Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wel of geen crash?

Wel of geen crash?
12 jul 2021 om 12:11


Vorige week werden weer de Amerikaanse werkloosheidscijfers gepubliceerd en die behoeft aandacht. Want na een enorme piek in de werkloosheid in maart vorig jaar (maart 2020) als gevolg van Corona-sluitingen, staan de werkloosheidscijfers nog niet op het niveau dat je zou verwachten bij “All time highs” op de borden.

De Amerikaanse werkloosheid is nog steeds niet teruggevallen tot niveaus van voor Corona toen de beurs aanmerkelijk lager stond dan nu. Nu zijn die cijfers wel logisch, denk maar aan bijv. de toerisme branche, de horeca en de evenementen branche. Alle drie de sectoren hebben het nog altijd moeilijk. Wereldwijd wordt er minder gereisd en ook veel evenementen worden nog uitgesteld.

Maar kijkende naar de Amerikaanse tv dan komt de Amerikaanse opvatting naar boven, dat mensen lui geworden zijn van een uitkering!?! Iets dat mijn inziens onzin is en ook in het boek “Gratis geld voor iedereen” door Rutger Bregman, wordt deze gedachte tegengesproken op basis van ervaringen in andere landen en feiten uit onderzoeken.

Nu wordt er door die Amerikanen sowieso “gegoogeld” met cijfers. Als je gewoon naar de U6 Werkloosheid kijkt zie je dat het nog steeds goed gaat, want in juni was dat getal 9,8 procent en in mei was het nog 10,2. De trend is dus in orde.

U6

Het cijfer waaraan de media aandacht geeft blijft rond de 3,2 procent van de beroepsbevolking hangen. Zie ze allemaal: hier

werkloosheidcijfers

Nu is er in hamburgertenten moeilijk personeel te krijgen, maar dit kan allerlei oorzaken hebben. Wellicht wil je in een pandemie niet teveel mensen om je heen hebben. Of wellicht hebben mensen door Corona hun leven overdacht en zijn het mogelijke zat om hard te werken voor maar een paar dollar en onbetaald naar huis gestuurd te worden als er geen werk is in de hotels en restaurants.

Je bent dan min of meer een dagloner, die hard moeten werken en geen zekerheid heeft. Dus als je als kok op onregelmatige tijden met veel stress moet werken dan zou het begrijpelijk zijn dat je dan niet voor hetzelfde (oude) salaris terug gaat naar je vorige functie. In theorie zou je dus best looninflatie kunnen krijgen en dan is de inflatie helemaal niet meer zo tijdelijk.

Als we kijken naar de groei van de kloof tussen arm en rijk in de VS dan is deze door Corona alleen maar groter geworden. Ok, de rijken hebben aandelen, vastgoed en kunst (allemaal meer waard) en de armen niet, maar daar zit niet eens het echte probleem.

In het verleden heb ik vaker gewezen op de grote onevenwichtigheden. Het gebrek aan evenwicht werd achteraf als een van de belangrijkste redenen genoemd in de crash van 1929. Laten we daar dus lering uit trekken en zeker niet direct mensen lui noemen die geen werk hebben. Wellicht interessant zie website inequality

Wealth Billionaire

Corona heeft de vermogens van de miljardairs fors vergroot skyrocketing dat verklaart waarom ze de ruimte in willen.

Workers vs Billionaires

Bron Oxfam

Los van corona en werkeloosheidseffecten hebben we het vergroeningseffect.

Mede als gevolg van de klimaatveranderingen met enorme hitterecords op aarde zien we dat iedereen in is voor vergroening. Zowel Biden (VS) als Timmermans (Europa) hebben plannen voor enorme investeringen in vergroening gepresenteerd.

Iedereen is lyrisch en ogenschijnlijk komt niemand met kritiek. Nu ben ik minimaal verbaasd want Europa is voor mij een beetje onbegrijpelijk. Want autobedrijven die eerder boetes kregen voor een dieselschandaal en nu recent weer een boete hebben gekregen voor het maken van afspraken m.b.t. Co2-technieken, krijgen aan de andere kant enorme bedragen als subsidie voor de productie en uitrol van de elektrische auto’s.

Volkswagen

De vervuilers krijgen subsidie?

Dus Volkswagen en andere misdadigers uit het Dieselschandaal hebben weer een boete en zouden dus best vanuit de vernieuwde en populaire ESG-gedachte in beleggen uitgesloten kunnen worden bij beleggers. Maar waarschijnlijk focussen die beleggers op de elektrificatie van deze bedrijven en niet op hun misdragingen.

Een ander voorbeeld van wat ik niet snap van de vergroeningspolitiek is het volgende: aan een kant heb je landen (zoals Duitsland) die naar aardgas gaan met subsidie en aan de andere kant moet Nederland van het aardgas af.

Boeren krijgen in Nederland een subsidie om te stoppen en beginnen daarna in Duitsland en Polen weer hetzelfde bedrijf, wat is het effect voor Europa? Het komt mij over als een soort creatief boekhouden waar de burger de rekening voor betaalt. En als dan de rentes weer oplopen kon dit economisch gezien wel eens een heel hoge rekening worden.

Maar er zijn ook andere gevolgen

Een ander gevolg van de plannen van Timmermans voor Europa is, dat er meer risico’s ontstaan aangaande de zekerheid van de stroomvoorziening. Wat niet iedereen beseft is dat Windenergie en zonne-energie heel leuk zijn maar kolen en gas veel beter als we het over zekerheid hebben.

