Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Google klaagt over marktmisbruik Microsoft in Brussel

Google klaagt over marktmisbruik Microsoft in Brussel
25 sep 2024 om 15:23

 Google heeft een formele klacht ingediend tegen Microsoft bij de mededingingsautoriteit van de Europese Unie, in een langlopende geschil over de cloudbedrijven.

De zoekmachinereus beschuldigt Microsoft van misbruik van zijn marktpositie in zakelijke software om bedrijven op zijn cloudplatform Azure te krijgen en ze daar dan vast te houden.

Google, eigendom van Alphabet, loopt met zijn cloudbedrijf al lang achter bij Microsoft en Amazon Web Services van Amazon.com. Volgens Google is het belangrijk om de klacht nu in te dienen, omdat veel bedrijven in de komende jaren meer werk naar de cloud zullen verplaatsen.

Toezichthouders zullen nu moeten besluiten of de klacht van Google gegrond is, en zo ja, welke boetes er van toepassing zijn en welke aanpassingen Microsoft zou moeten doen. Dit kan vervolgens weer worden betwist in de rechtbank. Een dergelijke procedure neemt doorgaans jaren in beslag.

Google heeft de klacht dinsdag ingediend. In juli bereikte Microsoft een schikking met een groep die optrad namens Europese aanbieders van clouddiensten over vergelijkbare kwesties. De klacht werd ingetrokken en Microsoft beloofde bepaalde licentiepraktijken te wijzigen en de kosten van het proces te betalen.

Google liet zich woensdag kritisch uit over die schikking, omdat die weinig zou doen aan de barrières die Microsoft opwerpt voor klanten om een vrije keuze te maken. Dit zou moeilijker zijn geworden sinds aanpassingen aan de licentie-overeenkomsten van Microsoft in 2019. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.