Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Weekend Read: Bitcoin in de Nasdaq100

Weekend Read: Bitcoin in de Nasdaq100
14 dec 2024 om 10:28


Vanaf maandag 23 december wordt MicroStrategy, een opslagbedrijf voor bitcoins, in de Nasdaq100 opgenomen.

Dit jaar is dit aandeel met meer dan 500% gestegen, onder andere door de stijging van de bitcoin maar dat verklaart maar een deel van het verhaal.

 


De waarde van MSTR is namelijk bijna drie keer zo hoog als de waarde van de ingekochte bitcoins die MSTR in portefeuille heeft.

Nasdaq100-beleggers krijgen dus bitcoin in portefeuille, maar dan tegen een prijs van 300k in plaats van 100k…..

Door die gestegen marktwaarde is MSTR nu opgenomen in de superselectie van de Nasdaq, de Nasdaq100, ook wel QQQ genoemd.

De belangrijkste ETF die dit volgt, de Inveso QQQ, heeft 325 miljard dollar aan onderliggend vermogen.

Er is al becijferd dat ETF-uitgevers de komende vrijdag op het slot voor ongeveer 2 miljard dollar aan aandelen MSTR moet kopen.

De weging in de Nasdaq zal ongeveer 0,5% zijn. Mocht de koers van MSTR prijshoudend zijn, dan komt volgend jaar ook opname in de S&P500 in zicht.

In dit artikel leggen we uit waarom hedge funds en andere partijen zo tuk zijn op de convertibles die MSTR steeds uitgeeft.




Ondanks dat het op papier rustige weken zijn op de beurs is ons beursmagazine dit weekend weer overvol.

Er is toch veel te doen op de beurs, de indices liggen misschien redelijk stil maar op aandelengebied is er gewoon veel beweging.

De AEX ligt er goed bij al is er nog weinig echte prijsactie maar ik sluit niet uit dat we volgende week nog een mooi stukje eindejaarsrally krijgen.

Hoe dan ook, 2025 nadert met rasse schreden en de voorspellingen zijn weer niet van de lucht. Altijd leuk om te lezen maar trek vooral je eigen plan en vergeet niet dat zo halverwege januari iedereen vaak weer met beide beentjes op de grond staat.

Maar: tegelijkertijd krijgen we dan, de 20ste, het officiele begin van het tweede tijdperk Trump, en alleen dat al gaat voor veel beweging, reuring en gedoe zorgen op de beurs.

Like it or not, het gaat gebeuren. In dit artikel verder:

  • Maandag aandelenelftal
  • Colruyt in sportscholen
  • Bitcoin en MicroStrategy
  • Trump op Wall Street
  • Palantir door het dak
  • AMG en Campine in Antimoon
  • ABN Amro en Goldman
  • Broadcom naar 1000 miljard
  • Beleggen in Space Tech
  • Quantum Computing
  • Obligaties: Expert Talk


Maandagavond aandelenelftal

Webinar: Het Aandelenelftal voor 2025

Aanstaande maandagavond organiseert De Aandeelhouder weer het driemaandelijkse aandelenelftal. In een voetbalopstelling poneren we elf aandelen uit de Nederlandse en Belgische competitie.

Onze shirtsponsor SocGen is natuurlijk ook van de partij.

Verwacht wederom een aantal nieuwe wissels en als vanzelf zullen we ook even stilstaan bij de gebeurtenissen op de beurs en een kleine vooruitblik richting 2025 wagen.

Inschrijven voor het (gratis) webinar kun je via deze link.



Colruyt in sportscholen

In dit artikel ook een aantal aandelen die niet de final cut gehaald hebben in het magazine, maar het wel waard zijn om even bij stil te staan. Zoals het Belgische Colruyt, dat een pandoering kreeg van 10% op de kwartaalcijfers.

Die waren geen eens slecht, al miepte de CEO wat over concurrerende winkels die opeens op zondag open gingen. In België is dat nog niet overal de gewoonte, al gaat de Belg op zondag graag even langs de bakker voor warme croissantjes.

Wat vooral slecht viel was dat Colruyt weer eens een vreemde overname deed: het kocht 40 sportscholen, waarmee het haar aantal verdubbelde.

Schoenmaker blijf bij je leest, zou je zeggen maar Colruyt, dat overigens veel geld verdiende met de verkoop van haar windparkbelang, denkt daar anders over en pakt de bokshandschoen op richting Basic-Fit.

