Toch naar AEX 750?
Maar blijft het bij deze correctie? Wat gaan we nu de komende tijd doen met de beurzen? Toch nog naar die 750 in de AEX voor het einde jaar (Petje 750)? Of gaan we naar recessie niveaus en dus naar de kelder?
Sprekende over recessie
Op Sinterklaasavond (we vierden dit jaar geen Sint in huize Smit), zag ik bij het RTL Journaal een directeur van een schoonmaakbedrijf waar eerst tien procent van de personeelsleden in de schuldsanering zaten.
Na coaching van de werknemers was dit percentage teruggelopen naar 3 procent van de werknemers. Nu wordt me eindelijk ook duidelijk waar al die coaches blijven, maar los daarvan betekent het nog steeds een groot percentage probleemgevallen in het personeelsbestand.
Zijn deze mensen vatbaar voor verleiding of is het zo dat veel mensen gewoon te weinig verdienen en of de belasting op arbeid gewoon te hoog is?
Dus terwijl de recessie volgens de economen nog moet beginnen, lees je in de krant over de enorme rijen wachtende bij de voedselbanken en schuldenproblemen.
Nu hebben we het geluk dat de overheden nog iets doen aan de hoge energieprijzen en dat tanken ook weer iets dragelijker wordt. Maar echt lekker gaat het dus niet.
Weinig Nederlanders in Qatar
Het feit dat er maar 1.400 man naar een topwedstrijd Nederland Argentinië in Qatar ging, zegt dit iets over dat iedereen politiek correct is in Nederland…. of zegt het iets over hoe het met de middenklasse (en dus de economie) gaat.
Oké we moeten niet overdrijven in onze recessie gedachten, want de vuurwerkhandel draait volgens de verhalen op records.
Hoewel je ook de stelling zou kunnen poneren dat mensen jaren lang (door corona) geen vuurwerk konden afsteken en dat het letterlijk en figuurlijk wel eens de laatste keer kon zijn dat we vuurwerk mogen afsteken.
Want het blijft gek dat er woningbouwprojecten stil gelegd worden om spreekwoordelijk een dieselkraan die stenen takelt. Maar ondertussen schieten we (hoe gezellig dan ook), rond Oud en Nieuw zonder belemmeringen tonnen vervuiling de lucht in.
Hoe is het aan de andere kant van de plas?
Laten we eerst even kijken naar de Creditcard schulden in de VS. Want volgens Google hebben de Amerikanen vanaf het derde kwartaal van 2022 $ 925 miljard aan creditcardschulden, wat een stijging is van $ 38 miljard sinds het tweede kwartaal van 2022.
De Federal Reserve van New York zegt dat dit een stijging van 15% op jaarbasis is en daarmee de grootste sprong we hebben gezien in meer dan 20 jaar…
Overigens volgens CNBC is het All Time high $ 930 miljard en die werd behaald in feb 2019 dus voor corona. Het is nu wachten op signalen dat meer mensen de rekening niet meer kunnen betalen.
Immers als je namelijk weet dat de rente omhoog gegaan is dit jaar en dat daarmee er dus hogere rentetarieven voor creditcardschulden zijn als in 2019. Zoals gezegd; De Federal Reserve verhoogt sinds maart 2022 de rentetarieven. Ze zijn in slechts 11 maanden met 375 basispunten (3,75 procent) gestegen en dat betekent dat lenen snel veel duurder is geworden.
In feite is de gemiddelde rentevoet van een creditcard de hoogste sinds de Fed in 1994 begon met het meten (lees bijhouden) van deze rente. In het derde kwartaal van 2022 bedroeg het gemiddelde jaarlijkse rente percentage van alle creditcards gemiddeld 16,27%.
Dit vergeleken met de 14,51% in het vierde kwartaal van 2021 (voordat de Fed begon met het verhogen van de rente). Creditkaart gebruikers die een paar keer niet alles betalen en dus een saldo bij de maatschappij heeft betalen tegenwoordig daadwerkelijk een gemiddelde van 18,43%.
Zie Forbes Kortom de bevolking in de VS heeft meer en meer schulden en dit kan een probleem worden als er een recessie ontstaat.
