Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Südzucker verlaagt winstverwachting

Südzucker verlaagt winstverwachting
16 sep 2024 om 14:17

Südzucker heeft zijn winstverwachting fors verlaagd na een onverwacht sterke verslechtering van de suikermarkt en een sterke winstdaling in het afgelopen kwartaal. Dat maakte de Duitse suikerproducent maandag bekend.

Door de betere verwachtingen voor de oogst dit jaar zal er meer suiker zijn in de Europese markt en dat heeft de daling van de suikerprijs in de EU de afgelopen weken aanzienlijk versneld, constateerde het bedrijf uit Mannheim.

Daarom verwacht Südzucker in de tweede helft van het boekjaar, dat loopt van 1 september 2024 tot 28 februari 2025 een operationeel verlies voor zijn suikeractiviteiten, evenals in het hele boekjaar, waar eerder nog werd gerekend op een positief resultaat van 200 tot 300 miljoen euro. Een jaar eerder was dit 558 miljoen euro.

De omzet van de groep daalt naar verwachting tot 9,5 miljard à 9,9 miljard euro, waar eerder nog op 10,0 miljard tot 10,5 miljard werd gerekend. Een jaar eerder was de omzet 10,3 miljard. Voor de EBITDA van de groep rekent Südzucker inmiddels op 550 miljoen tot 650 miljoen euro, in plaats van 900 miljoen tot 1 miljard euro. Een jaar eerder was dit nog 1,32 miljard euro.

In het afgelopen tweede kwartaal was de groepsomzet vrijwel gelijk aan een jaar eerder, op 2,54 miljard euro, maar het EBITDA-resultaat was 50 procent lager op 190 miljoen euro en het operationele resultaat 63 procent lager op 115 miljoen euro.  

De volatiliteit in de markt wordt nog steeds versterkt door de oorlog in Oekraïne en de belastingvrije import van landbouwproducten uit Oekraïne. Deze hebben nu nog beperkte volumes maar kunnen in de toekomst een extra  negatieve impact hebben, terwijl ook de economische en financiële gevolgen van de oorlog in het Midden-Oosten onzeker zijn, stelde het Duitse bedrijf.  

Het aandeel daalde 3,6 procent na de aankondiging en heeft het bedrijf dit jaar bijna 20 procent van zijn beurswaarde verloren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.