Kennisportaal
woensdag, 17 februari 2021
Vermogensbeheer
Vermogensbeheer
In plaats van zelf te gaan beleggen kan men ervoor kiezen om zijn of haar vermogen te laten beheren door een vermogensbeheerder. Wanneer men denkt over onvoldoende expertise, kennis en/of tijd te beschikken dan is vermogensbeheer een optie om toch te beleggen. Een gespecialiseerde vermogensbeheerder zal aan de hand van met u gemaakte afspraken uw vermogen beheren.
Vermogensbeheer is er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er vermogensbeheerders waar u een persoonlijk aanspreekpunt heeft die u op de hoogte houdt, maar ook volledig online geautomatiseerd vermogensbeheer is tegenwoordig een optie.
De vermogensbeheerder stemt met u af wat het doel is. Wat zijn de risico’s die u bereid bent te lopen en hoeveel rendement wilt u met uw vermogen maken. Op basis van uw wensen zal de vermogensbeheerder het vermogen voor u beheren. Er wordt mee belegd op basis van een risicoprofiel. Dit risicoprofiel is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Het laten beheren door vermogen door een vermogensbeheerder is niet zonder risico. Het is geen garantie op rendement en die wordt ook niet gegeven. Ook de vermogensbeheerder weet niet wat er zal gebeuren op de beurs. Wel zal de vermogensbeheerder altijd volgens de gemaakte afspraken uw vermogen beheren. Doet hij dit niet dan kunt u de schade verhalen.
Er zijn diverse vermogensbeheerders actief in Nederland zoals ABN Amro, ING, Rabobank, Insinger Gillissen, Van Lanschot maar ook verzekeraars als Aegon en NN group bieden deze service aan.
De vermogensbeheerder zal natuurlijk kosten rekenen voor de geleverde diensten. Dit wordt een beheerloon genoemd en is een vergoeding voor het onderhoud van uw vermogen. Het is vrijwel altijd een (vast) percentage van het beheerde vermogen. Bijvoorbeeld 0,5% over €100.000 = €500 per jaar. Persoonlijk vermogensbeheer met fysiek contact zal duurder zijn dan een online vermogensbeheerder.