Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen terughoudend maar wel nieuw record voor Stoxx 600

Europese beurzen terughoudend maar wel nieuw record voor Stoxx 600
30 aug 2024 om 18:42

 De Europese beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven, maar boekten op weekbasis wel terreinwinst.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg uiteindelijk 0,1 procent tot 525,05 punten, hetgeen een nieuw record was voor de brede Europese index. De Duitse DAX daalde fractioneel naar 18.906,92 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een marginaal verlies van 0,1 procent tot 7.630,95 punten. De Britse FTSE 100 sloot fractioneel lager op 8.376,63 punten.

Eerder deze week bereikte de DAX ook al een nieuw record. Een kleine kanttekening hierbij is dat de DAX een herbeleggingsindex is en dus ook alle dividenden meeneemt.

De Europese beurzen kregen vrijdag hulp vanuit het inflatiefront. De inflatie in de eurozone is in augustus volgens de verwachting gedaald, evenals de kerninflatie. De consumentenprijzen stegen deze maand met 2,2 procent, hetgeen ook werd voorspeld, waar de inflatie in juli nog uitkwam op 2,6 procent. In juni was de inflatie 2,5 procent. De kerninflatie bedroeg 2,8 procent, tegen 2,9 procent een maand eerder. De daling was een bevestiging van de inflatieontwikkeling in Duitsland en Frankrijk.

Hoewel de afname vooral was te danken aan de daling van de energieprijzen, bevestigden de data volgens econoom Bert Colijn van ING wel het beeld dat de omstandigheden langzaam steeds gunstiger worden.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag ook bekend dat de Franse economie in het tweede kwartaal op kwartaalbasis is gegroeid met 0,2 procent, na een plus van 0,3 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Verder bleef de Duitse werkloosheid onveranderd.

Beleggers zullen de economische cijfers, en in het bijzonder de inkoopmanagersindices van volgende week nauwlettend in de gaten houden voor nieuwe aanwijzingen of er in september inderdaad een nieuwe renteverlaging door de ECB komt.

De olieprijzen kregen vrijdag een tik te verwerken, na berichten dat de OPEC+ door zou gaan met een geplande verhoging van de olieproductie in oktober. Een vat Brent olie werd 1,4 procent goedkoper op 78,85 dollar.

De rentes bleven dicht bij huis, terwijl de euro/dollar daalde naar 1,1055.

Stijgers en dalers

In Frankfurt waren Siemens Energy en Vonovia de grootste winnaars met winsten van 1,8 en 1,7 procent.

Zalando beleefde een slechte dag en belandde onderaan in de DAX met een verlies van 2,5 procent.

In Parijs was de dagwinst voor Crédit Agricole met een winst van 2,6 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco-Westfield, dat 1,4 procent kon bijschrijven.

Airbus en Pernod Ricard daalden vandaag respectievelijk 1,2 en 1,8 procent.

In Brussel was Ackermans een opvallende stijger. Het aandeel kon 4,2 procent bijschrijven na het presenteren van de resultaten. De holding zag de nettowinst in de eerste jaarhelft aanzienlijk stijgen, met 17 procent “dankzij de uitstekende prestaties van DEME, Delen Private Bank en Bank Van Breda”. KBC Securities verhoogde na de cijfers het koersdoel van 200,00 euro naar 215,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling voor het aandeel.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen bleef ook Wall Street dicht bij huis in aanloop naar een lang weekend vanwege Labor Day in de VS op maandag. Dan zijn de Amerikaanse beurzen gesloten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • KBC Groep
    * *
  • Pernod Ricard
    * *
  • PORT20
    * *
  • Siemens
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.