Trump kondigt grote AI-investering aan: Stargate
Gisteravond kondigde Donald Trump een grootschalig AI-project aan: Stargate. Stargat is een gezamenlijke onderneming met onder andere Oracle, het Japanse Softbank en OpenAI als investeerders.
JUST IN: 🇺🇸 President Trump announces $500 billion AI investment, partnering with OpenAI, Oracle and SoftBank. pic.twitter.com/jNWMUjx1NO
— Watcher.Guru (@WatcherGuru) January 21, 2025
Deze bedrijven zijn van plan om aanzienlijk te investeren in de infrastructuur voor kunstmatige intelligentie in de Verenigde Staten.
Er wordt gesproken over een aanvankelijke investering van $100 miljard, die mogelijk kan oplopen tot $500 miljard binnen de komende vier jaar.
De investering zal gericht zijn op de bouw van grootschalige AI-datacenters, minimaal 20, wat aansluit bij de groeiende vraag naar geavanceerde AI-capaciteiten.
Het project Stargate lijkt niet alleen een technologische sprong voorwaarts te betekenen, maar belooft ook een aanzienlijke impact op de economie door de creatie van talloze banen en het stimuleren van technologische innovaties.
Trump heeft het zelfs over 100.000 banen in Texas.
Musk doet niet mee?
Elon Musk lijkt in dit geval niet direct betrokken, hoewel OpenAI, waarvan hij mede-oprichter is, wel een centrale rol speelt in het project.
Oracle, van Larry Ellison, is een verrassende naam die nu steeds meer opduikt in de naaste omgeving van Donald Trump. Ellison is al een partner van TikTok, toen Oracle enkele jaren geleden aanbood om de Amerikaanse data van TikTok op te slaan.
Ratrace AI
De technologische ratrace inzake AI wordt nu dus steeds feller. Amerika is overigens niet het eerste land wat investeert in AI-capaciteit, veel andere landen, waaronder Duitsland en Denemarken, gingen de Amerikanen al voor met de bouw van een supercomputer.
Ook Nederland wil investeren in AI, onlangs is minister Beljaarts op bezoek geweest bij Nvidia om zich te laten informeren over de mogelijkheden.
Het moge duidelijk zijn dat de kleinere landen zich niet kunnen meten qua investeringen met wat de Verenigde Staten nu doen.
Hieronder zie je een graphic met bedrijven die actief zijn in de datacenter-wereld.
Het gaat dus niet alleen om de chips van Nvidia, de datacenters moeten bijvoorbeeld ook gekoeld worden en daarvoor zijn weer andere bedrijven die daarvan profiteren.
Uiteraard is aan het einde van de keten ook ASML aanwezig, dat de chipmachines levert.