Wie is de mol op de beurs?
Deze column is geschreven door Cees Smit
Nu heb ik hele boeken gelezen over smart money en indicatoren die dit slimme geld volgen en dat blijkt jaren later allemaal verloren tijd te zijn. Want ik had me beter kunnen verdiepen in ‘Dom’ geld.
Want je ziet iedereen hetzelfde doen en dus gewoon op het einde maand een ‘inflow’ effect en ook begin maand zien we deze instroom. Al het geld gaat naar ETF’s en dat zijn vaak gewoon kopieën van een index en dus zie je juist de grote indices zoals de Nasdaq en de Sp500 oplopen.
Er wordt niet nagedacht wat rijp en groen is in die index en alles wordt gewoon gekocht. Zo stroomt het geld naar de grote bedrijven in de wereld en krijgen veel kleinere bedrijven niet de aandacht die zij verdienen.
Persoonlijk vergelijk ik de huidige beurs met het spel (in de App) rond het programma Wie is de Mol. Voor wie het programma niet kent. Je begint met een grote groep personen en 1 persoon is de Mol. Iedere week valt er iemand af en wordt de groep kleiner, in de App moet je raden wie er overblijft.
Uiteindelijk blijven de Mol en 2 kandidaten over en kom je in de finale waar je moet raden wie er eigenlijk de mol is. De Mol heeft als taak in het spel geld uit de pot te spelen door bijv. zaken in het honderd te laten lopen. Dus door goed te kijken krijg je informatie. Nu heb ik altijd een grenzeloos vertrouwen in de mens dus ik ben helaas niet goed in dit spel.
Maar de vergelijking die ik wil maken is de volgende: Bij het spel zijn er App deelnemers die wekelijks het programma opnemen en iedere uitzending meerdere malen (vertraagd) bekijken, communiceren in App groepen, alles rond de Mol volgen en zo een beeld vormen wie kandidaat en wie de Mol is.
Maar er zijn ook App deelnemers die niet eens de moeite nemen om het programma te kijken en puur op intuïtie een Mol gekozen hadden bijv. Kees (let op met een K). Gek genoeg kan je als App deelnemer met een dosis geluk in het spel meer punten verzamelen dan iemand die heel veel huiswerk doet en heel veel analyses los laat op het spel.
In het spel is het net als bij beleggen beter om zeker in het begin beter te spreiden op meerdere verdachte personen dan direct al je geld op 1 persoon in te zetten.
Immers als je verkeerd gokt ben je direct nog voor de finale al je geld kwijt echter door spreiding heb je ook een kans op een verkeerde gok omdat een van jouw verdachte kandidaten naar huis moet en dus een deel van je investering kwijt te raken. Bij beleggen is het ook beter om de finale te halen en ja dat betekend dat je het minder doet dan de gokkers.
Het is maar een spelletje
Met beleggen is het in de huidige markt net als in het Wie is de Mol spel. Speculanten, zonder dat ze enige tijd gebruikt hebben voor analyses, stappen in Bitcoin of een aandeel als Nvidia omdat de buurman het ook doet. Gewoon op intuïtie en omdat de onderliggende waarde voor hen per toeval omhoog gaat maken ze soms bizarre rendementen.
Nu verdienden ze heel veel geld met speculeren en dat is natuurlijk iedereen gegund, maar helaas hebben we dit eerder gezien in de geschiedenis. Bijvoorbeeld in de periode van de campinghausse rally.
Men kocht toen op verhalen bij verjaardagen aandelen van bijvoorbeeld verzakeraars omdat iedereen zich toch moest verzekeren door een terugtredende overheid. En ja, dat werkte ook nog enige tijd. Tijdelijk moet ik eigenlijk zeggen.
Too the Moon!
Loodrechte koersbewegingen omhoog zijn in het verleden altijd gecorrigeerd. Maar wellicht is het deze keer allemaal anders en blijven de aandelen nu wel loodrecht stijgen naar de maan.
