Europese beurzen sluiten week in mineur af
De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag flink lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 2,7 procent tot 497,85 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 2,3 procent op 17.661,22 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,6 procent bij een stand van 7.251,80 punten. De Britse FTSE ging 1,3 procent lager op 8.174,71 punten.
Op weekbasis verloor de Stoxx Europe 600 bijna 3 procent en leverde de DAX 4 procent in.
Het negatieve sentiment van donderdag kreeg vandaag een vervolg op de Europese beurzen. Op Wall Street kwamen er gisteren stevige verliezen op de borden en nabeurs deelden techreuzen als Intel en Amazon in de mineur met tegenvallende resultaten. Intel kondigde zelfs een reorganisatie aan en heeft besloten vanaf het vierde kwartaal het dividend op te schorten; nieuws waarop het aandeel kelderde.
In Azië ging vooral de Japanse Nikkei vanochtend hard onderuit. Door het verlies van bijna 6 procent, is de winst voor dit jaar geslonken tot nog maar 7,5 procent.
“De aanleiding voor de ‘risk-off’-beweging in Japan is de vrees voor nog meer renteverhogingen door de Bank of Japan en recessievrees”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.
Die zorgen nemen in de Verenigde Staten ook toe, na tegenvallende macrodata uit de VS over de industrie en stijgende werkloosheidsuitkeringen. Het Amerikaanse banenrapport bevestigde dat beeld vrijdag, met een banengroei van 114.000 en dat was veel lager dan verwacht. De werkloosheid liep op van 4,1 naar 4,3 procent en de loongroei koelde af tot 3,6 procent.
Richard Hunter van Interactive Investor wees erop dat de Federal Reserve, door deze week de rente te handhaven, achter de feiten lijkt aan te lopen, nu een zachte landing voor de economie uit beeld dreigt te raken.
Ondertussen is ook nog lang niet zeker of de Bank of England, dat de rente afgelopen week wel verlaagde, dit later in het jaar weer zal doen. Daardoor zal de Britse economie, die worstelt om te groeien, verder worden beperkt, aldus Hunter.
De euro/dollar handelde vrijdag rond het Europese slot op 1,0920, terwijl de olieprijzen flink daalden, net als de obligatierentes.
Bedrijfsnieuws
Het aantal stijgers in Frankfurt bleef beperkt. Qiagen ging aan kop met een winst van 1,6 procent en Brenntag won 1,2 procent.
Energie-aandelen stonden vrijdag onder druk in de DAX. RWE daalde met 7,9 procent en Siemens Energy verloor 7,5 procent. Verder daalde Infineon 5,1 procent na het teleurstellende nieuws rond Intel. Sectorgenoten ASML en STMicroelectronics leverden 11,2 en 5,6 procent in.
In Parijs deed energiebedrijf Engie wel goede zaken na het openen van de boeken. Het aandeel won 2,8 procent. De cijfers waren beter dan verwacht en de outlook werd verhoogd. Danone won 2,9 procent.
AXA steeg 1,4 procent na het bericht dat BNP Paribas exclusieve onderhandelingen voert met de Franse verzekeraar over een overname van AXA Investment Managers. De overname kost BNP 5,1 miljard euro en de afronding van de deal wordt verwacht halverwege 2025. BNP Paribas leverde 2,9 procent in.
Verder behoorden sectorgenoten Crédit Agricole en Société Générale tot de sterkste dalers in de CAC 40, met verliezen tot 6 procent. Elders stonden financials ook onder druk, net als donderdag. Deutsche Bank verloor 5,9 procent en ING daalde 2,5 procent.
Het Britse International Consolidated Airlines, bekend als IAG, publiceerde sterke resultaten over het tweede kwartaal en deed het daarmee volgens analisten van Davy Research beter dan andere luchtvaartmaatschappijen. De koers steeg 4,7 procent in Londen.
IMCD heeft in de eerste zes maanden van 2024 wat minder winst geboekt ondanks een licht hogere omzet. De koers kreeg er 6,7 procent bij in Amsterdam.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot ruim twee procent in het rood.
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: