Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger gesloten na renteverlaging ECB

Europese beurzen hoger gesloten na renteverlaging ECB
12 sep 2024 om 18:48

 De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, mede dankzij de renteverlaging van de Europese Centrale Bank en de verwachting dat er meerdere zullen volgen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,8 procent hoger op 512,08 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,0 procent op 18.518,39 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 7.435,07 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 8.240,97 punten.

Het was de dag van de ECB en zoals verwacht werd de rente met 25 basispunten verlaagd naar 3,5 procent. Echter, de Europese Centrale Bank wil zich niet committeren aan een specifiek rentepad, nadat de rentes donderdag voor de tweede keer dit jaar werden verlaagd. Dit werd duidelijk tijdens de toelichting van voorzitter Christine Lagarde op het rentebesluit.

De inflatie blijft taai en dus waarschuwde de centrale bank dat de inflatie naar verwachting aan het einde van dit jaar weer zal stijgen, deels omdat eerdere scherpe dalingen van de energieprijzen wegvallen uit de jaarcijfers. “In de tweede helft van volgend jaar wordt dan een daling richting onze doelstelling voorzien”, zei de ECB.

De verwachtingen voor de kerninflatie werden wel licht opwaarts bijgesteld en Lagarde erkende in haar toelichting dat de ECB wel aandacht moet houden voor componenten van de kerninflatie. Lagarde benoemde daarbij de diensteninflatie en de loongroei, hoewel de laatstgenoemde wel volatiel zal blijven.

Ondertussen blijven de risico’s voor de economische groei neerwaarts gericht, volgens Lagarde. De ECB verlaagde donderdag de groeiramingen licht ten opzichte van drie maanden geleden.

Die zwakkere groei zal volgens econoom Carsten Brzeski van ING de drijfveer worden voor meer agressieve renteverlagingen, maar die komen er pas volgend jaar, denkt hij.

Volgende week is de Fed aan de beurt en hier anticipeert het grootste gedeelte van de markt ook op een daling van 25 basispunten. Ook in de VS is de inflatie taai. Zo bleek woensdag dat de kerninflatie voor consumenten iets wat gestegen op maandbasis en nog steeds meer dan 3 procent bedraagt.

Donderdagmiddag bleek dat in de VS de producentenprijzen ook weer zijn gestegen op maandbasis met 0,2 procent. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in augustus met 1,7 procent. Een maand eerder bedroeg de stijging 2,1 procent. De kernprijzen stegen in augustus met 3,3 procent op jaarbasis. In juli was dit 3,2 procent.

De olieprijzen stegen net zoals donderdag, mede als gevolg van orkaan Francine die door de Golf van Mexico raasde en de olieproductie verstoorde voordat deze aan land kwam in Louisiana. Francine is sindsdien gedegradeerd tot een tropische storm. Een vat Brentolie werd zo’n 2 procent duurder op 72,04 dollar.

De rentes liepen wat op, wellicht gevoed door de voorzichtigheid van Lagarde aangaande toekomstige rentedalingen en steeg de Duitse tienjarige rente 6 basispunten naar 2,16 procent. De Amerikaanse variant steeg 4 basispunten naar 3,69 procent.

De euro/dollar steeg licht naar 1,1039.

Stijgers en dalers

In Frankfurt was de dagwinst voor Siemens Energy wat ruim 5 procent kon bijschrijven, gevolgd door Adidas, wat 2,7 procent steeg.

Sartorius en Porsche hadden het lastiger en daalden respectievelijk 1,6 en 2,0 procent.

In Parijs voerde Safran de lijst aan met een winst van 3,2 procent, gevolgd door Legrand en Schneider Electric die 2,9 en 2,7 procent konden bijschrijven.

Edenred daarentegen verloor 2,6 procent.

De beurs in Amsterdam werd geleid door de chippers Besi, ASML en ASMI die tussen de 2,8 en 3,8 procent stegen.

Brussel werd gesteund door Azelis met een winst van 4,3 procent na een positief analistenrapport van ING en won Syensqo 2,5 procent op 70,66 euro. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Syensqo van 111 naar 105 euro, maar met handhaving van het koopadvies.

Het Zwitserse Roche daalde met meer dan 2 procent. Dit nadat woensdag het bedrijf aangaf dat de positieve resultaten die in juli werden vrijgegeven uit een vroege fase van een proef met de experimentele afslankpil, gebaseerd waren op slechts zes patiënten.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street wat verdeeld en daalde de Dow Jones licht en steeg de S&P 500 0,2 procent. De Nasdaq stond 0,4 procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Asm International
    * *
  • BE20
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • NED25
    * *
  • Safran
    * *
  • Schneider Electric
    * *
  • Siemens
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.