Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op rode opening

Wall Street koerst af op rode opening
16 aug 2024 om 14:57

 De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een rode opening tegemoet en lijken daarmee op adem te komen na de flinke spurt van afgelopen week.

Ongeveer een half uur voor de opening noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,5 procent lager en daalden ook de futures op de Dow en Nasdaq.

Donderdag was de zesde opeenvolgende winnende dag voor zowel de S&P 500 als de Nasdaq. Met respectievelijk meer dan 3 en 5 procent winst vooralsnog deze week, liggen beide indexen op koers om hun grootste wekelijkse winst sinds november te noteren. De Dow Jones is deze week met ruim 2 procent gestegen, wat ook zijn beste prestatie van dit jaar zou zijn.

De donderdag vrijgegeven gegevens over de detailhandelsverkopen waren veel sterker dan economen hadden verwacht, terwijl de wekelijkse werkloosheidsaanvragen daalden. Beiden zorgden voor opluchting en wellicht was de angst van vorige week voor een recessie dan ook overdreven.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees erop dat “minder dan twee weken geleden de Amerikaanse, en dus de wereldeconomie volgens veel beleggers nog afstevende op een onvermijdbare recessie. Een paar dagen later wordt er alweer gesproken van een ‘Goldilocks’ scenario en is er geen wolkje aan de lucht. Niet is zo onvoorspelbaar als het beleggerssentiment. Het kan draaien als een blad aan de boom.”

ING gaat nog steeds uit van een zachte landing van de Amerikaanse economie en heeft daar de afgelopen weken ook niet aan getwijfeld.

Het (gedwongen) terugdraaien van de yen carry trade verstoorde dit beeld voor sommige beleggers misschien wat, “maar de fundamentele ontwikkelingen zijn geen aanleiding om heel negatief te worden, integendeel zou ik bijna willen zeggen”, aldus Wiersma.

Verder werd vrijdag bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS in juli harder dan verwacht was gedaald, terwijl ook het aantal afgegeven bouwvergunningen meer afnam dan verwacht. Het aantal in aanbouw genomen woningen liep op maandbasis met 6,8 procent terug tot 1,238 miljoen woningen op een geannualiseerde basis. Op jaarbasis ging het om een daling met 16,0 procent.

Later vanmiddag zal er aandacht zijn voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan. Ook is vandaag de normale maandelijkse expiratie, wat wellicht nog wat voor extra beweeglijkheid kan zorgen.

De olieprijzen daalden flink. Een vat WTI-olie werd vrijdag 2,6 procent goedkoper op 76,10 dollar.

Een mogelijke vergeldingsaanval van Iran op Israël, een actie waardoor de olieprijzen zouden kunnen stijgen, is tot nu toe uitgebleven, terwijl nieuwe zorgen over de vraag op de markt wegen sinds OPEC en het IEA eerder deze week hun voorspellingen voor de wereldwijde vraag naar olie licht naar beneden hebben bijgesteld, zeiden analisten van Commerzbank.

Ook de rentes deden weer een stapje terug na de recente opleving, terwijl de euro/dollar steeg naar 1,0988.

Bedrijfsnieuws

Texas Instruments steeg voorbeurs met 0.2 procent. Dit nadat het bedrijf bekendmaakte een voorlopige overeenkomst te hebben ondertekend waarmee het tot 1,6 miljard dollar aan voorgestelde subsidies kan ontvangen voor de productie van halfgeleiders in Texas en Utah.

Applied Materials daalde voor de openingsbel 3,2 procent, ondanks dat het bedrijf voor halfgeleiderapparatuur een hogere kwartaalomzet en winst boekte, gedreven door de vraag naar kunstmatige intelligentie.

De aandelen van H&R Block stegen met 10 procent in de handel voorbeurs nadat de Amerikaanse belastingadviseur beter dan verwachte kwartaalwinsten noteerde en de verwachte resultaten voor het fiscale jaar boven de schattingen van Wall Street lagen.

De aandelen van Bayer schoten in Frankfurt met 11 procent omhoog nadat een hof van beroep in Philadelphia het bedrijf in het gelijk stelde in een zaak rond onkruidverdelger Roundup van zijn dochteronderneming Monsanto. Bayer werd ervan beschuldigd dat het zou hebben nagelaten om een waarschuwingslabel voor kanker te plaatsen op de onkruidverdelger. De rechtbank oordeelde dat Amerikaanse wetgeving dit uitsluit. De Amerikaanse aandelen van Bayer stegen voorbeurs met 9 procent.

De aandelen in het farmaceutische bedrijf Bavaria Nordic, dat het enige door de VS en Europa goedgekeurde vaccin beschikbaar stelt tegen het zich verspreidende Mpox-virus, stegen in Kopenhagen met 19 procent, terwijl de Amerikaanse notering donderdag nabeurs met 1,7 procent steeg. Vrijdag lijken de Amerikaanse aandelen 24 procent hoger te zullen openen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag uiteindelijk 1,6 procent hoger op 5.543,22 punten, de Dow Jones index won 1,4 procent op 40.563,06 punten en de Nasdaq noteerde zelfs 2,3 procent hoger op 17.594,50 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.