Opmerkelijk wel dat Basic-Fit die 40 sportscholen rond Antwerpen niet kocht. Zou het geld even op zijn toevallig?



Bitcoin en MicroStrategy

Waarom wil iedereen zo graag die converteerbare obligatie hebben van MicroStrategy? Terwijl daar nul rente op wordt uitgekeerd?

Wil men zo graag een kans op bitcoin als het richting een miljoen gaat of steekt er wat anders achter?

MicroStrategy heeft net een obligatie uitgegeven, een converteerbare, waarbij de voorwaarden waren als volgt:

  • 2,6 miljard dollar
  • 0% rente
  • omwisselbaar op een koers van 672,40 dollar (+55% op de koers op moment van uitgifte)
  • met een looptijd tot 1 december 2029

De Duitse verzekeraar Allianz kocht 17% van deze convertible, aldus Bloomberg. De vraag naar deze convertible was erg groot, MSTR wilde aanvankelijk voor 1.75 miljard dollar uitgeven maar er was vraag voor 2.6 miljard dollar.

Op social media verbaasden bitcoin adepten zich over de aankoop van Allianz en andere partijen.

Waarom wilden zij deze convertible zo graag hebben? Waarom accepteren ze nul procent rente  van een bedrijf dat zwaar overgewaardeerd is en zo’n gevaarlijk spel speelt met een onzekere asset class?

Hier zie je de kopers van die convertible.

Was het omdat de degelijke verzekeraars op deze manier alsnog toegang kunnen krijgen tot de voor hen verboden cryptomarkt? Wilden ze graag in bitcoin investeren en was dit hun loophole, hun geitenpaadje?

Het antwoord is nee en het antwoord op deze vraag is verbijsterend ontnuchterend. De enige reden waarom deze convertible zo gewild is, is het feit dat het aandeel MSTR zo wild beweegt.

Met deze convertible verkrijgen de kopers toegang tot goedkope gamma, waarmee ze een mogelijkheid creëren om goedkoop aandelen heen en weer te smijten.

Ik zal uitleggen hoe dat werkt.

Wat is een converteerbare obligatie?

Eerst moet ik uitleggen wat een converteerbare obligatie precies is. Een convertible is een obligatie met een omwisselrecht. Op een bepaald niveau mag je de obligatie omwisselen voor aandelen.

In feite is een convertible dus een obligatie, met een call optie.

Je kunt de complete uitleg daarvan hier lezen.



Trump opent de beurs op Wall Street

Donald Trump wordt hier gevraagd of de working class hero in de VS meer aandelen moet kopen of niet. Jim Cramer vraagt dat, de meestbekende aandelenman in de Amerikaanse media.



Palantir door het dak

Het aandeel Palantir (PLTR) wint steeds meer aan populariteit, zowel in de media als onder Nederlandse beleggers, met een opmerkelijke koersstijging van rond de 670% de afgelopen vijf jaar.

Palantir biedt vier IT-platformen aan: Gotham (voor militaire toepassingen), Foundry (voor zakelijke beslissingen), Apollo (software-implementatie), en AIP (kunstmatige intelligentie). De groeiende focus op AI heeft bijgedragen aan de stijging van het aandeel.

De winst van Palantir is sterk toegenomen, van 130 miljoen dollar in 2022 naar een verwachte 900 miljoen dollar in 2024.

Naar verwachting zal de winst blijven groeien tot 2,5 miljard dollar in 2029.

Ongeveer 60% van de omzet komt uit overheidsopdrachten, maar commerciële klanten winnen aan belang, met een stijging van 77% in Amerikaanse commerciële klanten in 2024.

Desondanks is de waardering van Palantir hoog. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen 53x de verwachte omzet en 170x de verwachte winst van 2024.

Ter vergelijking: voor 2030 wordt het aandeel gewaardeerd op 17x de verwachte omzet en 51x de verwachte winst, wat nog steeds hoog is in vergelijking met technologiebedrijven zoals NVIDIA en Microsoft (14-20x de verwachte winst in 2030).

Dit is zo’n aandeel waar iedereen momenteel achteraan loopt. De waardering gaat het in deze ook niet zozeer om, het gaat om de toekomstverwachtingen.

Als Palantir waarmaakt wat ze zeggen dan zal op termijn die waardering nog wel hoger worden. Momenteel zie je wel dat het misschien erg hard is gegaan en er ruimte is voor af en toe forse winstnemingen.



AMG en Campine profiteren van Antimoon

Zakken we weer even af naar België. Een klein, onbekend aandeel zet daar nieuwe records neer. Het gaat om Campine, dat tegen de 100 euro per aandeel aanschuurt.

Het maakte bekend dat de omzet over 2024 op een recordniveau uitkomt, rond de 360 miljoen euro.

Dat is met name te danken aan de sterk gestegen prijs van antimoon, een soort edelmetaal dat door China in het bakje met exportrestricties is gegooid.

De vraag naar antimoontrioxide – en ook de prijs – is gestegen sinds 15 augustus, de dag waarop de Chinese overheid exportrestricties aangekondigd heeft voor verschillende antimoonhoudende materialen.

Partijen die nu wél kunnen leveren profiteren daar enorm van. AMG maakte dat bij de vorige kwartaalcijfers al bekend, en Campine doet dat nu ook.

De prijs van een kilo antimoon is gestegen van 12.000 dollar tot 40.000 dollar in een jaar tijd.

Campine levert antimoontrioxide, wat onder andere gebruikt wordt om brand te vertragen.

De EBITDA in 2024 zal naar verwachting ongeveer 40 miljoen euro bedragen, een stijging van circa 50% ten opzichte van het record van 26,8 miljoen euro in 2023.

Dit zegt CEO De Vos er over bij Campine op vrijdag:

“De schaarste aan antimoonmetaal, in combinatie met de beperkingen die China sinds augustus heeft opgelegd, heeft de prijs van het metaal opgedreven van gemiddeld rond de 12.000 $/ton in 2023 naar ongeveer 40.000 $/ton.

Als enige antimoonrecyclagebedrijf ter wereld en met aanzienlijke voorraden aan antimoonproducten, geeft een dergelijke prijsstijging een enorme boost aan onze winstgevendheid”, legt De Vos uit.

Tot de zomer van 2024 was er een relatief lage vraag naar antimoontrioxide omwille van de vertragende Europese economie. Echter sinds de Chinese beperkingen in september is Campine de wereldleider geworden in de levering van trioxide, dat wordt gebruikt in vlamvertragers en als PET-polymeerkatalysator.

“Sinds september kunnen onze Chinese concurrenten de markt niet meer bevoorraden. De overzeese business maakt een shift ten voordele van Campine, omdat we niet alleen de grootste producent buiten China zijn, maar ook niet afhankelijk zijn van de levering van Chinees antimoonmetaal. Onze fabriek draait momenteel op volle capaciteit”, voegt De Vos toe.

Een aardige opsteker dus, maar of dit feest lang voortduurt is nog maar de vraag. Een potentiele deal tussen de EU en China of tussen de VS en China kan ervoor zorgen dat de Chinezen toch weer willen exporteren.

Het lijkt er op dit moment niet op, maar Trump is een dealmaker en schermt nu al met zijn contacten met Xi Jin Ping. Alleen…Xi schijnt nu opeens hard to get te spelen…

Voor AMG is het onderdeel antimoon slechts een kleine bijvangst maar toch belangrijk genoeg om daar bij de Q3-cijfers en halfjaarcijfers gewag van te maken.

Bij de halfjaarcijfers kon je dit lezen:

AMG Technologies’ second quarter 2024 revenue increased by $33 million, or 26%, compared to the same period in 2023. This improvement was driven by strong revenues in Engineering, as well as higher sales volumes of silicon, graphite, and antimony, and higher sales prices of antimony.

Antimoon is onderdeel van AMG Technologies. Niet alleen de volumes stegen, ook de prijs.

Wat is antimoon?

Antimoon is een zilverwit, broos metaal met het chemische symbool Sb (van het Latijnse stibium). Het wordt voornamelijk gevonden in de vorm van zijn belangrijkste erts, stibniet (Sb₂S₃). Antimoon is geen nieuw metaal; het wordt al eeuwenlang gebruikt, bijvoorbeeld door de oude Egyptenaren in cosmetica.

In de moderne tijd speelt antimoon een cruciale rol in tal van industrieën dankzij zijn unieke fysische en chemische eigenschappen.