Bron: Lendingtree
Ook is het goed te weten welke Staten in de VS de grootste problemen hebben (lees kunnen krijgen) met creditkaart schulden.
Bron: Lendingtree en zie ook Ycharts
Even niet zoals normaal
Normaal zijn de studentenleningen (Studentdebt) ook een probleem, maar Biden heeft iets abnormaals gedaan en de rente en aflossing op studentenleningen tijdelijk i.v.m. corona en energie prijzen opgeschort en een deel van de studieschulden vrij gescholden.
Echter de republikeinen pikten dit ‘socialistische’ beleid niet en hebben allerlei rechtszaken lopen en mogelijk wordt dit allemaal teruggedraaid zie “Supreme Court likely to rule Biden student loan plan is illegal, experts say” dus voorlopig kunnen we weinig zeggen over de studentenleningen, maar als het teruggedraaid wordt dan hebben veel jonge Amerikanen een groot probleem en daarmee heeft de VS dan zelf ook een groot probleem.
Een recessie is dat een ander zijn baan verliest, een depressie is als je zelf ook je baan verliest.
Als we naar de werkloosheidscijfers kijken in de VS dan moeten we naar de U6 cijfers in de VS kijken. De U6 werkloosheid is 6,7% (nov) en dus nog steeds ver onder het gemiddelde van 10 procent.
Interessant toch?
Interessant voor de geschiedenis is de spike in de Covid19 crisis. Bron: Macrotrends
De recessie lijkt nog niet begonnen maar we zitten op normale pre-recessie niveaus. Tijdens een recessieperiode kan het heel snel heel hard oplopen.
Of zie de officiële FRED
U6 cijfers
Kortom uit de werkloosheidcijfers blijkt dat we in de VS nog geen recessie hebben. Waar we wel door de rente stijgingen rekening moeten gaan houden met toekomstige werkloosheid.
In een recessie moeten we ook de schulden van landen goed in de gaten houden. Immers hoe hoger de rente gaat hoe groter de kans dat de schulden onhoudbaar kunnen worden.
Het ‘perfecte’ plaatje
Hoewel ik op de website de Visual Capitalist, Nederland nooit kan vinden tussen alle andere landen, is het wel ‘leuk’ om weer eens naar deze site te kijken om de schuldenpercentages ten opzichte van het GDP te zien. In dit licht is het Boek “Keerpunt 1971” van Edin Mujagic wel interessant. Bron Visualcapitalist
Bron: https://www.usdebtclock.org/
Hoe laat is het op de schuldenklok?
Natuurlijk kan je in de donkere dagen voor Kerst ook ouderwets naar de website van de US Debt clock of wereld schulden klok (Debt clock) kijken en je verbazen dat het allemaal nog goed gaat.
Het zijn toch weer die Hollanders…
Kijkende naar het Schulden niveau winnen we overigens ruim van Argentinië zie zelf de wereld schuldenklok link
De schulden zijn dus hoog en er is meer aan de hand. In Nederland staan door de stijgende rente huizen langer te koop en de prijzen dalen nu nog licht maar zullen zeker harder dalen. Als iemand denkt dat dat niet kan gezien de schaarste in Nederland.
Kijk dan eens naar de huizenprijzen in Hongkong (het toppunt van schaarse ruimte) aldaar de prijzen op het laagste punt in 5 jaar en volgens experts gaan de prijzen aldaar nog veel lager. Zie: Hong Kong home prices drop to lowest in nearly 5 year, and the worst is not over.
Huizenmarkt
Maar het huizenmarkt drama moet is nog verder ontwikkelen om tot een echt drama te worden. Snel maar naar een paar uitschieters in de aandelenmarkt.
Eerst maar even een corona liefhebber: Lululemon. Deze leverancier van sportkleding die ook gebruikt werd in corona tijd om lekker op de bank te kunnen zitten of thuis te sporten tijdens de lockdown. Maar nu de wereld weer open is zijn er andere zaken die ons bezig houden.