De oude centrales zijn beter aan te passen aan de capaciteitsbehoefte (op- en afschaalbaar). Je kunt niet bepalen hoeveel wind er waait dus pieken en dalen worden een groot probleem en als we in de toekomst allemaal elektrisch gaan rijden (wat het plan is) dan komen we allemaal om zes uur thuis om te eten en de auto op te laden, terwijl we dan ook net elektrisch aan het koken zijn etc.

Ik ben geen expert maar enige kritiek en doorvragen zou geen overbodige luxe zijn. Want als we de stroomvoorziening niet goed onder controle houden verdwijnt veel energie en technologie naar andere landen. Laten we eerst de NOW Corona-steun eens goed afhandelen alvorens we weer met nieuw geld gaan gooien en laten we nadenken over gevolgen voor Hackers (zie FD 12 juli).

Geen opvang van pieken

Tot slot zijn er ook nog veel andere praktische problemen, omdat je met je plannen uit moet gaan van de huidige technologie. Nu rijdt een vervoeder op benzine of diesel in een ruk van Spanje naar Nederland en visa versa en daarmee is een product snel geleverd van A naar B. Maar elektrisch kan dit helemaal niet.

Om het al helemaal maar niet over de infrastructuur te hebben (lees nog veel te weinig laadpalen) gaat daarmee dus veel productiviteit verloren (lees hogere kosten) als werknemers langs de kant van de weg staan te wachten op het opladen van hun vervoermiddel… privé kun je het wel leuk vinden dat je onthaast wordt, maar zakelijk is tijd geld.

Maar geen bureaucraat in Brussel die zich druk maakt over de praktijk, “mij niet bellen denken ze allemaal…” We gaan onszelf, omdat we allerlei regels invoeren, in een heel moeilijk pakket stoppen (lees in een strop)…

Nu zullen de optimisten zeggen dat de mens altijd problemen oplost maar ik zeg eerst zien en dan pas besluiten nemen. Snel maar door naar de huidige beurs die zich ook niet druk maakt over pieken.

Doet ie het of doet ie het niet?

De beurs liet afgelopen week wat meer beweging zien. Zo gingen we woensdag op niks omhoog en donderdag op bijna niks omlaag om vrijdag op niks bijzonders weer omhoog te gaan. Nu lijkt er niks gebeurd of te gebeuren.

Maar los van het feit dat we boven de Twindicator lijn heen en weer stuiterden is er wel wat gaande. In de candle van ASML (het aandeel dat de AEX bepaalt) zien we tot en met vrijdag een toppatroon.

Nu kan dit deze week weer allemaal anders worden. Maar wel goed om dit even in gedachten te houden helemaal omdat vrijdag toch weer allerlei Corona-maatregelen werden ingevoerd naar aanleiding van de huidige besmettingscijfers.

ASML

ASML is gewoon de AEX

Een ander belangrijk aandeel in de AEX is BESI. Dit aandeel is wel al onder de Twindicator lijn en lijkt dus technisch al klaar voor een verdere correctie.

Besi

Didi ver onder de IPO prijs

De correctie komt onder andere uit de Chinese IPO’s. Vorige week benoemde ik Didi als IPO,die direct met een schandaal te maken kreeg. De koers veerde afgelopen vrijdag iets op tot boven de 12 dollar maar de IPO prijs was 14 dollar en dus staan we onder de uitgifte prijs.

De Financial Times zocht uit dat van de 34 Chinese bedrijven die naar de beurs in de VS gingen in het eerste half jaar van 2021 (samen 12,4 miljard dollar opgehaald), meer dan twee derde onder de IPO prijs handelt. Met hoogtepunt (lees dieptepunt) voor RLX Technology dat min 71 procent is sinds de IPO, maar dat is dan een producent van E-sigaretten…

Een andere IPO (niet Chinees) You Clear secure (ook genoemd vorige week) had als slot vrijdag 42,20 U$D, vorige week was dit aandeel nog 48,00 U$D maar gelukkig de IPO price was 31,00 U$D.

Big Bother

Voor Didi was China het probleem. China wil niet, dat ook bedrijven data hebben van burgers, dat is een alleenrecht van de overheid… de overheid moet weten welke taxi je pakt en waar je allemaal heen gaat. Deze strijd om de data heeft grote effecten op de Techfondsen wereldwijd en dus ook op de Chipfondsen. We zien dat deze angst nog niet geland is in de Nasdaq. Maar wellicht komt dat nog…

Nasdaq

Goed om te weten

De AEX heeft een Twindicator op 720,85 dus hieronder moeten we bescherming nemen. Er boven blijf ik me verbazen en doe zelf weinig. Wel koop ik wat aandelen die ik koopwaardig vind. Zo vind ik Aegon wel leuk en speel zo in op een eventuele rente stijging. Maar de rest van de beleggers deed niet met me mee …

EOE

Ook goed te weten

Deze week vindt het proces tegen Elon Musk plaats, waarbij hij moet uitleggen waarom hij SolarCity heeft overgenomen voor $ 2,6 miljard.

Vorige week was het Bullish sentiment in de VS weer op een hoogte punt. Nog wat leuke berichten op de Businessinsider (BI):

Komt hij dan juist niet?

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.