Van nu af aan wordt het minder
De beurs hangt op een paar aandelen (Tech/Ai) en dat is alsof je een voetbal team hebt dat aan 1 toptalent hangt. Als de topper bijv. zijn neus breekt kan ineens een matig team tegen de kampioen gelijk spelen en zelfs bijna winnen. Een paar Tech aandelen (de Magnifieke 5) die een brede index zoals de S&P500 omhoog trekken is zeker vergelijkbaar.
Een andere zienswijze inzake dat het minder wordt, heeft natuurlijk te maken met het feit dat we al weer de langste dag van het jaar hebben gehad en de dagen van nu af aan dus weer korter worden en we richting de donkere tijden gaan.
Topper Nvidia geblesseerd?
Laten we beginnen bij de grootste topper van de Amerikaanse beurs; Chip ontwerper Nvidia. Als eerste wil ik wijzen dat we in de Candle grafiek een ‘interessant’ beeld (lees gevaarlijk plaatje) zien. Namelijk we hebben een Dark Cloud cover patroon in Nvidia. Voor wie het niet weet wat een Dark cloud patroon is; de naam zegt het al, het is de brenger van slecht weer en is officieel een trend omdraai patroon. We zitten ook dicht bij de Twindicatorlijn en als we die doorbreken is er helemaal een extreem sterk technisch signaal.
Fundamenteel gezien is de waardering hoog (duur) met een koers/winst verhouding van 74,07 maal de verwachte winst. Het bedrijf heeft een beurswaarde van 3,11 Biljoen dollar. Het was vorige week even het ‘duurste’ bedrijf van de wereld. Menig land en menig index met alle bedrijven in dat land kan je kopen voor dit bedrag.
En als een bedrijf mega winst maakt dan…
Er begint concurrentie te komen van Intel, Huawei en nog belangrijker bedrijven als Google die klant zijn van de chip ontwerper, ontwerpen zelf ook Chips. Daarnaast moet iedereen ook begrijpen dat Nvidia zelf geen chips produceert. Ze laten dit doen in Taiwan (TSMC) en eerder in de Chip geschiedenis hebben we gezien dat de Amerikanen hun IT business meer onder controle wilde hebben en iedere truc uit het boek geprobeerd hebben om de Chipproductie naar de USA te krijgen. En dan hebben we ook nog de Chinezen die ook graag de chip business naar hun land willen halen en Taiwan als afvallige provincie zien…
Het leukst is om naar het verleden te kijken en jezelf af te vragen of de geschiedenis zich kan blijven voortzetten. In deze logaritmische grafiek zien we dat je na meerdere splitsingen in 1999 rond de 1 dollar cent betaalde voor dit bedrijf en in 2008 in de crisis iets van 14 cent (tijdens de kredietcrisis dip) en 2015 0,60 USD. In 2019 was het laagste punt nog USD 3,31. Nu (afgelopen vrijdag) staat het dus pakweg 126,57 USD. Dit jaar is het 162,76 procent gestegen volgens Google… Een technische uitspraak is: de accelaratie van de trend is het einde van de beweging.
Oké we weten op basis van de tegeltjes wijsheid niet wanneer het eindigt, maar eindigen zal het.
Een wissel van nummer 2
Even was Nvidia de grootste voor Microsoft. Maar nu is de nummer twee van de wereld met bijna 39 keer de verwachte winst groter en heeft een beurswaarde van 3,34 Biljoen dollar. Een groot bedrag maar gezien de gediversifieerde bedrijfsportefeuille een bedrag dat pittig is maar ook niet extreem.
Apple intelligentie (Ai)
Apple staat 32,27 maal de verwachte winst en vertegenwoordig een beurswaarde van 3,18 biljoen. De grafiek staat van zijn hoogtepunt af. Het lijkt zelfs of we een draai patroon hebben gezien. Apple liep recent op na Ai berichten. Maar Ai functies worden in Europa voorlopig niet uitgerold.
Alphabet (Google) 28,10 maal de verwachte winst en een beurswaarde van 2,23 biljoen, staat aan de bovenkant van de grafiek. Het bedrijf moet fors investeringen in Ai toepassingen (lees serverparken).
De hobby van Bezos
Amazon staat 53,11 keer de verwachte winst en is op de beurs 1,97 biljoen waard. Het aandeel staat aan de bovenkant van de trend en de vraag is of het doorzet of niet. De tijd gaat het leren.
Aangepaste Koerswinsten
Nu noemde ik een aantal Koers winst (P/E) verhoudingen en in dat licht is het leuk weer even naar de Shiller P/E ratio te kijken. Op dit moment is deze voor de gehele S&P500 35,58. In december 1999 (de Dot.com hype) stond het record op 44,19 en het gemiddelde over een zeer lange periode is onder de 16. Op de website van Multpl.com staan allerlei manieren om naar de waardering van beurzen te kijken dus succes.