Vorig week hadden we cijfers Lululemon en die zorgden dat we een verkoopsignaal in de Twindicator kregen. Zie: Lululemon shares fall after company offers weak holiday quarter guidance
De Covid rally
In de grafiek is mooi de start van de Covid rally en de top te zien. Hoewel ik een fan van de kleding ben zou ik het aandeel voorlopig even niet meer willen hebben. Nu zijn er nog veel meer leuke aandelen waar wat gebeurd is. Maar omwille van de tijd snel door naar de indices.
De indices dus
De belangrijkste index is nog steeds de Nasdaq en ondanks de daling van afgelopen week hebben we mooi een koopsignaal in de Twindicator. Het feit dat we even terug gegaan zijn naar de Twindicartor lijn is zelfs een koopsignaal uit het spreekwoordelijke boekje. Natuurlijk we zijn nog onder de 200daags lijn maar weerstanden zijn er om gebroken te worden.
Een rondje langs de velden
De meest bekende index zijnde de Dow Jones Industrial Average heeft ook mooi een pull back naar de Twindicator lijn gemaakt en dus ook hier een mooi koopsignaal. Ook hier moeten we vanzelfsprekend wel boven de Twindicatorlijn blijven, maar ook hier heb ik er alle vertrouwen in.
Sox en AEX
Op Twitter had ik de SOX en de AEX op elkaar gelegd en daaruit bleek dat de AEX het eigenlijk veel beter had gedaan dan de Amerikaanse Semiconductor index (SOX). Nu kwamen een paar ervaren rotten meteen met pair trade (een long en de andere short).
Maar iedereen weet dat ik nooit short ga boven de Twindicatorlijn. Dus geen pair trade voor mij. Op zowel de Sox index als de AEX ben ik heel positief.
In zoemen op Sox
Als we in detail kijken dan zou je een vlag patroon kunnen herkennen en als we aan de bovenkant uitbreken dan kan het hard omhoog gaan.
De Amsterdamse AEX Index
Voor AEX ben ik gezien alle Indicatoren positief gestemd. Geen van de signalen is dus negatief. Pas als de Twindicatorlijn breekt zijn er weer problemen. Maar de AEX staat zelfs boven de 200-daagslijn.
Samenstellingswijzigingen AEX?
Tot slot nog even kort over een samenstellingswijziging van de AEX index.
Exor zal per einde dag 16 dec in de AEX en Just Eat vervangen. Exor word Beursnieuweling genoemd door een grote beleggingssite maar hoe nieuw ben je met tientallen jaren historie. En hoe Nederlands ben je als Exor? Het Italiaanse beleggings-verhickel staat niet alleen in Amsterdam, maar ook in Duitsland, Oostenrijk en de UK genoteerd.
Het is eigenlijk een soort beleggingsfonds van een bekende Italiaanse familie (Agnelli). Het heeft o.a. belangen in Fiat Chrysler en Ferrari. Het zit ook al in de FTSE MIB aandelenindex (Italië).
Mijn volgende vraag is dus wat doet een beleggingsfonds in de AEX? Nu zijn we in 1983 ook met Robeco in de index gestart maar daar waren de handelaren uiteindelijk alles behalve lovend over. In het verleden snapte is dus niet waarom Robeco of Corio in de index moesten.
In de huidige Index zit Unibail Rodamco wat niet mijn goedkeuring heeft. Een (internationaal) beleggingsfonds geeft niet een goede indicatie hoe het gaat met de Nederlandse economie en daar was de AEX index ooit voor bedoeld toch?
Voorzitter van de fanclub
Nu ben ik een Just Eat fan dus ik zal het allemaal wel niet begrijpen als oud jarenlang Amsterdams Index committee lid.
Just Eat heeft ondanks de aankondiging van vertrek uit de index een mooi koopsignaal en wellicht zijn ze beter af zonder de index speculanten.
Resume
De oplopende rente zal in de toekomst voor problemen zorgen maar doet dat wonderwel nog niet. Ook andere indicatoren die iets zeggen over de stand van de economie zijn nog niet negatief. Ook alle indices zien er nog positief uit, maar deze week een aantal inflatie indicatoren en dus moeten de indices niet onder de Twindicator levels gaan.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van b