Wakker in een vreemde wereld
Weliswaar heb ik vakantie, maar met alle Corona maatregelen zit een normale vakantie er niet in. Ondertussen kunnen we op de beurs wel met zijn alle blijven doen alsof er geen effecten zijn van de pandemie, maar als je net als ik persoonlijk geen zin hebt in uren met een mondkapje op te zitten in een vliegtuig dan zijn er natuurlijk wel degelijk effecten.
Zelfs los van mijn persoonlijke situatie zijn er grote effecten. Denk alleen al aan de vele miljoenen doden. Want overleden mensen (zo heb ik in mijn lessen economie geleerd) produceren en consumeren niet meer. Ook alle zieken (zware en lichte gevallen) die al dan niet gedwongen thuis moeten blijven, leveren ons minder productiviteit en dus minder economische groei.
Andere effecten
Veel landen o.a. in het Zuiden van Europa zijn heel afhankelijk van toerisme en de huidige situatie is zo dat het allemaal niet zo gemakkelijk en vanzelfsprekend is om daarheen op vakantie te gaan, als voor de pandemie.
Dat de reisbranche nog niet normaal (pre-Corona) functioneert bleek wel bij de bekendmaking van de cijfers van Booking.com. De cijfers werden afgelopen week gepubliceerd.
Booking maakt door de huidige Covid19 situatie nog geen winst. Natuurlijk was er groei ten opzichte van vorige jaar, het jaar dat er op veel plekken een totale Lock down was en er nog weinig mensen gevaccineerd waren.
Winst maken?
Dat de koers ondanks dat Booking geen winst maakt, (lees verlies) op hogere niveaus staat dan voor de pandemie, benoem ik al niet eens meer. Ik ben klaarblijkelijk een van de weinigen, die zich daar druk over maken.
Vanuit die perceptie is het bijna logisch dat ik persoonlijk een toppatroon in de grafiek zie, maar ook daar zal ik u als lezer van deze column niet mee lastig vallen.
We hebben het over effecten op de toeristenbranche en reissector. In dat licht waren de cijfers van Lufthansa ook wel leuk om te zien. Lufthansa vliegt op 40 procent van de capaciteit van voor de pandemie.
Ja u leest het goed dat is dus 60 procent minder dan voor de pandemie. Er zijn 30.000 werknemers (van de 130.000) weg bij Lufthansa. En er zijn kapitaalsstortingen geweest.
Maar er is iets heel vreemds met dit bedrijf aan de hand want de koers is gedaald! Dat is toch raar, een foutje misschien? Want we kijken als beleggers toch altijd vooruit?
Hebben we het over een voorruit dan hebben we het over de auto industrie. President Biden wil net als Europa groots inzetten op elektrische auto’s.
Nu is in de VS de meest verkochte auto een grote Pick-up truck en zijn Amerikaanse auto’s niet echt de meest zuinige op deze aardbol. Maar het plan is er dus en de koersen lopen hierop vooruit.
Dat autofabrikanten problemen hebben met te weinig chips mag de pret niet drukken. Volkswagen is weer aan de bovenkant uitgebroken en lijkt klaar voor een nieuwe rally.
Nu hebben we eerder een soortgelijk patroon gezien in Amazon en dat viel ook weer terug, maar de kansberekening is dus nu positief voor Volkswagen.
De Duitse collega BMW doet het technisch gezien minder goed. We zijn uit de opgaande trend en onder de Twindicator.
Nog een collega
Daimler is weliswaar boven de Twindicator maar met een beetje fantasie zie je hier een Hoofd Schouder patroon in wording met een koersdoel richting de 55 euro.
Maar als we een nieuwe top weten neer te zetten of te doorbreken is alles juist weer positief. Kortom even kijken welke kant we op gaan.
ESG en productiviteit
In de NRC stond afgelopen week een heel verhaal over hoe nieuwe (retour gestuurde) iPad’s in de shredder belanden bij de webwinkel van Amazon. Nu heb ik het er eerder al over gehad, dat Amazon’s ruimtevaart programma niks doet voor de armen in de VS.
Maar goede producten vernietigen omdat dit goedkoper is dan schoonmaken en her-inpakken? Kunnen dit soort spullen niet naar een soort voedselbank (spullenhulp), armen genoeg in de VS?
En/Of bestaat er niet zoiets als Refurbished producten? Als we consequent zijn dan verkopen we dit aandeel en zien dit na de boete in Luxemburg als de spreekwoordelijke druppel. Toch?
Geen gezeik iedereen rijk
Vorige week benoemde ik de mislukte IPO van RobinHood en vergeleek dit bedrijf met andere collega brokers. Robinhood was veel duurder dan collega concurrenten.
Dat het haar omzet verkoopt aan de hoogste bieder maakte het voor mij een slecht bedrijf. Maar ook nu weer maakt het niemand wat uit en steeg de koers met 100 procent.
