Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Forse winsten op Aziatische beurzen na rentebesluit Fed

Forse winsten op Aziatische beurzen na rentebesluit Fed
19 sep 2024 om 07:19

 De Aziatische beurzen koersen donderdagochtend eensgezind hoger, na het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond.

De Amerikaanse centrale bank verlaagde de federal funds rate met 50 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. Het besluit was bijna unaniem, alleen Michelle Bowman was tegen, zij wilde liever een renteverlaging van 25 basispunten.

Op Wall Street reageerden beleggers aanvankelijk enthousiast, en de Dow scherpte met overtuiging zijn hoogste stand ooit aan.

Volgens analist Philip Marey van Rabobank kwam de Fed met een verlaging van 50 basispunten wel “wat paniekerig over”. 

“Als ze nu al kiezen voor 50 basispunten, wat moet de Fed dan doen als de economie en de markten echt onderuitgaan, een verlaging van 75 basispunten?”, vroeg Marey zich af.

Beleggers vreesden vooral dat de matige staat van de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt reden waren dat de Fed de rente niet met 25 maar met 50 basispunten verlaagde, en dat zorgde voor druk op Wall Street. Bij de slotzoemer noteerde hoofdgraadmeter S&P 500 0,3 procent in het rood.

Nabeurs besloten beleggers echter toch dat het glas halfvol is, en de Amerikaanse futures noteren vanochtend flink in het groen. De Nasdaq-future stijgt zelfs 1,5 procent. 

De positieve koersreactie in ‘slow motion’ op het rentebesluit stimuleerde Aziatische beleggers vanochtend om de koopknop in te drukken. Koploper is de Japanse Nikkei index met een winst van 2,5 procent, gevolgd door de Hang Seng index in Hongkong met een stijging van bijna twee procent. Sydney en Shanghai winnen ruim een half procent.

De Europese beurzen lijken zich op te maken voor een flink hogere opening. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.