Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: Bank of England last pauze in

Beursblik: Bank of England last pauze in
17 sep 2024 om 17:25

De Bank of England zal donderdag vermoedelijk de rente ongemoeid laten, nadat de Britse centrale bank in augustus nog een verlaging doorvoerde van 5,25 tot 5,00 procent. Dit is de verwachting van marktkenners in aanloop naar het rentebesluit.

Volgens economen van ING is de diensteninflatie in het Verenigd Koninkrijk met 5,2 procent nog steeds hoog en dus zal de BoE voorzichtiger moeten zijn dan bijvoorbeeld de Amerikaanse Federal Reserve, die de rente woensdag mogelijk met 50 basispunten zal verlagen.

“De lat voor een renteverlaging tijdens de vergadering in september lijkt daarom vrij hoog te liggen, met beleidsmakers die liever wachten tot november voordat ze de rente weer verlagen”, aldus ING. “We vermoeden dat de beleidsverklaring geen belangrijke signalen zal bevatten over waar de rente vanaf nu naartoe moet.”

Bank of America verwacht dat de BoE zal blijven benadrukken dat ze per bijeenkomst beoordelen wat te doen en donderdag hoogstens een kleine hint geven richting een verlaging in november, maar geen duidelijk rentepad voor wat daarna komt. De stemverhouding bij het rentebesluit donderdag is vermoedelijk dat 7 bestuurders voor het handhaven van de Bank Rate zullen stemmen en 2 tegen, volgens de Amerikaanse bank.

ING verwacht dat in november, en meer nog in december, het duidelijker zal worden dat de Bank of England de rente sneller kan verlagen. ING verwacht dat de Bank Rate na november bij elke vergadering daarna verlaagd zal worden en aan het einde van de zomer volgend jaar op 3,25 procent staat.

Economen van Nomura zijn terughoudender en verwachten de volgende renteverlaging in november en daarna elk kwartaal een verlaging, zodat de rente begin 2026 op 3,50 procent staat.

Barclays stelt dat de BoE zich in elk geval niet zal laten leiden door de Fed en zich meer focust op binnenlandse factoren bij het bepalen van het rentebeleid. De Britse bank verwacht ook dat men donderdag met nieuws komt over het verder afbouwen van het obligatie-opkoopprogramma.

Barclays denkt dat de Asset Purchase Facility in de komende 12 maanden vanaf oktober met zo’n 100 miljard Britse pond zal worden afgebouwd. Volgens de meest actuele informatie op de website van de Bank of England stond het APF aan het einde van het eerste kwartaal op 728 miljard pond.

Voorafgaand aan het Britse rentebesluit verschijnen woensdag nog actuele inflatiecijfers uit het VK. De markt rekent op een stabiele inflatie van 2,2 procent in augustus, terwijl op maandbasis een lichte stijging van de consumentenprijzen wordt verwacht, na een daling van 0,2 procent in juli.

De Bank of England maakt donderdag om 13.00 uur zijn rentebesluit bekend.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.