Kennisportaal
woensdag, 17 februari 2021
Beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen
Voor de beginnend belegger die wilt investeren bieden beleggingsfondsen wellicht een uitkomst. In plaats van zélf een portefeuille samen te stellen kan men geld in een beleggingsfonds stoppen. Maar wat voor soorten beleggingsfondsen zijn er allemaal en hoe werkt dit precies?
Een beleggingsfonds is een fonds waar beleggers gezamenlijk geld in stoppen. Het geld komt samen in een juridische entiteit, het fonds, en wordt het fondsvermogen genoemd. Dit fondsvermogen wordt beheerd door een fondsmanager of een team van fondsmanagers. Dit is de beheerder van het fonds. Collectief wordt het geld dan belegt in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, onroerend goed of andere financiële beleggingen. Dit is de basisgedachte van een beleggingsfonds.
Er zijn beleggingsfondsen in allerlei soorten en maten. Beleggingsfondsen die in een bepaalde sector of land investeren, beleggingsfondsen die heel algemeen investeren of beleggingsfondsen die in fysiek vastgoed investeren.
Het grote onderscheid kan gemaakt worden tussen beurs- en niet-beursgenoteerde fondsen. Niet-beursgenoteerde fondsen zijn private beleggingsfondsen die niet op een financiële markt verhandeld worden. U zult dus met het fonds zelf een overeenkomst aangaan om te beleggen in dat fonds. Beursgenoteerde fondsen zoals Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn daarentegen bij de meeste banken en brokers te koop.
Meestal rekenen beleggingsfondsen een beheersvergoeding. Dit zijn doorlopende kosten die worden gerekend voor het beheren van het fondsvermogen. Denk aan kantoorkosten, salaris van de fondsbeheerder en dergelijke. Deze kosten verschillen per beleggingsfonds.