Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street sluit hoger na halve handelsdag

Wall Street sluit hoger na halve handelsdag
3 jul 2024 om 19:21

 De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, na een verkorte handelsdag in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag op donderdag.

De S&P 500 sloot 0,5 procent hoger op 5.537,02 punten. Techbeurs Nasdaq steeg 0,9 procent tot 18.188,30 punten, maar de Dow Jones-index bleef dicht bij huis en sloot 0,1 procent lager op 39.308,00 punten.

Daarmee zette Wall Street de recordreeks voort van de S&P500 en de Nasdaq die dinsdag met winst sloten op nieuwe toppen, nadat uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell werden uitgelegd als een mogelijke aankondiging van een renteverlaging in het najaar. De daling van obligatierentes in reactie op de uitspraken van Powell was de aanleiding voor de hogere aandelenkoersen, volgens beurskenners van Lynx. Powell benadrukte overigens opnieuw dat de Fed de luxe heeft om zijn tijd te nemen met renteverlagingen gezien de sterke Amerikaanse economie en dito arbeidsmarkt.

Vanmiddag waren er tegenstrijdige rapporten over de inkoopmanagers in de dienstensector in de Verenigde Staten. S&P Global meldde een snellere groei van de sector in juni, terwijl ISM juist een verrassende krimp meldde. De omslag van krimp naar sterke groei in mei werd hierdoor tenietgedaan, onder andere door een opmerkelijke daling van de nieuwe orders.  

“De daling van de index in juni is een resultaat van een aanmerkelijk lagere bedrijfsactiviteit, een afname van de nieuwe orders voor de twee keer sinds mei 2020 en een aanhoudende krimp van de werkgelegenheid”, stelde Steve Miller van ISM.

“Respondenten melden dat over het algemeen de zaken onveranderd of minder goed gaan, en hoewel de inflatie afneemt, kosten sommige grondstoffen aanzienlijk meer. Leden van het panel wijzen erop dat tragere leveringen door leveranciers vooral het gevolg zijn van uitdagingen voor vervoerders en niet van toenemende vraag.”

De fabrieksorders daalden in mei ook al, meldde de Amerikaanse overheid, met 0,5 procent. Economen hadden juist een toename voorzien van 0,3 procent.

De euro/dollar steeg woensdag tot 1,0788. Deze verdere verzwakking van de dollar lijkt uit te drukken dat het geloof in een renteverlaging door de Fed woensdag verder is toegenomen.

Het belangrijkste economische cijfer deze week wordt het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. BNP Paribas denkt dat de markt positief zal reageren als de banengroei lager uitvalt dan voorzien. “Een neerwaartse verrassing in de banengroei kan de huidige marktinschatting van twee renteverlagingen door de Fed in 2024 verstevigen”, schreef de Franse bank.

Een banenrapport van ADP wees woensdag op een minder sterke banengroei in juni dan voorzien. en de aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering stegen afgelopen week licht, met 4.000 tot 238.000 stuks.

De olieprijs steeg woensdag na een flinke daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden. Economen rekenen op meer vraag naar brandstoffen in de zomer, wanneer veel Amerikanen eropuit trekken. Een vat Brent olie werd 0,4 procent duurder.   

De notulen van de laatste Fed-vergadering volgen om acht uur vanavond.  

Bedrijfsnieuws

Tesla steeg opnieuw fors, met 6,5 procent. De elektrische autofabrikant won dinsdag al 10 procent. omdat het aantal geleverde auto’s in het tweede kwartaal de verwachtingen van Wall Street overtrof. De koersspurt van de afgelopen dagen is bijna voldoende om het koersverlies eerder dit jaar goed te maken.

Ook Nvidia had een goede dag met een koerswinst van 4,6 procent.

Paramount Global steeg 6,9 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat het een voorlopige deal had bereikt met Skydance Media. Skydance zou eerst National Amusements, de controlerende aandeelhouder van Paramount, kopen en vervolgens samenvoegen met Paramount, schreef de krant.

Constellation Brands verloor 3,3 procent, na een hogere opening na ogenschijnlijk meevallende kwartaalcijfer.De gecorrigeerde winst per aandeel bedroeg 3,57 dollar, hoger dan de FactSet-consensus van 3,46 dollar.

Eli Lilly kreeg dinsdag goedkeuring van de Food and Drug Administration voor Kisunla, een behandeling voor volwassenen met vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer. Toch daalde het aandeel een procent.

Eli Lilly kreeg kritiek van president Joe Biden en senator Bernie Sanders over de prijzen voor Mounjaro, een medicijn voor diabetes type 2 maar ook om af te vallen. Novo Nordisk kreeg eveneens kritiek vanwege de kosten van zijn diabetesmedicijn Ozempic en de afslankbehandeling Wegovy.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.