Antimoon wordt voornamelijk gewonnen uit stibniet, hoewel het ook als bijproduct van lood- en zilvermijnbouw kan worden verkregen.

De belangrijkste productielanden zijn momenteel China, Tadzjikistan, en Rusland. Antimoon wordt meestal geproduceerd door pyro-metallurgische processen, waarbij het metaal wordt gescheiden van zijn ertsen.

Toepassingen van antimoon

Antimoon wordt breed toegepast dankzij zijn unieke eigenschappen, zoals weerstand tegen oxidatie, hittebestendigheid, en het vermogen om legeringen harder te maken. De belangrijkste toepassingen zijn:

  1. Vlamvertragers: Antimoontrioxide (Sb₂O₃) wordt veel gebruikt in kunststoffen, textiel en elektronica om brandveiligheid te verbeteren.
  2. Legeringen: Antimoon wordt vaak toegevoegd aan lood om het sterker te maken. Dit is belangrijk voor accubakken, kabelisolatie en kogels.
  3. Elektronica: Het wordt gebruikt in halfgeleiders, diodes en infrarooddetectoren.
  4. Pigmenten: Antimoonverbindingen worden gebruikt om gele en oranje pigmenten te maken.
  5. Farmacie en chemie: Antimoon wordt ook gebruikt in medicijnen en als katalysator in chemische processen, bijvoorbeeld bij de productie van PET-flessen.

Leveranciers in Europa

Hoewel China de grootste producent is van antimoon, zijn er in Europa bedrijven actief in de verwerking en distributie van antimoonproducten. Enkele belangrijke spelers zijn:

  • Mandalay Resources: Dit bedrijf exploiteert mijnen in Australië en Canada, maar levert ook antimoon aan Europese markten.
  • Campine (België): Gespecialiseerd in de recycling van antimoon uit afvalproducten zoals loodzuurbatterijen.
  • Tri-Star Resources: Dit Britse bedrijf heeft een antimoonverwerkingsfabriek in Oman en bedient ook de Europese markt.

Deze bedrijven richten zich op het veiligstellen van alternatieve antimoonbronnen om minder afhankelijk te zijn van Chinese import.

Exportrestricties vanuit China

China is goed voor meer dan 70% van de wereldwijde antimoonproductie. In recente jaren heeft het land exportrestricties opgelegd, vooral vanwege:

  1. Binnenlandse vraag: China heeft zijn antimoonproductie nodig voor eigen industrieën, zoals elektronica en energieopslag.
  2. Milieuproblemen: De mijnbouw en verwerking van antimoon brengen ernstige milieuproblemen met zich mee. Door export te beperken, wil China de binnenlandse productie duurzamer maken.
  3. Geopolitieke strategie: Antimoon wordt beschouwd als een kritiek mineraal, en China gebruikt zijn dominantie in de markt mogelijk als geopolitiek drukmiddel.

Deze exportrestricties hebben geleid tot stijgende prijzen en tekorten op de wereldmarkt.

Hoe lang duren deze restricties?

De duur van de exportrestricties hangt af van verschillende factoren, zoals de mondiale vraag naar antimoon en de technologische vooruitgang in duurzame mijnbouwmethoden. Experts voorspellen dat de beperkingen nog minstens enkele jaren van kracht blijven, tenzij:

  1. Alternatieve bronnen worden ontwikkeld, bijvoorbeeld door verhoogde mijnbouw in Afrika of recycling in Europa.
  2. Innovaties zorgen voor minder afhankelijkheid van antimoon in kritieke toepassingen.naar een duurzame en veerkrachtige economie.


ABN Amro krijgt schop na van Goldman

Goldman geeft ABN Amro een verkoopadvies. Tamelijk onverwachts en waarom is eigenlijk onduidelijk want het nieuwe koersdoel van Goldman wordt 14,40 euro. Daar staat de koers ongeveer.

Het vorige koersdoel van Goldman was 17,70 euro.

Goldman verwacht een behoorlijke winstdaling in 2025 en er is ook wat onzekerheid over de risicogewogen assets, waar ABN Amro opnieuw naar zou gaan kijken.

Verder gaat de rentemarge, onder invloed van de ECB, natuurlijk wat omlaag. En dan is het nog afwachten hoe de Nederlandse economie het gaat doen.

