Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Joe Biden stapt uit Amerikaanse presidentsrace

Joe Biden stapt uit Amerikaanse presidentsrace
21 jul 2024 om 21:13

 De Amerikaanse president Joe Biden trekt zich terug als kandidaat bij de Democraten voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in november. Dit kondigde hij zondag aan in een brief.

“Het is de grootste eer van mijn leven geweest om als jullie president te dienen”, schreef Biden. “En hoewel het mijn intentie is geweest om te streven naar herverkiezing, geloof ik dat het in het belang van mijn partij en het land is dat ik me terugtrek en me uitsluitend concentreer op het vervullen van mijn taken als president voor de rest van mijn termijn.”

In een daaropvolgend bericht op X sprak Biden zijn steun uit voor de kandidatuur van zijn vicepresident Kamala Harris. 

“Vandaag wil ik mijn volledige steun en goedkeuring uitspreken voor Kamala als de genomineerde van onze partij dit jaar”, zei Biden op X. “Democraten, het is tijd om samen te komen en Trump te verslaan. Laten we het doen!”

Biden zei dat hij later deze week meer in detail zal spreken over zijn beslissing.

De aankondiging van Biden komt enkele dagen nadat de Republikeinen Donald Trump formeel nomineerden als hun kandidaat voor de verkiezingen in het najaar. 

De 81-jarige Biden lag al langer onder vuur, onder meer vanwege zijn leeftijd, maar zijn kandidatuur kwam nog meer onder druk te staan, vooral binnen zijn eigen partij, na een desastreus verlopen debat met Trump vorige maand, waarin de zittend president een warrige indruk maakte.

Reactie financiële markten

De financiële markten rekenden de afgelopen weken in toenemende mate op een verkiezingsoverwinning van Trump in november. Niet alleen na het debat, maar ook nadat Trump vorig weekend beschoten werd tijdens een campagnebijeenkomst, waardoor de kans op sympathiestemmen toenam.

Dat Biden zich nu terugtrekt, zal voor de markten niet als een grote verrassing komen, maar het besluit over zijn opvolger kan leiden tot nog meer volatiliteit. De VIX steeg in de afgelopen maand met zijn 25 procent.

Mogelijk groeit door het terugtrekken van Biden de kans op een overwinning voor Trump nog verder, wat gezien zijn plannen voor deregulatie en belastingverlagingen een impuls zijn kunnen zijn voor de financiële markten.

De Amerikaanse futures komen vanaf middernacht in beweging. Bitcoin, die tijdens het weekend wel verhandeld worden, daalden licht na de aankondiging van Biden. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.