Bron: Multpl
Concurrentie van Nvidia
Als je verhalen hoort dat Nvidia soms wel tot een jaar levertijd heeft, dan zou je toch verwachten dat het ook omlaag druppelt bij de producent de chipfabrieken en bij jawel: de concurrentie. Maar als we naar de grafiek van de concurrentie kijken dan zien we dat naar beneden druppelen van winst niet echt.
Ook een bedrijf als AMD doet nog niet echt lekker mee in de Ai gekte die er is rond Nvidia. Oké de grafiek van AMD ligt positief en heeft juist technisch ruimte omhoog. Maar is het iets om het warm van te krijgen?
Snel door naar een shortpositie die weer snel draaide.
We hebben het over Adobe, die had eerst een hoofd schouder scenario. Maar dit patroon verdween (tijdelijk) door een snel en wonderbaarlijk herstel boven de Twindicator en boven de Neklijn. Het kan zijn dat een grotere rechter schouder gevormd wordt, maar we moeten dus naar de zijlijn in afwachting van hernieuwde signalen.
ASML
ASML staat net als een groot aantal andere Tech fondsen aan de bovenkant en in de candle grafiek heb je een tijdelijke korte termijn draai maar om nu al echt negatief te worden is het nog te vroeg.
AsmI
ASMi lijkt het zelfs technisch nog beter te doen dan ASML. Op zich is dat best bijzonder toch? Immers ASM International is een Nederlands beursgenoteerd bedrijf dat zich richt op de productie van machines en materialen voor de halfgeleiderindustrie. Terwijl ASML hiernaast ook relevante onderdelen voor deze machines maakt zoals readers en steppers.
Geen Ai maar Bi
Besi staat 71,55 keer de verwachte winst (Koerswinst verhouding) en geeft technisch ook signalen dat het aan de bovenkant van zijn kunnen staat. Het wachten is op officiële verkoopsignalen.
Tot slot even een rondje langs de velden
De AEX staat aan de bovenkant en heeft ook een eerste signaal in de Candle chart maar we wachten op bevestigingen.
Als ik mag kiezen
De Duitse Dax en Franse Cac40 nog steeds verkoop signalen. Dit is al sinds de Europese verkiezingen. Dus een eerste signaal dat we heel voorzichtig moeten zijn.
Verminderde negatief
Dow Jones Industrial index is ineens weer boven de Twindicator gedraaid en dus niet meer negatief. Dus geen verkoopsignaal meer in de oude economie.
Maar alles is Tech
De Tech boys
De Nasdaq heeft een Engulfing Bear patroon en dat is negatief. Maar we zitten nog boven de Twindicator dus wachten op verdere signalen.
Rus-Sell 2000
De Amerikaanse smal en Midkap, de Russell 2000 index, blijft negatieve signalen geven.
Hysterische historie
Bitcoin staat onder de Twindicatorlijn, maar nabij historische hoogte punten. De halving heeft geen koers effect gehad.
Zoomen
In detail zie je dit wat duidelijker
Marketing is everything?
Leuke reclame is het voor mij niet maar elke avond dat ik EK voetbal zit te kijken komt Atos met grote reclames voorbij. Als ik het zou moeten inschatten dan zijn dit tientallen miljoenen aan advertentiewaarde. En dat terwijl het een failliet bedrijf is dat overgenomen moest worden om het te redden? Nu heb ik zelf verlies genomen in dit aandeel maar ik kreeg de afgelopen week bijna weer een koopsignaal. Wellicht ga ik weer terug en stap ik nu in omdat er eindelijk gebeurd wat we een half jaar geleden reeds verwacht hadden (overname, aangekondigde herfinanciering, schulden reductie, etc.)
Nb ze zijn ook een van de hoofdsponsors van de Olympische spelen.
Resume: het einde kwartaal komt eraan en de vraag is krijgen we nog een angst om de boot te missen (fear of missing out) en dus dat iedereen de al veel te dure Tech aandelen (alsnog) gaan kopen om te kunnen rapporteren aan hun cliënten dat ze ook meedoen…, of krijgen we juist dat de beheerders hun winnaars afschaven en dus winst pakken in de zeer winstgevende posities en dat we juist druk in de dure Tech aandelen krijgen?
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.
Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV). Maar deze publicatie is de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) gedeeld door en aan ervaren beurshandelaren. Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geschreven in het weekend van 22 en 23 juni. (publicatiedatum maandag 24 juni 2024).