Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Microsoft: computerstoring trof wereldwijd 8,5 miljoen computers

Microsoft: computerstoring trof wereldwijd 8,5 miljoen computers
21 jul 2024 om 11:58

Wereldwijd zijn ongeveer 8,5 miljoen Windows-computers getroffen door de storing die werd veroorzaakt door een update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike op vrijdag. Dit zei Microsoft zaterdag in een blogbericht.

Volgens David Weston, vicepresident van enterprise en besturingssystemen bij Microsoft, is 8,5 miljoen minder dan 1 procent van alle apparaten met een Windows-besturingssysteem wereldwijd. 

De softwaregigant benadrukte dat het incident onderstreept hoe belangrijk het is voor bedrijven zoals CrowdStrike om kwaliteitscontroles toe te passen op updates voordat ze worden verzonden.

CrowdStrike heeft geholpen bij het ontwikkelen van een oplossing die Microsofts Azure cloud-infrastructuur zal helpen om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Ook dit weekend veroorzaakt de storing nog problemen, terwijl luchtvaartmaatschappijen, banken, ziekenhuizen en bedrijven proberen te herstellen van de beschadigde software-update. Delta Air Lines moest zaterdag nog honderden vluchten annuleren. KLM, het Nederlandse onderdeel van Air France-KLM, meldde vrijdagmiddag al wel dat de problemen bijna volledig waren opgelost.

Op Schiphol leidde de storing “tot zo’n 200 geannuleerde en 150 vertraagde vluchten”, zei de luchthaven vrijdagavond, eraan toevoegend dat de problemen op dat moment zo goed als waren opgelost.

De uitval is nu al een van de ergste cyberincidenten in de geschiedenis. Het aantal getroffen computers dat Microsoft opgeeft, betekent dat dit waarschijnlijk het grootste cyberincident ooit is. In 2017 trof de WannaCry cyberaanval naar schatting ongeveer 300.000 computers in 150 landen en in hetzelfde jaar was er een vergelijkbaar incident met de naam NotPetya.

Ondertussen waarschuwen cyberagentschappen in het Verenigd Koninkrijk en Australië mensen om waakzaam te zijn voor valse e-mails, oproepen en websites die zich officieel voordoen als CrowdStrike. CrowdStrike-topman George Kurtz moedigt gebruikers aan om er zeker van te zijn dat ze met officiële vertegenwoordigers van het bedrijf te maken hebben voordat ze fixes downloaden.

Volgens onderzoekers van Secureworks van Dell Technologies is er al een sterke stijging zichtbaar in CrowdStrike-achtige domeinregistraties met hackers die nieuwe websites registreren om IT-managers of consumenten te verleiden tot het downloaden van kwaadaardige software waarmee privégegevens worden overgedragen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.