Allemaal niet heel goed nieuws, maar: ABN keert inmiddels zo’n 10% dividendrendement uit dus de koers is ook al even gedaald.

Tel daarbij wat onzekerheid op rond de opvolging van Swaak, de verkoop van de Nederlandse regering momenteel wat nog enkele maanden zal aanhouden en het feit dat er geen nieuw aandeleninkoopprogramma gelanceerd is en je hebt een zwaar onder druk staand aandeel te pakken.

Als Goldman had je dan ook kunnen zeggen: het kan alleen maar beter worden…..



Broadcom naar 1000 miljard dollar

Broadcom lonkt naar Apple

Het Amerikaanse Broadcom is een stille volger bij de grote Amerikaanse techaandelen. Via overnames is het bedrijf hard gegroeid de afgelopen jaren en nu begint de omzet ook nog te draaien.

Broadcom steeg op de kwartaalcijfers gisteren, die overigens niet bijzonder waren, met 15% omdat de CEO hintte op nieuwe contracten van onder andere Apple.

Dat moet allemaal nog bewezen worden maar voorlopig is het aandeel gewild.

In dit artikel lees je meer over de ontwikkelingen bij Broadcom en waarom het zo’n interessant aandeel is.



Space Technology is hot

Hoe beleg je in Space Tech?

Deze week werd bekend dat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf opgezet door Elon Musk, op papier 350 miljard dollar waard is. Dat zit zo: er zijn nieuwe aandelen uitgegeven op een prijs van 185 dollar.

Dat gaat om zo’n 1.25 miljard dollar in totaal. Als je nu het totale uitstaande aandelen vermenigvuldigt met die nieuwe prijs, kom je op een waardering van 350 miljard dollar.

De bedoeling is dat SpaceX binnen afzienbare tijd naar de beurs gaat en daarom wilde niemand, aldus Musk, een deel van zijn aandelen nu al verkopen.

Daarbij is de toekomst bright voor dit bedrijf omdat er veel fantasie zit in de ruimte de komende decennia. Zo wil Musk Mars veroveren, zijn er veel metalen in de ruimte te verkrijgen en kan je met satellieten veel geld verdienen.

Musk zelf heeft ook nog Starlink, dat communicatie aanbiedt via satellieten en op termijn bijvoorbeeld glasvezel overbodig kan maken.

In dit artikel vind je een uitgebreide lijst van toepassingen én een aantal bedrijven die al bezig zijn in de ruimte.



Quantum Computing, wat is dat?

Wat is Quantum Computing?

Nog zo’n containerbegrip wat je steeds vaker tegen komt. Google kwam deze week met nieuws over een nieuwe superchip, de Willow.

Daarmee kon de quantum computer van Google veel sneller rekenen dan tot nog toe mogelijk was.

Willow kan in vijf minuten iets berekenen wat een normale supercomputer in 10 tot de macht 25 jaren kan doen. Dat laatste tijdsframe bestaat niet eens, maar goed, je begrijpt wat ik bedoel.

Is dit nu revolutionair of wil Google gewoon even wat lawaai maken? Beide waarschijnlijk.

We informeerden ons bij een aantal experts en dat kun je hier lezen.



Obligaties weer in zwang?

De obligatiemarkt lag lange tijd uit de gratie bij vooral de particuliere belegger. Wie ging er nu geld uitlenen tegen nul procent rente of lager?

Niet geschikt voor particulieren en maar goed ook, want na de nulrente kwam opeens de inflatie opzetten en de torenhoog opgelopen obligatiemarkt moest een flinke veer laten.

Inmiddels is het stof redelijk opgedroogd en is de inflatie, zo hopen we, weer bijna onder controle.

Dat maakt ook het beleggen in of via obligaties weer wat aantrekkelijker. Temeer daar de rente weer wat aan het dalen is en obligaties dus weer iets mogen oplopen.

Expert Talk met Willem van Baarle

Wat nu precies obligaties zijn, hoe je ze waardeert en verhandelt, dat komt allemaal langs in onderstaand webinar. We nodigden een obligatie-expert uit bij ons in de studio, Willem van Baarle, die een lange staat van dienst heeft in de obligatiemarkt.

Dat webinar kun je hier terugkijken. Mocht je vragen hebben over obligaties, contact Willem of stuur het naar nico@deaandeelhouder.nl.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.