Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ECB volgt geen specifiek rentepad

ECB volgt geen specifiek rentepad
12 sep 2024 om 15:59

 De Europese Centrale Bank wil zich niet committeren aan een specifiek rentepad, nadat de rentes  donderdag voor de tweede keer dit jaar werden verlaagd. Dit werd duidelijk tijdens de toelichting van voorzitter Christine Lagarde op het rentebesluit.

“Noch de volgorde, noch de omvang van ECB-renteverlagingen is vooraf bepaald”, benadrukte Lagarde in haar persconferentie.

De ECB verlaagde vanmiddag de rente voor de depositofaciliteit tot 3,50 procent. De basisrente ging omlaag tot 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit ging naar 3,90 procent. De rentes stonden op 3,75, 4,25 en 4,50 procent.

Volgens de centrale bank was het nu passend “om weer een stap te zetten bij de matiging van de monetairbeleidsrestrictie.”

Het besluit was unaniem, zei Lagarde.

De ECB kwam donderdag met nieuwe inflatieramingen, die niet afweken van de verwachtingen in juni. Daarbij waarschuwde de centrale bank dat de inflatie naar verwachting aan het einde van dit jaar weer zal stijgen, deels omdat eerdere scherpe dalingen van de energieprijzen wegvallen uit de jaarcijfers.

“In de tweede helft van volgend jaar wordt dan een daling richting onze doelstelling voorzien”, zei de ECB.

De verwachtingen voor de kerninflatie werden wel licht opwaarts bijgesteld en Lagarde erkende in haar toelichting dat de ECB aandacht moet houden voor componenten van de kerninflatie. Een onderdeel daarvan is de diensteninflatie, die nog altijd hoog is.

Dat geldt ook voor de loongroei, die op een verhoogd niveau blijft, zei Lagarde. De loongroei zal de rest van het jaar volatiel zijn, denkt de ECB.

Ondertussen blijven de risico’s voor de economische groei neerwaarts gericht, volgens Lagarde. De ECB verlaagde donderdag de groeiramingen licht ten opzichte van drie maanden geleden.

Die zwakkere groei zal volgens econoom Carsten Brzeski van ING de drijfveer worden voor meer agressieve renteverlagingen, maar die komen er pas volgend jaar, denkt hij.

“Waarom niet dit jaar? Omdat de Duitse loononderhandelingen en de stijgende verwachtingen voor de verkoopprijzen er momenteel nog steeds op wijzen dat de inflatie nog enigszins hardnekkig is”, aldus Brzeski. Volgens de econoom van ING heeft de ECB geen goede staat van dienst als het gaat om het voorspellen van de inflatie als die omhoog lijkt te gaan, en dus zal de centrale bank het zekere voor het onzekere willen nemen voordat ze overgaat tot agressievere renteverlagingen.

Mathias van der Jeugt van KBC denkt dat de markten de druk op de ECB op zullen voeren, wanneer de Federal Reserve de rente de komende maanden stevig verlaagt. Maar de expert denkt niet dat de ECB zal happen.

“Het koppig vasthouden aan het negatieve rentebeleid in de aanloop naar de pandemie, en terughoudendheid om daarna het volle pond te geven in de inflatiestrijd maken dat de ECB veel minder manoeuvreerruimte heeft richting neutrale renteniveaus van 2 tot 2,5 procent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fed”, aldus Van der Jeugt.

De Amerikaanse centrale bank neemt komende woensdag zijn rentebesluit. Het volgende rentebesluit van de ECB is op 17 oktober. Volgens marktkenners krijgt de centrale bank tot die tijd te weinig economische data binnen om de rente dan opnieuw te verlagen.

Gezien de nog steeds grote onzekerheden zal de ECB waarschijnlijk ergens op terug willen vallen, zei Brzeski, en dat zijn actuele economische ramingen, die in december volgen.

“Daarom komt de volgende renteverlaging waarschijnlijk in december en niet in oktober”, aldus de econoom van ING.

De euro/dollar is tijdens de persconferentie van Lagarde beperkt in beweging gekomen. Het muntpaar steeg van 1,1020 voorafgaand aan het rentebesluit, naar 1,1034. Ook op de Europese aandelenmarkten, die al hoger stonden, is de reactie beperkt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.