Kennisportaal
woensdag, 17 februari 2021
Defensief beleggen
Defensief beleggen
Defensief beleggen is een bekende beleggingsstrategie. Defensief beleggen houdt in dat men zo weinig mogelijk risico neemt bij het doen van beleggingen. Door middel van goede spreiding van een portefeuille en door het kiezen van sectoren die minder volatiel zijn kan men een defensieve beleggingsstrategie hanteren.
Het voornaamste kenmerk van defensief beleggen is stabiliteit en vermogensbehoud. De belegger wilt geen daling van 20% zien en kiest daarom voor meer veiligere beleggingen. Beleggingen die minder volatiel zijn en waarbij de kans aanzienlijk kleiner is dat de prijs flink zal dalen.
Het nadeel hiervan is dat de rendementen op defensieve beleggingen vrijwel altijd lager of nihil zijn bij defensieve beleggingen. De defensieve belegger is bereid minder rendement te behalen in ruil voor meer veiligheid. Overigens is dit rendement niet gegarandeerd en ook is het een onjuiste aanname om te denken dat defensieve beleggingen niet in waarde kunnen dalen. Defensief is een relatieve term ten opzichte van de alternatieven waar men in kan beleggen.
Voorbeelden van defensieve beleggingen zijn staatsobligaties van grote, ontwikkelde economieën. Deze worden in het algemeen gezien als veiliger dan bijvoorbeeld aandelen. Vaak zijn obligaties het merendeel van een defensieve portefeuille. Ook het volgen van een index kan worden gezien als defensief beleggen vanwege de spreiding over een groot aantal verschillende aandelen in diverse sectoren. Ook ETF’s kunnen een defensieve belegging zijn, zeker wanneer deze goed gespreid zijn over verschillende geografische regio’s en diverse sectoren.