Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijzen veren op

Olieprijzen veren op
27 jun 2024 om 20:46

De olieprijzen zijn donderdag gestegen, na twee dagen van dalingen. Bij een settlement van 81,74 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,0 procent duurder. 

“De prijzen lijken een aantal tegenvallende gegevens van de Energy Information Administration van zich af te schudden en zelfs berichten dat de import van ruwe olie uit China het laagste punt in vijf jaar heeft bereikt,” zei Phil Flynn van de Price Futures Group. 

De marktanalist schreef het herstel donderdag onder meer toe aan “toenemende geopolitieke risico’s [in het Midden-Oosten].”

De oliemarkten stonden woensdag nog onder druk nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week zijn gestegen. Dit voedde de zorgen over de vraag naar olie in het belangrijkste land voor de wereldwijde olieconsumptie. 

De Energy Information Administration meldde dat de Amerikaanse benzinevoorraden met 2,7 miljoen vaten zijn gestegen in de week die eindigde op 21 juni. De olievoorraden stegen met 3,6 miljoen vaten.

Bovendien bleek uit het rapport dat de impliciete vraag naar benzine met 417.000 vaten daalde, zeiden grondstoffenstrategen bij ING. “Dit zal de bezorgdheid over de vraag naar benzine niet wegnemen nu we dieper de zomer ingaan.”

De krapte op de oliemarkt en de renteverlagingen in de VS zullen de prijzen voor ruwe olie in de tweede helft van het jaar naar verwachting opdrijven, volgens analisten van MUFG.

“Nu we het derde kwartaal van 2024 ingaan en de renteverlagingen door de Fed dichterbij komen, zal de belangstelling van beleggers voor het grondstoffencomplex weer aantrekken, waarbij de sterkste stijgingen te verwachten zijn in energie en edelmetalen”, zeiden de experts.

MUFG verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de eerste verlaging in september zal doorvoeren en voorspelt dat Brent 88 dollar per vat zal kosten in het derde kwartaal en 93 dollar per vat in het vierde kwartaal. 

Hans van Cleef, hoofd energie research bij Publieke Zaken, houdt voor nu rekening met een bandbreedte van 81 tot 90 dollar voor een vat Brentolie, maar 100 dollar is volgens hem ook niet ondenkbaar. Brent kostte donderdag ruim 85 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.