Wall Street neemt gas terug aan het einde van sterk halfjaar
De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten, waarmee er een terughoudend einde kwam aan een sterk eerste halfjaar voor Wall Street. De S&P 500 daalde richting het weekend 0,4 procent op 5.460,48 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 39.118,86 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 17.732,60 punten.
De drie indexen stegen in de maand juni wel en op kwartaalbasis wisten de S&P 500 en Nasdaq ook aardig terrein te winnen, met plussen van circa 4 tot 8 procent. De Dow leverde in het tweede kwartaal ruim anderhalf procent in.
In de eerste zes maanden steeg de Nasdaq ruim 18 procent en kon de S&P 500 dik 14 procent bijschrijven. De Dow staat nu op een jaarwinst van bijna 4 procent.
ING schreef eerder dat de beurzen in de tweede jaarhelft verder zullen stijgen, maar niet meer in een “mooie rechte lijn.”
Marktkenners rekenen op meer volatiliteit in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Afgelopen nacht stonden president Joe Biden en zijn uitdager, voormalig president Donald Trump, voor het eerst tegenover elkaar in een debat.
Dat pakte vooral voor Biden slecht uit. De president kwam warrig over en wist zijn beleidssucccessen daardoor niet goed over te brengen. Binnen de Democratische partij gaan geluiden op dat Biden mogelijk vervangen moet worden als kandidaat.
“De kans van Biden op een tweede termijn ligt na het debat aan diggelen. Alleen als Biden zich terugtrekt voor de Democratische conventie in augustus kan nog voorkomen worden dat Trump weer aan de macht komt. Het was dan misschien ook niet zo’n slecht idee om het eerste debat voor de conventie te laten plaatsvinden in plaats van erna zoals gebruikelijk”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News. “Nu is er nog een mogelijkheid om hem op tijd te vervangen.”
Een overwinning van Trump zal volgens Rabobank leiden tot hogere importtarieven voor alle handelspartners, inclusief Europa. Voor de VS zal dit leiden tot hogere inflatie en minder renteverlagingen door de Fed. “De tienjaarsrente op Amerikaanse overheidsobligaties liep dan ook op tijdens het debat.
De laatste handelsdag van de maand stond verder vooral in het teken van de belangrijke PCE-inflatie, die de Fed als graadmeter ziet voor zijn rentebeleid.
In mei kwam de PCE-inflatie conform de verwachting uit op 2,6 procent en stegen de kernprijzen met eenzelfde percentage, hetgeen ook was voorzien. In april stond de PCE-inflatie op 2,7 procent en de kerninflatie op 2,8 procent.
“Als de gegevens het mogelijk maken om het monetaire beleid iets minder restrictief te maken, denken we dat de Fed die kans zal grijpen, mogelijk al in september”, schreven economen van ING in reactie op de PCE-cijfers. Maar daar zijn drie dingen voor nodig: meer bewijs dat de inflatiedruk verder afneemt, een Amerikaanse arbeidsmarkt die verder afkoelt en de consumentenbestedingen die verder afnemen, zodat de economie ook minder hard groeit, aldus ING.
Als dat gebeurt zal de Fed proberen “het monetaire beleid te wijzigen van “restrictief” naar “iets minder restrictief” met renteverlagingen van 25 basispunten in september, november en december”, volgens ING.
Verder bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in juni verder is gedaald, van 69,1 tot 68,2. Positief was wel dat de inflatieverwachting ook afnam, van 3,3 tot 3,0 procent.
De economische activiteit in de regio Chicago is in juni minder hard gekrompen dan in de maand ervoor. De inkoopmanagersindex wees op een stijging van 35,4 naar 47,4.
Volgende week staan twee banenrapporten op de rol. Verder zijn de handelsvolumes mogelijk lager in de tweede helft van de week. Woensdag sluit Wall Street eerder de deuren omdat de VS donderdag haar onafhankelijkheid viert. Een dag later, op 4 juli, zijn de Amerikaanse beurzen gesloten.
De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0713, terwijl de Amerikaanse obligatierentes opliepen, de tienjaarsrente zelfs met 10 basispunten naar 4,387 procent. De olieprijzen daalden licht.
Bedrijfsnieuws
Aandelen van Nike verloren 20 procent. Nike rapporteerde over het afgelopen kwartaal een winst die hoger lag dan de verwachtingen van analisten, maar de omzet en de verwachtingen voor het eerste kwartaal bleven juist achter bij de prognoses. De aandelen van sectorgenoot Foot Locker daalden met meer dan 2 procent.
Walgreens Boots Alliance verloor richting het weekend 0,8 procent, een dag nadat de drogisterijketen met 22 procent kelderde toen het plannen onthulde die zouden kunnen leiden tot de sluiting van duizenden ondermaats presterende winkels. Ook verlaagde Walgreens de winstverwachtingen. Volgens Dow Jones Market Data was dit de grootste procentuele daling ooit gemeten voor het aandeel.
Infinera steeg met bijna 16 procent naar 6,10 dollar per aandeel, nadat het Finse Nokia een akkoord bereikte om de maker van optische telecomapparatuur voor 2,3 miljard dollar over te nemen. De deal waardeert Infinera op 6,65 dollar per aandeel. De Amerikaanse notering van Nokia steeg 1,5 procent.
Accolade daalde vrijdag met bijna 44 procent, nadat de outlook van het medtechbedrijf niet aan de verwachtingen van analisten voldeed.
Aandelen van Chewy, een fabrikant van producten en voer voor huisdieren, stegen donderdag even 20 procent, nadat de particuliere belegger Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty, op X een meme van een hond plaatste. Ook aandelen van sectorgenoot Petco zaten toen kortstondig in de lift. Chewy sloot donderdag uiteindelijk licht lager, terwijl Petco iets hoger eindigde. Vrijdag noteerde Chewy ruim 6 procent in de min, terwijl Petco juist 13 procent steeg.