This Time it’s Different – of toch weer niet?

„The four most dangerous words in investing are: ‘this time it’s different,’” zei belegger Sir John Templeton ooit. Toch is de verleiding groot om bij elke beurscorrectie te denken dat het deze keer écht anders is.
Zo ook nu: verandert Trump de wereldorde zodanig dat financiële markten fundamenteel anders worden? Veel particulieren denken van niet, veel professionele beleggers vrezen van wel.
Door Trump’s wispelturige communicatiestrategie ziet het er de ene dag uit of alles echt anders wordt, bijvoorbeeld wanneer hij met een post de aanval opent op Fed voorzitter Powell en hem een “major loser” noemt.
Even later is de beurs echter weer opgelucht als hij zegt geen plannen te hebben om Powell te ontslaan; misschien blijft alles toch bij het oude? Hierbij negeert iedereen overigens dat hiermee Trump impliciet aangeeft wel te denken het recht te hebben hem te kunnen ontslaan, wat weer chaos op een later tijdstip kan betekenen.
Piet Particulier ziet het anders dan de pro’s
Particuliere beleggers lijken voorlopig overwegend Templetons waarschuwing ter harte te nemen; een onderzoeksbureau had het zelfs over “record dip-buying flows from retail investors” in de eerste dagen na “Liberation Day”. De meeste particuliere belggers gaan er blijkbaar (nog) van uit dat het nu niet echt anders is en gebruiken de dips om bij te kopen.
Professionele beleggers zijn echter duidelijk voorzichtiger. Dat blijkt uit de in tijden van stress ongebruikelijke daling van de dollar en Amerikaanse staatsobligaties (met stijgende rentes), neerwaartse bijstellingen van eindejaarsdoelstellingen voor de S&P 500 en een verhoogde kans op een recessie.
Professionals lijken meer waarde te hechten aan een minder bekende uitspraak van Templeton: in zo’n 20% van de gevallen is het namelijk wel echt anders, zo gaf hij ooit toe. (Waar hij die percentages vandaan haalde is me een raadsel.)

John Templeton zou hier het bordje “NOT DIFFERENT” volgen. Maar in 20% van de gevallen reed hij verkeerd.
Particuliere en professionele beleggers zijn het overigens wel eens over wat nu nog wel een safe-haven is, namelijk goud. Door deze gedeelde overtuiging bereikt goud om de paar dagen een nieuwe all time high.
Geen nieuws is goed nieuws
Wat verklaart het verschil in houding tussen particuliere en institutionele beleggers?
Informatie-intensiteit speelt mogelijk een rol. Professionals volgen het nieuws op de voet, en worden hierdoor bijna dagelijks tussen “this time is different” en “this time is not different” nieuws heen en weer geslingerd. Murwgebeukt kiezen velen er vervolgens voor om de kat nog even uit de boom te kijken of te vrezen dat er nu echt iets is veranderd.
Particuliere beleggers volgen het nieuws minder obsessief. Minder schermtijd betekent minder gevoeligheid voor kortetermijnruis, wat hun beleggingskompas stabieler maakt.
Daarnaast speelt de beleggingshorizon een rol. Professionals moeten voortdurend prestaties (en kosten) verantwoorden aan klanten, wat hen vaak meer korte termijn gericht maakt. Particuliere beleggers hebben het voordeel van een langere adem en hoeven alleen aan zichzelf verantwoording af te leggen.
Ook zijn er steeds meer particulieren die peridodiek beleggen; d.w.z. voor een vast bedrag per maand bijvoorbeeld een MSCI World ETF te kopen. Onderdeel van de lol van deze strategie is juist dat je je niet druk hoeft te maken over het nieuws. En daarbij kunnen beleggers met deze strategie zelfs blij worden als de beurs wat lager staat omdat ze dan relatief goedkoop bijkopen.
Eind goed, al goed?
Om in deze onzekere tijden toch positief af te sluiten, er is ook een scenario denkbaar waarin iedereen “gelijk” krijgt. Hierbij daalt de markt de komende maanden, om vervolgens weer te stijgen en op lange termijn hoger te staan dan nu. Dat is eigenlijk ook hoe de meeste correcties verlopen. Hopelijk is het deze keer niet écht anders.
Dit artikel is geschreven door Erik Mauritz, senior advisor bij Trade Republic.