Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street begint nieuwe week met verse records

Wall Street begint nieuwe week met verse records
17 jun 2024 om 22:11

 De Amerikaanse beurzen zijn maandag geëindigd met nieuwe records voor de S&P 500 en Nasdaq. De S&P 500 steeg 0,8 procent op 5.473,23 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 38.778,10 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 17.857,02 punten. 

Het was een positieve start van een nieuwe beursweek, die vermoedelijk een stuk rustiger zal verlopen dan afgelopen week. Toen kregen Amerikaanse beleggers te maken met meevallende inflatiecijfers, maar maakte de Federal Reserve ook duidelijk dat voor dit jaar nog maar één renteverlaging op de planning staat.

Als het aan Fed-bestuurder Neel Kashkari van de Minneapolis Fed ligt, komt die er pas in december, zei hij afgelopen weekend op de Amerikaanse televisie, in het programma Face The Nation van CBS. Kashkari heeft dit jaar echter geen stemrecht binnen de Fed.

Volgens online broker Lynx is het de vraag of de rally kan doorzetten, “nu er kleine scheurtjes beginnen te verschijnen in de Amerikaanse economie.”

“Daarnaast wordt de rally door een steeds kleiner groepje gedragen.” De analisten zien ook technische signalen die duiden op een mogelijke correctie.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de industrie in de regio New York in juni veel minder hard is gekrompen dan in de maand ervoor. De zogeheten Empire State index verbeterde van -15,6 naar -6,0, waar een stijging tot -10,5 werd voorzien.

Dinsdag volgen de Amerikaanse detailhandelsverkopen en industriële productie, die de markten mogelijk in beweging kunnen zetten. 

“Naar verwachting zal de economische bijdrage van de consument in de tweede jaarhelft wat afkoelen”, verwacht econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen. De spaaroverschotten van Amerikanen zijn inmiddels flink geslonken en nu al spaart het gemiddelde gezin slechts een klein deel van zijn inkomen. “Het vermogenseffect vanuit sterk gestegen aandelenkoersen werkt dan weer ondersteunend”, aldus Aben.

Woensdag houdt Wall Street de deuren gesloten, wanneer het in de VS Juneteenth is, de dag waarop het afschaffen van de slavernij wordt herdacht. 

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,0735. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg licht, naar 4,28 procent, terwijl de olieprijzen zo’n twee procent opliepen.

Bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen loopt ook in de VS op zijn einde. Qua bedrijfscijfers zal er dinsdag aandacht zijn voor de huizenbouwers Lennar en KB Home. Ook publiceren adviesbureau Accenture en supermarktketen Kroger deze week cijfers. En retailgigant Walmart zal in de belangstelling staan, met de start van zijn Walmart+ shoppingevenement, dat alleen toegankelijk is voor leden.

Aandelen van GameStop daalden maandag ruim 12 procent, na de jaarvergadering van de retailer. Vorige week werd de bijeenkomst nog uitgesteld omdat de website crashte door de grote belangstelling van beleggers. Aandeelhouders waren maandag vooral benieuwd naar de recente verkoop van aandelen ter waarde van 2,14 miljard dollar en de algemene koers van het bedrijf. GameStop herhaalde eerdere verklaringen over kostenbesparingsplannen en de sterke balans, maar deed geen nieuwe uitspraken over toekomstige groei-inspanningen.

De aandelen van chip- en softwaremaker Broadcom stegen maandag meer dan 5 procent en boekten daarmee de zevende dagwinst op rij. Vorige week kondigde Broadcom aan dat het van plan is om een aandelensplitsing van 10 tegen 1 uit te voeren.

Aandelen van Adobe stegen vrijdag nog 14,5 procent, maar leverden maandag meer dan een procent in. De Federal Trade Commission klaagt de softwaremaker aan omdat deze klanten verborgen kosten in rekening zou brengen en het te moeilijk zou maken om abonnementen op te zeggen.

Tesla klaagt Matthews International aan omdat de leverancier van batterijen voor elektrische voertuigen vertrouwelijke bedrijfsgeheimen zou hebben onthuld aan andere bedrijven, waaronder concurrenten. Dit schreef de Wall Street Journal maandag op basis van rechtbankdocumenten. Matthews zei in een reactie dat het de aanklacht bestudeert en dat geen materiële impact op de cijfers wordt verwacht. Aandelen Tesla stegen maandag ruim 5 procent, terwijl die van Matthews dik 7 procent daalden.

Starboard Value, dat een belang van ongeveer 500 miljoen dollar heeft in de maker van ontwerpsoftware Autodesk, wil het bedrijf via de rechter dwingen om nieuwe bestuurders aan te stellen. Starboard dringt ook aan op veranderingen bij Autodesk. Het bedrijf reageerde door te zeggen dat het een open dialoog voert met alle aandeelhouders, waaronder Starboard. Het aandeel Autodesk steeg 6,5 procent.

Berkshire Hathaway heeft opnieuw een pluk aandelen verkocht van zijn belang in de Chinese fabrikant van elektrische auto’s BYD. Dit bleek uit een registratie bij de toezichthouder op de Hongkongse beurs. Op 11 juni verkocht Berkshire ongeveer 1,3 miljoen BYD-aandelen die genoteerd staan in Hong Kong, waardoor Warren Buffetts bedrijf nog ongeveer 75,7 miljoen aandelen heeft ter waarde van circa 2,3 miljard dollar. De Amerikaanse notering van BYD steeg maandag ruim 2 procent, terwijl de aandelen van Berkshire licht stegen.

Advent International en een dochterbedrijf van het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi hebben een minderheidsbelang genomen in Fisher Investments. Dit meldde Fisher zondagavond. De twee nieuwe aandeelhouders betalen tussen de 2,5 en 3 miljard dollar voor hun belang, waarmee de vermogensbeheerder van Ken Fisher wordt gewaardeerd op 12,75 miljard dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.