Windenergie: De hemel klaart op
Dit artikel wordt u aangeboden door VFB. De Vlaamse Federatie van Beleggers is een non-profit organisatie met als doelstelling individuele beleggers op een onafhankelijke manier te informeren en te vormen in het beheer van financiële activa. Kijk alvast eens rond op onze website: www.VFB.be.
Philippe Delfosse van Trefpunt Brussel bespreekt drie aandelen die draaien op inkomsten uit windenergie. “We merken dat de hoge kosten afnemen, dat de problemen met de toelevering opgelost zijn en dat de overheden zorgen voor een beter investeringskader.”
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de CO2-uitstoot naar beneden te brengen, zullen we onder meer beroep moeten doen op windenergie. Het doel in Europa is om een emissiereductie van 45% te bereiken tegen 2030 en een netto-nuluitstoot tegen 2050.
Er zitten grote investeringen aan te komen in de sector. Er moeten windmolenparken gebouwd worden en ook het elektriciteitsnet heeft nood aan een stevige upgrade. Wel merken we dat de bedrijven in de sector het de laatste tijd moeilijk hebben.
Ze noteren bijna allemaal stevig onder hun niveaus van 2021. Nochtans merken we dat de hoge kosten afnemen, dat de problemen met de toelevering opgelost zijn en dat de overheden zorgen voor een beter investeringskader.
Aangezien deze rubriek enkel over internationale aandelen gaat, laten we de Belgische bedrijven in de sector zoals Bekaert, Deme en Elia buiten beschouwing.
TKH (LSEG-consensus: 5 kopen, 2 houden, 0 verkopen; koersdoel 51,53 euro)
Het Nederlandse TKH Group creëert technologieën voor Smart Vision-systemen, Smart Manufacturing-systemen en Smart Connectivity-systemen. Deze technologieën worden gecombineerd met intern ontwikkelde software.
Het bedrijf is goed gepositioneerd in snelgroeiende markten, die gericht zijn op megatrends als industriële automatisering, de energietransitie, digitalisering, en veiligheid en beveiliging.
TKH rapporteerde over het eerste kwartaal van 2024 resultaten, die zwakker waren dan verwacht. De opbrengsten daalden op jaarbasis met 4,3% tot 421 miljoen euro, terwijl analisten 438 miljoen euro verwachtten.
De brutomarge verbeterde jaar-op-jaar met 170 basispunten tot 51,8%, maar de kosten verbonden aan de nieuwe fabrieken in combinatie met de lagere opbrengsten resulteerden in een aangepaste bedrijfskasstroom die jaar-op-jaar met 21,2% daalde tot 41,2 miljoen euro (consensus: 50 miljoen euro). De orderportefeuille steeg naar 1 miljard euro.
Smart Vision-systems boekte een autonome omzetdaling van 12,4% ten opzichte van het eerste kwartaal 2023. Smart Manufacturing Systems boekte een organische omzetstijging van 16,2% ten opzichte van het eerste kwartaal 2023.
Smart Connectivity Systems rapporteerde een autonome omzetdaling van 13,4% ten opzichte van een sterk eerste kwartaal 2023. De voorraadafbouw bij de Nederlandse nutsbedrijven op het land zette door, wat zoals verwacht leidde tot een aanzienlijk lagere vraag.
TKH herhaalt zijn vooruitzichten voor de groei van de omzet en bedrijfskasstroom in 2024. Dit kwartaal was zwak zoals verwacht, maar de onderliggende fundamentele waarde is robuust.
Siemens (LSEG-consensus: 21 kopen, 2 houden, 2 verkopen; koersdoel: 194,96 euro)
Siemens behoort tot de giganten op het gebied van elektronica en industriële engineering en is actief in de segmenten Digital Industries (DI), Smart Infrastructure (SI) en Mobility. Het heeft ook een belang in het beursgenoteerde bedrijf Siemens Healthineers en in Siemens Energy.
De andere segmenten (Financiële Diensten en Holdingmaatschappijen) vertegenwoordigen een klein deel van de groepsinkomsten.
Siemens rapporteerde kwartaalresultaten met totale industriële orders (excl. Healthineers) die de consensus in alle divisies overtroffen. Digital Industries orders kwamen 3% boven de consensus uit. Er was wel een daling van het aantal orders in Automation gecompenseerd door een hogere vraag in Software.
De vrije kasstroom bedroeg 1,34 miljard euro in het tweede kwartaal tegenover de consensus van 1,82 miljard euro. Met betrekking tot de portefeuille kondigden ze de desinvestering van Innomotics aan voor 3,5 miljard euro. Dat is beter dan de verwachte 3 miljard euro.
Siemens bevestigde de vooruitzichten voor 2024. Het bedrijf verwacht dat de voorraadafbouw door klanten in Digital Industries tot ver in het tweede halfjaar zal doorgaan, vooral in China. Het verwacht ook grote contracten in software.
Iberdrola (LSEG-consensus: 16 kopen, 10 houden; koersdoel: 12,76 euro)
Iberdrola is een Spaans nutsbedrijf dat zowel gereguleerd als niet-gereguleerde activiteiten telt. De belangrijkste activiteiten zijn de productie, transmissie en verkoop van elektriciteit en gas. Het bedrijf is geografisch sterk gespreid met activiteiten in Spanje, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Latijns-Amerika.
Ibedrola startte 2024 onder een goed gesternte en had betere resultaten dan verwacht. De EBITDA kwam uit op 4,1 miljard euro.
Binnen de groep blijven de Spaanse activiteiten sterk presteren met betere resultaten voor de hydro-divisie en dankzij een optimalisering van de kostenstructuur. Het bedrijf heeft ook een positieve kijk op de verwachte inkomsten, die in 2024 met bijna 10% zullen stijgen ten opzichte van 2023.
De voorbije maanden was er bij de nutsbedrijven veel te doen rond de lagere energieprijzen, maar Iberdrola heeft veel minder blootstelling aan die lagere prijzen dan veel investeerders dachten. De onderneming klikt namelijk veel prijzen vast op langere termijn.
Hierdoor haalde het misschien wel minder winst in excessieve tijden, maar anderzijds heeft het nu zicht op stabiel hogere prijzen dan de huidige prijzen. Momenteel is bijvoorbeeld in Spanje 75% van de opgewekte energie vastgeklikt voor 2025 en 2026.
Iberdrola zal ook verder gaan op zijn elan en investeren met een focus op zowel netwerken (voornamelijk in Amerika) die ervoor moeten zorgen dat de elektriciteit van de producent tot bij de consument terecht kan komen, als op hernieuwbare energie.