Weer geen Bill Gates-move
Er zijn genoeg beren op de weg, zo hebben we overal inflatie. Maar ook de problemen met Covid in India (onze helpdesk van de wereld) kunnen gemakkelijk tot problemen leiden. Om het maar niet over Brexit, klimaat, vervuiling, hacken en andere zaken te hebben.
The Tulpcoin
De Tulpenbol manie was mijn inziens historisch gezien nog een rustige beweging, als we deze vergelijken met bewegingen die we nu zien in bepaalde crypto’s. Een Tulpenbol was nog iets echts, iets waar we bij de geld en crypto-geld over kunnen twijfelen.
De jeugd gelooft volgens onderzoek wel in Bitcoin en gelooft niet dat ze een pension gaan krijgen. Een veelzeggend verhaal! Om nog even aan te geven dat er veel gekte is, stond er in het FD een verhaal over een slecht lopende Lunchtent (Hometown International) die beursgenoteerd is op de OTCBB (code HWIN).
En ondanks dat het enkele tienduizenden dollars omzet heeft, heeft het een markt waarde heeft van $102 miljoen… toen een Hedge fund manager ervoor waarschuwde in zijn nieuwsbrief ging het juist omhoog.
De Bitcoin heeft in het grote plaatje nog steeds verkoopsignalen. Pas een beweging boven de U$D 60.816 zal dit signaal te niet doen. Overigens zijn er Amerikaanse banken die de Bitcoin naar U$D 250.000… zoveel mensen zoveel meningen.
De AEX hikt tegen de Twindicator aan en lijkt te draaien naar een koopsignaal. Maar als je dan weer het lange termijn plaatje bekijkt ga ik toch twijfelen of ik daar wel aan mee wil doen. Ik laat het allemaal even en kijk deze week hoe het zich allemaal ontwikkelt.
De Duitse Dax-future heeft een Twindicator niveau op 15.317.79 en het slot vrijdag was 15.405 punten. Dus ook hier min of meer hetzelfde verhaal als de AEX. Eigenlijk een draai maar willen we echt mee doen met deze gekte?
Het wordt bijna saai maar de S&P500 mini future heeft een Twindicator op 4.106.62 en een slot op: 4.226,75 dus ook hier zijn de verkoopsignalen te niet gedaan.
De Nasdaq is een van de weinige indices die nog een verkoopsignaal heeft. Daar moeten de optimisten wachten op een slot van 13.929,01 in de Nasdaq100 mini futures.
Ook ASML staat nog op een verkoopsignaal en daar staat de Twindicator op €546,36. In de weekend krant stond een negatief verhaal over het stroom verbruik wat dus niet ESG is, maar of iemand zich hieraan stoort gaan we zien en valt te bezien.
Tesla kan zoals ik lange tijd geleden reeds voorspeld heb zijn Co2 rechten niet meer aan Fiat (Stellantis) verkopen, terwijl dit juist een winstmaker was. Tesla ging slechts licht lager op dit verhaal en op de verhalen dat er te weinig onderdelen (o.a. chips) te krijgen zijn.
Ook andere auto makers zoals Daimler, corrigeerde maar licht op verhalen dat er een onderdelen probleem is. Wel hebben we dus verkoopsignalen.
Ook in Volkswagen hebben we nog verkoopsignalen.
De afgelopen week ging de rente omlaag maar ook de banken en verzekeraars gingen hoger omdat men denkt dat de rente uiteindelijk gaat stijgen nu allerlei commodity (grondstoffen) prijzen oplopen? Een leuk verhaal op de website van de Economist over Break even inflatie.
Het breakeven inflatiepercentage vormt een maat voor verwachte inflatie die is afgeleid van 10-jarige Amerikaanse treasury bond (dit als constante looptijd van 10 jaar/ BC_10YAREAR) en 10-jarige treasury-inflatie geïndexeerde constante looptijd (TC_10YAR). De nieuwste waarde impliceert welke marktdeelnemers in de komende 10 jaar inflatie verwachten, gemiddeld zien.
Tot slot de werkloosheidcijfers in de VS, die waren dramatisch ten opzichte van de verwachtingen en zorgde gek genoeg dat de beurs steeg. Maar de U6 cijfers waar ik altijd naar keek waren minder schokkend in verandering tot de vorige maand. In april is het U 6 cijfer nu 10.4
Bron: FRED
En hier de grafiek van de U6 werkloosheidscijfers ten opzichte van het officiële getallen:
Deze grafiek vergelijkt drie verschillende maten van werkloosheid. U3 is het officiële werkloosheidspercentage. U5 omvat ontmoedigde werknemers en alle andere marginaal gehechte werknemers. U6 voegt daar nog de werknemers aan toe die louter om economische redenen deeltijd zijn gaan werken.
Bron: Marcotrends
De beweging van deze week wordt voor mij van belang of ik de spreekwoordelijk handdoek in de ring ga gooien met speculatieve shorts en of met de gekochte bescherming. Hoewel bescherming op deze niveaus en gezien het sentiment helemaal geen gek idee behoeft te zijn.
De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.