimist toch wel wakker worden en reëel nadenken over wat als Trump of iemand anders verbied dat ASML nog producten levert aan en serviced (voor) China. Kijkende naar de grafiek moet je heel voorzichtig blijven.
Intel eindelijk iets opgeveerd
Mijn lieveling Intel heeft ook allerlei Chip vertragingen maar wordt daar wel op afgerekend. Rond de 20 dollar lijken ze bodem gevonden te hebben. Maar oude steun 30 is nu weerstand geworden.
Ook Bitcoin ging mee in het beursgeweld
Je zou het eigenlijk niet verwachten maar in de beursturbulentie wordt de “risky assetklasse” Crypto ook overboord gegooid.
De Bitcoin maakte een flinke duikeling en veerde weer op met de beurzen. Dit is geen goed signaal. Technisch staan we onder de Twindicator en lijken we de gap (het gat in de grafiek) weer opgevuld. Kortom helaas is het een verkoopsignaal.
Nasdaq
Interessant te vertellen is dat ondanks de nog hoge niveaus van een aantal Tech bedrijven veel passieve beleggers in slechts een paar weken tijd hun gehele jaar rendement kwijt geraakt zijn. Kan je nagaan als de correctie per ongeluk doorzet.
Goed nieuws is wel dat onze Today’s quant strategieën het goed tot uitstekend deden. Quantmade behaalde in de turbulentie een goed rendement en het MAMM staat ook nog op een goede plus voor een gediversifieerde momentum strategie (voor wie meer informatie wil laat maar weten).
Nog even iets dat ik totaal niet begreep:
De Oekraïne is Rusland in getrokken en dat was briljant en begreep ik direct. Maar wat ik niet begreep: ze gingen richting een gaspijpleiding en de gasprijs in Europa schoot omhoog… Maar hoezo kopen wij nog gas uit Rusland.
Particulieren die een nietszeggend belang van honderden euro’s hebben in een populair BRIC beleggingsfonds, zagen hun posities direct geblokkeerd en afgeboekt. Dit omdat de R voor Rusland staat en dus er Russische aandelen in zaten die we niet meer mochten hebben. Maar ondertussen kopen landen zoals: Oostenrijk en Hongarije gewoon gas van Rusland al tijden na de inval!?!
Overigens een hogere gasprijs heeft ook weer inflatie effecten, maar kijkende naar de lange termijn grafiek is dit nog te overzien.
Sprekende over de boycot in de weekendkranten las ik ook:
Men had een raket die ingeslagen was in het kinderziekenhuis in Oekraïne ontleed en daar bleken rond de 20 onderdelen uit de VS en Europa te komen. 19 ervan waren via China naar Rusland geëxporteerd o.a. chips van het Nederlandse NXP, maar ook Intel werd genoemd…
Het gaat dus lekker met de sancties? Not!
Ook gaat het niet zo lekker met het gevecht tegen terrorisme. Ja er is gelukkig een aanslag op onschuldige Taylor Swift fans verijdeld. Maar dat er nog steeds gekken zijn die dit willen doen. Ook de rellen in de UK zijn een belangrijk signaal hoe het economisch gaat en hoe onderhuids de spanning opbouwt als we positief discrimineren met toewijzing van bijv. huizen.
Resume : Echte correcties zijn nooit na 1 dag over. Plotselinge volatility sprongen zijn eerder een signaal van een komende grotere beweging dan dat ze een beweging zelf zijn. Als je het mij vraagt blijft de eerdere waarschuwing om bescherming te kopen gewoon van kracht. In KNMI termen is het eerder een code rood, dan een code geel!
En wat er nog bij kwam voor Japan, dat er los van de beursbeweging ook zware aardbevingen in het land zijn die ook een voorbode kunnen zijn van een aardbeving zoals 100 jaar gelden is geweest alleen nu zal de schade nog veel erger zijn gezien de bebouwing sinds die tijd.
Want zoals we voor- schokken hebben gehad op de beurs, heeft Tokio ook Japan voorschokken gevoeld seismografisch. Maar wellicht ook die seismografen zullen wel beroemd willen worden als ze waarschuwen.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.