Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen goedgeluimd na Amerikaans rentebesluit

Europese beurzen goedgeluimd na Amerikaans rentebesluit
19 sep 2024 om 12:13

 Beleggers in Europa waren donderdag rond lunchtijd goedgeluimd nadat de Federal Reserve woensdagavond de rente met 50 basispunten verlaagde.

De Stoxx Europe 600 index steeg rond het middaguur met 1,3 procent tot 521,19 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,4 procent op 18.973,77 punten en zette daarmee koers richting het record van bijna 19.000 punten. De Franse CAC 40 won 1,9 procent bij een stand van 7.585,15 punten. De Britse FTSE ging 1,1 procent hoger op 8.345,58 punten.

Volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets heeft de Fed een grote bazooka afgevuurd en is het de vraag wat de Amerikaanse centrale bank bij haar volgende rentebesluit gaat doen. Elke zwakte in de Amerikaanse economische cijfers zal de markt opvatten als een signaal voor nog zo’n “supergrote” renteverlaging.

De blik verschuift nu naar de Bank of England, die later vanmiddag met een rentebesluit komt. De BoE zal het kruit droog houden, is de verwachting.

Volgens Aslam zou de Britse centrale bank de koe bij de horens moeten vatten en de rente wel moeten verlagen, wat cruciaal is gezien de huidige staat van de economie. Dat de BoE een pauze inlast zou de indruk kunnen wekken dat de centrale bank achter de feiten aanloopt.

Naast de BoE neemt ook de Turkse centrale bank vanmiddag zijn rentebesluit.

Norges Bank deed dat vanochtend al en handhaafde het belangrijkste rentetarief op 4,50 procent. Dat blijft vermoedelijk tot het einde van het jaar zo, zei de Noorse centrale bank. Vanaf het eerste kwartaal van 2025 zal de rente naar verwachting geleidelijk dalen.

Op macro-economisch vlak is er vanmiddag ook aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen en de bestaande woningverkopen uit de VS, de Philly Fed index en de leidende indicatoren.

De euro/dollar steeg donderdag met 0,5 procent naar 1,1173. De obligatierentes kwamen nauwelijks in beweging. De olieprijzen stegen met meer dan een procent. WTI kostte donderdag bijna 72 dollar per vat. Beleggers houden de dreigende escalatie tussen Israël en Hezbollah nauwlettend in de gaten.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt deden autofabrikanten goede zaken, ondanks dat brancheorganisatie ACEA meldde dat de verkoop van nieuwe personenauto’s in Europa in augustus fors is gedaald. BMW ging aan kop in de DAX met een plus van 3,8 procent. Volkswagen en Mercedes-Benz wonnen ook meer dan drie procent.

Verder was het aandeel Infineon in trek, met een winst van 3,7 procent. Ook sectorgenoten STMicroelectronics en ASML zaten in de lift, met winsten van gemiddeld 3 procent. Barclays kwam met een sectorrapport, waarin het zich positiever uitte over ASML dan over STMicroelectronics en Infineon.

Het rijtje verliezers op de Duitse beurs werd aangevoerd door Deutsche Telekom, dat 2,2 procent verloor, terwijl Deutsche Boerse 1,7 procent moest laten gaan. Ook nutsbedrijven RWE en E.ON noteerden donderdag tot anderhalf procent in het rood.

In Parijs beleefden aandelen van luxemerken LVMH, Hermes en Pernod Ricard een goede ochtend, met plussen van zo’n 3,5 procent. Stellantis voerde de CAC 40 aan met een stijging van 4,1 procent. Ook op de Franse beurs waren energie en telecom uit de gratie, met dalingen van ruim een procent voor Orange en Engie.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een flink hogere opening tegemoet. Rond het middaguur noteerden de futures op de S&P 500 tot 1,5 procent in het groen.

De S&P 500 sloot woensdag 0,3 procent lager op 5.618,26 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 41.503,10 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent lager op 17.573,30 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • BMW
    * *
  • Deutsche Boerse
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • Infineon
    * *
  • Mercedes Benz
    * *
  • Pernod Ricard
    * *
  • PORT20
    * *
  • Stellantis
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.