Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Voorbij de gebaande paden

Voorbij de gebaande paden
19 feb 2020 om 09:05

Een zacht gekreun is steevast de reactie van een deelnemer aan Tussen Kunst en Kitsch die de waardeinschatting van zijn erfstuk hoort. Teleurstelling of blijde verrassing, de eerste reactie klinkt meestal gelijk. Dit is onveranderd sinds de eerste uitzending.

Beleggingen buiten spaargeld, aandelen en obligaties worden in vaktermen vaak als alternatieve beleggingen aangeduid. De belangrijkste categorie is vastgoed, wat zowel op je eigen huis of een beleggingsobject kan slaan, maar ook kunst, klassieke auto’s of zelfs wijn vallen binnen deze groep.

Liquiditeit
Wat deze beleggingen gemeen hebben, is dat ze weinig liquide zijn. Dat wil zeggen dat het veel tijd (en moeite) kan kosten om ze voor een goede prijs te verkopen. Bij aandelen en obligaties worden continu bied- en laatprijzen genoteerd. Ook zijn de prijzen van alle historische transacties publiekelijk beschikbaar. Bij alternatieve beleggingen is de prijs veelal “wat de gek ervoor geeft” en zijn historische prijzen soms intransparant. Iets wat de interventie van intermediairs zoals makelaars en kunsthandelaren noodzakelijk maakt.

Risico en rendement
Nu hoor ik u denken: als vastgoed, kunst, klassieke auto’s en wijn een aparte beleggingscategorie zijn, hebben ze dan ook een verwacht rendement, en een risicoprofiel? Jazeker. Maar hoe hoog, dat is niet zo makkelijk om te zeggen. Wie in het verleden gaat kijken, zal al gauw zien dat het rendement erg afhankelijk is van de periode die onder de loep wordt genomen. Wat wel zeker is, is dat de prijsontwikkelingen van alternatieve beleggingen niet hand in hand gaan met die van reguliere beleggingen. Daardoor kunnen ze helpen een portefeuille verder te spreiden en zo het risico te verminderen. Vastgoed heeft daarbij het voordeel dat het regelmatige kasstromen oplevert (huurinkomsten) of tenminste voorkomt dat je zelf huur of hypotheekrente betalen. Bij de andere genoemde categorieën geldt dit niet. Daarnaast kunnen ze gestolen worden, …of bederven.

Lessen uit het verleden?
Zeer veel onderzoek is gedaan naar lange rendementen van vastgoed. Een van de beroemdste analyses is van een Nederlandse hoogleraar, Piet Eichholz. Hij heeft de zogenaamde Herengracht Index samengesteld, die de ontwikkelingen van huizen aan de Herengracht in Amsterdam sinds 1628 in kaart heeft gebracht. Conclusie was dat op de lange termijn vastgoedprijzen zich in lijn met economische groei en inflatie ontwikkelen. Echter, ook over meerdere jaren kunnen significante afwijkingen van die trend plaatsvinden. De laatste jaren is onroerend goed sterk in waarde gestegen, maar daar staat tegenover dat rentes historisch laag zijn en wellicht ook langere termijn zo zullen blijven.

Ook de kunstwereld kan grillig zijn. Misschien dat sommigen van u nog de oververhitte kunstmarkt uit de jaren ’80 kunnen herinneren. Deze is erg mooi geïllustreerd in Joost Zwagermans roman Gimmick!. Schilderijen waarvan de verf nog niet droog was, zoals die van Rob Scholte, werden voor recordbedragen verkocht. Met de verkoop afgelopen zomer van Jef Koons’ sculptuur Rabbit voor $91 miljoen lijkt ook hier de gekte weer terug. Maar voor hoe lang?

Meer dan geld
Wat mij aan alternatieve beleggingen aanspreekt is dat ze ook een niet financiële waarde kunnen hebben. Je eigen woning bijvoorbeeld, of een mooi schilderij dat je van een familielid hebt gekregen, of de Fiat500 waarin je je geliefde de eerste keer mee uit hebt genomen. Daar kan toch geen dividend tegen op.

Een liquide oplossing
Wat niet iedereen weet, is dat vastgoed ook via zogenaamde vastgoedaandelen beschikbaar is. Dit zijn aandelen van bedrijven die onroerend goed kopen. Deze instrumenten zijn liquide en maken het mogelijk om voor kleine bedragen geografisch te spreiden. Zelf bieden we de VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF aan. Voor coupures voor minder dan €50 koopt u blootstelling aan meer dan 100 vastgoedaandelen, van over de hele wereld, met investeringen in zowel woningen als kantoorgebouwen. Dit product maakt het voor iedereen mogelijk in onroerend goed te investeren. Met veel kleinere bedragen dan een heel pand zou kosten en dan ook nog eens met veel meer spreiding en zonder dat je af en toe door een huurder wordt gebeld dat de wc verstopt is.

Dit geschreven hebbende ga ik eens van mijn eigen filosofie afwijken en consumeren in plaats van investeren. Ik open een goede fles wijn en surf naar Uitzending Gemist. Tussen Kunst en Kitsch, op kasteel Ruurlo. Na al die jaren, nog even leuk!

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.