Wie durft te gokken op de Amerikaanse inflatie cijfers vanmiddag 14.30?
Het Amerikaanse inflatiecijfer van vandaag zal waarschijnlijk wat vuurwerk op de markten veroorzaken. Maar het is moeilijk te zeggen of het mooi zal zijn. Beperkte transparantie betekent dat er weinig overtuiging is om de portefeuillegewichten aan te passen vóór deze ‘binaire’ gebeurtenis.
Grote beweging op de beurs door inflatie, maar in welke richting?
Neem bijvoorbeeld de verwachtingen van de handelsdesk van JP Morgan. Zij zien de S&P 500 Index tot 6%(!) dalen als de inflatie in oktober de 8,4% overschrijdt. De consensusverwachting is dat de CPI daalt van 8,2% in september naar 7,9%.
Mocht de inflatie dalen tot 7,6% of lager, dan verwachten JP Morgan traders een rally van meer dan 5%. Daartussenin lijkt alles mogelijk.
Het tempo van de daling in de inflatie
De Amerikaanse inflatie piekte in juni op 9,1%. Ze daalt dus. Het probleem is dat het sindsdien elke maand minder is gedaald dan verwacht. De daling is gewoon niet snel genoeg gegaan. Tenminste niet voor de Federal Reserve.
Zal de kern CPI pieken?
De consensusverwachting voor de kerninflatie is een lichte daling van 6,6% naar 6,5%. Dit vereist een maandelijkse stijging van de kerninflatie van 0,5% of minder. Een dergelijke stijging is in de afgelopen zes maanden slechts één keer voorgekomen. Zelfs als de kernprijzen minder dan 0,5% stijgen, kan er dus weinig vertrouwen zijn dat dit zo zal blijven.
Dure diensten veroorzaken mede inflatie
Niet energie, maar diensten droegen in september het meest bij aan de inflatie. En terwijl de goederenprijzen in de afgrond kijken, blijkt uit het grote verschil tussen de ISM Manufacturing en Services dat de druk op de dienstenprijzen hoog blijft. De ISM Services Prices Index steeg zelfs in oktober.
De punten met elkaar verbinden
De markten verwachten dat de inflatie in de VS, zowel de algemene als de kerninflatie, haar hoogtepunt heeft bereikt. En hoewel veel toekomstgerichte indicatoren wijzen op een (veel) lagere inflatie vanaf nu, telt het tempo van de daling. Dat tempo zal bepalen of de Federal Reserve vanaf december inderdaad zal overgaan tot kleinere renteverhogingen.
Maar zelfs een verhoging met 50 basispunten in december – de markten rekenen momenteel op 57 basispunten – verandert niets aan het feit dat de Federal Reserve op weg is naar een restrictief gebied. En om daar een hele tijd te blijven. Het grootste deel van de economische vertraging ligt in het verschiet voor de Amerikaanse economie.
En ook al hebben aandelenbeleggers van de ene draaidroom naar de andere geleefd, de aandelenmarkten hebben gemiddeld een neerwaartse trend ingezet zonder echte capitulatie. Het momentum is negatief.
Ten slotte weerspiegelt de waardering van de aandelenmarkten geen aanzienlijke daling van de bedrijfswinsten. Toch leveren de laatste NFIB Small Business Optimism Survey en de Chinese producentenprijsdeflatie van 1,3% nog meer ‘bewijs’ dat de winsten een klap zullen krijgen.
Conclusie inflatiecijfers
Wij denken dat het een uitdaging is om een duidelijk beeld te krijgen van het tempo van de daling van de Amerikaanse hoofd- en kerninflatie. Daarom zullen wij niet handelen vóór het vrijwel binaire inflatierapport van oktober. Tenzij de inflatiecijfers instorten, lijkt het bovendien niet zo waarschijnlijk dat de gegevens van oktober voldoende aanknopingspunten bieden om een scherpe daling van de inflatie in de toekomst te verwachten. Omdat het momentum en de waardering er niet zo geweldig uitzien, blijven wij voorlopig zitten.
Bovendien zal een maandelijkse stijging van 0,4% de kerninflatie op de “paarse lijn” in onderstaande grafiek plaatsen. Als de prijzen maandelijks met 0,4% blijven stijgen, zal de kerninflatie tot augustus volgend jaar boven de 5% blijven. De maandelijkse prijsstijgingen moeten dalen tot hun langetermijngemiddelde van 0,2% om de kerninflatie op de groene lijn te krijgen. Volgens dit scenario duurt het nog tot mei volgend jaar voordat de kerninflatie onder de 4% komt. De markten zullen echter opveren als de kernprijzen slechts met 0,2% stijgen.