Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street richting groene opening na gunstige inflatiecijfers

Wall Street richting groene opening na gunstige inflatiecijfers
11 jul 2024 om 14:49

 De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een groene opening tegemoet, na het verschijnen van gunstige inflatiecijfers. De futures op de S&P 500 noteerden in aanloop naar de openingsbel 0,2 procent hoger. De Nasdaq gaat een 0,3 procent hogere opening tegemoet.

Woensdag wisten de S&P 500 en Nasdaq opnieuw de records aan te scherpen.

“Ondanks alle scepsis en waarschuwingen voor een mogelijk einde aan de rally op de wereldwijde aandelenbeurzen gaat de recordjacht vrolijk verder”, zag Simon Wiersma van ING.

De investment manager wees ook op de mooie plussen voor de Dow en de Russell 2000-index, die ruim een procent stegen.

“Vooral dat laatste is een signaal dat de rally zich wat lijkt te verbreden naar mid- en smallcapaandelen. Die zijn dit jaar flink achtergebleven en hebben nog wat in te halen”, aldus Wiersma.

Wall Street heeft donderdag vooral aandacht voor belangrijke inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die mede bepalend zijn voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in juni met 3,0 procent op jaarbasis en de kerninflatie kwam uit op 3,3 procent. De energieprijzen daalden in juni met 2,0 procent.

Vooraf werd gerekend op een inflatie op jaarbasis van 3,1 procent in juni, tegenover 3,3 procent in mei. De kerninflatie zou stabiel zijn gebleven op 3,4 procent, was de verwachting vooraf.

Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,1 procent, waar een stijging van 0,1 procent was voorzien. De kernprijzen stegen met 0,1 procent, waar een toename van 0,2 procent was voorspeld, gelijk aan de prijsontwikkeling een maand eerder.

Eerder deze week legde Fed-voorzitter Jerome Powell al de basis voor een renteverlaging na de zomer in zijn verklaringen voor het Amerikaanse Congres. Volgens Powell betekent een afkoelende arbeidsmarkt dat een potentiële bron van inflatoire druk is afgenomen.

In dat kader was er op macro-economisch vlak vanmiddag ook aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen in de VS. Die daalden afgelopen week met 17.000 tot 222.000 nieuwe aanvragen. Er werd gerekend op 236.000 nieuwe aanvragen, na een aantal van 239.000 een week eerder.

De euro/dollar handelde na de inflatiecijfers 0,6 procent hoger op bijna 1,09. De Amerikaanse obligatierentes daalden. De tienjaarsrente noteerde op 4,208 procent en de tweejarige rente op 4,53 procent, dalingen van respectievelijk 8 en 11 basispunten.

De olieprijzen stabiliseerden. Het Internationaal Energieagentschap heeft zijn prognose voor de groei van de vraag naar olie in 2025 naar beneden bijgesteld en de ramingen van het aanbod verhoogd, een scenario dat zou kunnen leiden tot een overschot op de markt.

Bedrijfsnieuws

De toezeggingen van Apple om mobiele portemonnees en betaaldiensten van derden toe te laten op zijn iPhones die draaien op iOS, komen volledig tegemoet aan de zorgen van de Europese Unie dat de iPhone-maker de concurrentie belemmert. Dit meldde de Europese Commissie donderdag. De toezichthouder opende het onderzoek in 2020. Het aandeel daalde licht in de voorbeurshandel.

PepsiCo stond in de voorbeurshandel onder druk. De dranken- en snackproducent verlaagde de outlook voor 2024 licht bij de tweede kwartaalcijfers, die vooral qua omzet teleurstelden. Het aandeel gaat een 2 procent lagere opening tegemoet.

Delta Air Lines handhaafde donderdag de outlook voor heel 2024, maar de verwachting voor het derde kwartaal viel tegen, net als de winst in het afgelopen kwartaal. Het aandeel daalde voorbeurs met meer dan 8 procent.

De aandelen van Pfizer stegen donderdag voorbeurs met 2,8 procent, nadat de farmareus aankondigde dat het een stap voorwaarts heeft gezet in de ontwikkeling van een pil tegen obesitas.

Tesla noteerde voorbeurs licht hoger en ligt daarmee op koers om voor de twaalfde handelsdag op rij te stijgen.

Costco heeft zijn jaarlijkse lidmaatschapsgeld voor het eerst sinds 2017 verhoogd. De aandelen stegen in de voorbeurshandel ruim 2 procent.

Conagra daalde in de voorbeurshandel met 2,5 procent. In het afgelopen vierde kwartaal viel de omzet tegen. Ook de outlook voor het nieuwe boekjaar stelde teleur.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger geëindigd. De S&P 500 index steeg 1,0 procent tot 5.633,91 punten, de Dow Jones index won 1,1 procent op 39.721,36 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent hoger op 18.647,45 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.