Want we kunnen zo lekker “gratis” handelen. Maar waarom zou iemand fors willen betalen voor omzet van orders van de RobinHood beleggers? Uit liefde voor deze fijne retail vrienden? Of hobby?
Of is er een mogelijkheid dat er gewoon fortuinen verdiend worden door de retail beleggers een slechtere prijs te geven?
Truc mislukt
Dus door de klant een slechte uitvoering te geven wordt er geld verdiend en dat schijnt een goed business model te zijn. RobinHood is met zijn recente beweging geworden wat het faciliteert en dat is een Meme stock en dat terwijl je dit aandeel rond de IPO niet eens short kon zijn.
Duivels dilemma
Nu ligt het ongetwijfeld aan mij want ik vond ASML ook rijkelijk duur, maar ook dit aandeel bleef geliefd bij de beleggers. Het enige wat me nu nog kan redden om mijn gelijk te halen is te wijzen op het slot van 666 of heb ik gewoon teveel horror films gekeken en zegt dit niets?
Zeg nog eens A
Adyen is ook een aandeel dat vrolijk blijft stijgen, ik heb het er fundamenteel gezien niet meer over.
Wie A zegt moet ook B zeggen
Besi leek ook even te gaan corrigeren maar ook die zetten gewoon nieuwe hoogtepunten neer….
Geen inflatie en geen acties van de FED?
Als er een inflatiecijfer uitkomt bijvoorbeeld de PPI en we kijken een waardestijging van de Produceten prijs index van 10,3 procent dan denk je wellicht dat we inflatie hebben…
Maar omdat analisten briljant waren en 10,4 verwacht hadden, valt het getal op de beurs mee en gingen we vrolijk omhoog.
Als de volgende maand het cijfer veranderd wordt naar bijv. 10,5 en dus eigenlijk nog verder tegenvalt maakt al helemaal niet uit, want daar kijkt tegen die tijd niemand meer naar.
Vreemd
Gek als ik ben kijk ik ook naar allerlei inflatie gelinkte producten en zo kijk ik ook naar het bovenstaande product. Is het niet zo dat dit dus betekent dat er ook echt inflatie is? En is de opkomende looninflatie iets tijdelijks?
De U$D sterker en de Euro zwakker?
Mijn verwachtingen over aandelen en inflatie zijn allemaal niet relevant. Een laatste dingetje, dat grote effecten heeft op de winsten van bedrijven en de prijzen van producten is de Euro Dollar koers.
Mijn aangepaste korte termijn verwachting is dat de Euro zwakker wordt en de dollar sterker nu we niet uitgebroken zijn door de Twindicator lijn.
Voor de rest is het wel leuk om naar alle statistieken te kijken rond Corona.
Bron: Google
Vrijheid blijheid?
Het aantal doden in Texas en Florida was volgens beursanalist Kees de Kort bij BNR minder dan in de staten waar wel restricties waren. Nu heb ik ooit in een boek gelezen dat economen niet kunnen rekenen, maar zonder grappen de verschillende staten zijn natuurlijk moeilijk vergelijkbaar in een pandemie situatie.
Zo spelen vergrijzing, mate overgewicht, bevolkingsdichtheid, gezondheidstoestand, ziekenhuissituaties, het gemiddelde inkomen, vaccinatiepercentages, etc. allemaal een belangrijke rol. In de bovenstaande screenprint zien we dat er nu 39.403 doden in Florida te betreuren zijn.
Om zaken te vergelijke is het beter terug te rekenen naar de gevallen per miljoen inwoners. Dus het aantal inwoners per 1 miljoen, dat Corona krijgt en het percentage dat dan overlijdt:
- – California ruwweg iets meer dan 1,57 procent (1.637 sterfgevallen op 103.677 per 1 miljoen)
- – Florida 1,47 procent (1.835 op 124.723)
- – Texas 1,68 procent (1.850 op 110.069)
- – New York 2,46 procent (2.741 op 111.166)
Wat zegt dit als we dit soort getallen vergelijken met Zweden, de UK na vrijgeven, etc.? Het blijft moeilijk daar nu al iets over te zeggen en al helemaal als we veel omstandigheden nog niet weten.
Maar dat er effecten zouden moeten zijn op de beurs is voor mij wel duidelijk. Maar wat heb je daar aan als niemand nog rationeel belegt?
Tot slot nog een getal om even stil bij te staan;
bron: Google
Zonder waardeoordeel
In de VS zijn er in deze periode in totaal 615.000 doden op 35,6 miljoen Corona-besmettingen gevallen. Dat is ruwweg 1,7 procent die overlijdt. Op een bevolking van 328 miljoen lijkt het aantal doden gek (elke is natuurlijk teveel) genoeg mee te vallen.
Om luchtig af te sluiten in lijn van de titel is de vraag of ik wakker werd in een vreemde wereld (zoals het nummer van de Dijk) of dat het toch een wake-up call is?
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.