Dus terwijl andere beleggers uitvoerige analyse doen en na lange analyse besluiten om iets te kopen en hij of zij dus weet wat het bedrijf doet, of het winst maakt en/of de FED nog eigen leningen (bonds) opkoopt of niet, hoeveel inflatie er is, hoeveel dividend, hoeveel groei, verkoop, etc. etc.
En ondanks al deze kennis kan het op dit moment gemakkelijk zo zijn dat de belegging geen rendement oplevert en er zelfs grote verliezen geleden kunnen worden.
Een voorbeeld van speculatie
Bitcoin een mooi voorbeeld van speculatie in iets dat eigenlijk geen waarde heeft, maar op basis van Story telling omhoog gaat (introductie van ETF’s, deling van nieuw te maken munten, etc.) en deze stijging zegt veel over de huidige economische situatie en hoe speculatief de markt is.
Bijna stond de Bitcoin afgelopen week op 65.000 dollar en de Bitcoin lijkt een hoge correlatie met de Nasdaq te hebben!?!
Even schrikkelen
Na een extra lange februari kijken we ook even naar de maandgrafieken en dan zien we dat we voor de Bitcoin nog net niet de oude high bereikt hebben. We moeten dus nog richting die 70.000 dollar om ook die high even aan te tikken. Wat een beweging!
Google Ai problemen
Nu kocht ik een tijdje gelden juist Google (Alphabet), omdat ik als fan van Andriod en Google juist vertrouwen had dat juist zij veel konden betekenen in het Ai spel. Maar nu blijkt hun beeld generator te Woke is ingesteld en daarmee kwamen met Ai functies plaatjes naar boven die door invloed van de mens ver van de waarheid kwamen te liggen.
Zo kreeg je een donker gekleurde man als je om een Duitse soldaat uit de tweede wereld oorlog vroeg. Of een vrouw als je om een plaatje van de Paus vroeg. Door deze problemen strafte de beurs het aandeel af. En dus moeten we als belegger afwachten of de Ai machine een update krijgt.
Sprekende van Ai….Nvidia
Voor korte termijn speculanten was het leuk om een gokje te wagen op het Candle stick patroon van Nvidia. Maar door inflow nieuwe maand sprong de koers naar een hoger niveau waar ik begon. Nu even wachten of we niet nog hoger gaan maar anders helaas naar de zijlijn met speculatieve korte termijn shorts.
De maand grafiek (niet logaritmisch geeft het mooist weer waarom je als speculant een gokje omlaag zou durven te maken. Fundamenteel is dit bedrijf natuurlijk op dit soort niveaus nog steeds koopwaardig maar gek genoeg gaat het al tijden op de beurs niet over fundamenten.
Alles is story telling en als het verhaal van de Meme gemeenschap per ongeluk tijdelijk negatief wordt kan alles zo maar veranderen. Mijn overleden vader zei altijd al: van winst nemen is nog nooit iemand arm geworden. De discussie die ik dan soms begon was dat juist de opgebouwde winst bepaalde figuren heel rijk maakte…
Angst bij banken?
Een paar jaar geleden zou iedereen in paniek geweest zijn als een grote Amerikaanse bank in de problemen was geraakt. Nu kunnen Chinese schaduw banken en zelfs Amerikaanse banken in grote problemen raken en toch halen we met zijn alle slechts onze schouders op. Oké de Amerikaanse banken index heeft geen lekkere performance maar ik hoor niemand erover.
NYCB onder de 4 dollar
Ik hoor zelfs op Wall Street maar weinig die angstig zijn rond New York Community Bancorp (NYCB). NYCB deed afschrijvingen op leningen en verloor veel cliënten. Het aandeel zakt dieper en dieper maar om nu te zeggen dat er een banken crisis is. We gaan er klaarblijkelijk vanuit dat de FED iedereen weer red en alles onder het tapijt geschoven kan en zal worden.
Een maand plaatje geeft deze bijna crisis voor NYCB wel goed in beeld, we staan veel lager dan in de kredietcrisis van 2008/2009
Rente beweging in de VS
De vraag is natuurlijk: ging, omdat er problemen zijn in de banken sector, de 2jaars rente omlaag? De rente in de VS is dus omlaag en de futures gingen dwars door de Twindicatorlijn.
Van de rente in de VS naar een update van een positie
Atos positie helaas afgesloten. Vorige week kwamen er berichten dat de deal met Tsjechische overname koning (miljardair) Daniel Kretinsky niet door ging. Aangezien ik positie had genomen op dit overname spel pak ik mijn verlies in dit aandeel. Natuurlijk blijf ik van mening dat de Franse overheid het niet laat klappen maar helaas moet ik consequent zijn.
Snel naar de AEX
We zouden een consolidatie patroontje kunnen hebben in de AEX index, maar ook kan het gemakkelijk een top patroon worden. Uiteindelijk weten we dit pas over een paar weken. Als ik zou gokken zou ik een bescherming of speculatie omlaag nemen.
EuroPapa
De maand grafiek geeft een mooi historisch beeld. We staan op een all time high maar gaat het zo geweldig in ons landje? Hebben we geen zieke buurman en geen problemen elders in Europa?
Duitse DAX
De Duitse Dax is een herbeleggingsindex en dat betekend dat alle dividenden geïnvesteerd worden in de index. De Duitse Dax staat er dan ook nog beter voor dan de AEX. Maar zagen we vrijdag een Doji in de candle chart.
De Tech boys
De Nasdaq Composite index liet nog geen bevestiging van een eventueel toppatroon zien. Maar het is dus te vroeg om daar iets over te zeggen.
De Sp500
En ook de Sp500 futures zijn nog gewoon positief gestemd.
Een langer plaatje
En omdat we in een nieuwe maand zitten kijken we ook even naar de maand grafiek van de SP500 index en we zien dat we al behoorlijk wat positieve maanden achter de rug hebben. Je zou dus verwachten dat we ‘overbought’ zijn en dat we minimaal even consolideren.
De MSCI Wereld
De MSCI World index die natuurlijk voor een groot deel bestaat uit Amerika, is ook op top niveaus. We zien hier de historie van 1970.
Logaritmisch gezien
Om ook oude dipjes in de jaren zeventig en tachtig duidelijk te kunnen waarnemen, even ook het logaritmische plaatje.
Niet alles op records
Nu is het niet zo dat alles (alle indices) op records staan. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse Russell2000 index. Hier in de Small en Midkap bedrijven hebben we nog geen ‘all time highs’.
Altijd even uitzoomen
Uiteindelijk zien we dit beter in de maand grafiek van de Russell2000. Nog geen pre corona en corona speculatie niveaus.
Een klassieker
De klassieke theorie is dat de Dow Jones Transportindex vooruit zou moeten lopen op de andere aandelenindices. Maar in deze theorie gaan we ervanuit dat de economie iets van invloed heeft op de hoogte van de indices.
Tot slot wat apart was de afgelopen week was dat verzekeraar NN Group op CNBC verklaarde veel met Ai te doen. Alle gespreken met cliënten worden door de AI tools opgenomen en uitgewerkt tot tekst. Dit scheelt de werknemers. Ook brieven worden uitgewerkt met Ai, E-mails beantwoord en gecategoriseerd door Ai, etc. etc. vanuit hun standpunt begrijpelijk maar wil de consument dit ook?
Begrafenis Navalny was een mooi protest tegen de politieke situatie in Rusland, maar mijn sceptische vraag blijft: hoe is het over twee weken? Of twee maanden?
Resume: Officieel nog geen redenen om negatief te zijn. Wel zijn er signalen dat we moeten oppassen. Deze week weer FED op woensdag.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.