Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Record voor Dow op verdeeld Wall Street

Record voor Dow op verdeeld Wall Street
27 sep 2024 om 22:10

 De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag verdeeld geëindigd. De S&P 500 daalde met 0,1 procent op 5.738,17 punten en sloot daarmee net onder het record van donderdag. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en bereikte een nieuwe all time high op 42.313,00 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 18.119,59 punten.

Op weekbasis behaalden de Dow en S&P 500 winsten van 0,6 procent en won de Nasdaq een procent, te danken aan stijgende chipaandelen, na de sterke cijfers van Micron.

“Vanaf volgende week gaan we een nieuwe maand en een nieuw kwartaal in. Dat betekent een heleboel macrodata, met de werkgelegenheidscijfers uit de VS op de voorgrond. Maar ook de start van het winstseizoen voor het derde kwartaal”, zei beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. En we komen ook dichter bij de Amerikaanse verkiezingen, volgens de expert.

De aandacht ging vrijdag uit naar de PCE-kerninflatie, die voor de Federal Reserve als belangrijke graadmeter dient om het monetaire beleid te bepalen. In augustus kwam de kerninflatie uit op 2,7 procent, tegen 2,6 procent in de maand ervoor. Dat was conform de verwachting. Op maandbasis kwam de kern-PCE uit op 0,1 procent, tegenover 0,2 procent een maand eerder.

De algemene prijsindex kwam uit op 2,2 procent, een flinke daling ten opzichte van de 2,5 procent in juli. De algemene prijsindex steeg ook met 0,1 procent, na een stijging met 0,2 procent in juli.

De inkomens stegen in augustus met 0,2 procent, na een toename van 0,3 procent een maand eerder. De bestedingen van Amerikanen stegen met 0,2 procent, na een toename van 0,5 procent in juli.

“De meest recente PCE-inflatiecijfers laten zien dat de inflatie gematigd blijft, waardoor de Fed zich kan richten op de risico’s voor de werkgelegenheid en de rente kan blijven verlagen”, zei macrostrateeg Sonu Varghese van Carson Group.

De kans dat de Fed de rente in november met nog eens 50 basispunten verlaagt, steeg vrijdag licht na de PCE-cijfers, naar circa 57 procent.

“Het PCE-cijfer ligt heel dicht bij het Fed-doel. Missie volbracht”, volgens Scott Helfstein van Global X. “De inflatie blijft vertragen, maar zowel het persoonlijk inkomen als de persoonlijke bestedingen kwamen iets lager uit dan verwacht. Dat zal de bezorgdheid over een vertragende economie waarschijnlijk aanwakkeren”, volgens de marktstrateeg.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan kwam in september nog iets hoger uit dan eerder uit een voorlopig cijfer bleek, terwijl de inflatieverwachtingen niet verrassend waren.

Volgens Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan zijn consumenten zich er terdege van bewust dat de inflatie verder is afgenomen. Het sentiment lijkt wat aan te trekken nu de verwachtingen van consumenten voor de economie verbeteren.

“Tegelijkertijd blijven veel consumenten aangeven dat hun verwachtingen afhangen van de uitslag van de komende verkiezingen. In vergelijking met augustus verwachten consumenten van alle politieke partijen steeds meer een presidentschap van Harris, hoewel ongeveer twee derde van de Republikeinen nog steeds verwacht dat Trump zal winnen”, aldus Hsu.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,1167. De olieprijzen herstelden richting het weekend, maar leverden op weekbasis circa 4 procent in nu het erop lijkt dat OPEC+ de productie zal verhogen voor het einde van het jaar, omdat Saoedi-Arabië marktaandeel wil terugwinnen. De oliemarkten konden afgelopen week niet profiteren van een reeks aan maatregelen die Beijing aankondigde om de Chinese economie te stimuleren.

Fundamenteel gezien kan de verwachte productiestijging van OPEC+ “niet op een slechter moment komen”, zeiden analisten van Sevens Report Research.

Bedrijfsnieuws

Costco Wholesale daalde vrijdag met 1,8 procent, nadat de retailer in het vierde kwartaal weliswaar een hoger dan verwachte winst rapporteerde, terwijl de omzet licht achterbleef bij de verwachtingen.

Farmabedrijf Bristol Myers Squibb steeg met 1,6 procent, nadat de Food and Drug Administration Cobenfy goedkeurde, een oraal medicijn voor de behandeling van schizofrenie bij volwassenen.

Sectorgenoot Cassava Sciences verloor juist 10,6 procent. De farmaceut heeft een schikking getroffen met Amerikaanse toezichthouders nadat twee voormalige leidinggevenden werden aangeklaagd voor ‘misleidende beweringen’ over een klinische proef voor de behandeling van Alzheimer.

BlackBerry heeft het afgelopen kwartaal een lager kwartaalverlies geboekt, terwijl de omzet met 10 procent steeg, wat de verwachtingen van analisten overtrof. Het beveiligingssoftwarebedrijf verhoogde de outlook voor het hele fiscale jaar. Desondanks sloot het aandeel een procent lager.

Aandelen van Trump Media & Technology Group stegen met 5,6 procent. Andrew Litinsky, een voormalig deelnemer aan “The Apprentice” en medeoprichter van Trump Media, heeft via zijn investeringsvehikel United Atlantic Ventures het grootste deel van zijn belang verzilverd. Voormalig president Trump zelf zei eerder dat hij dit niet zal doen.

Boeing en zijn grootste vakbond hervatten vrijdag de contractonderhandelingen. Op 13 september werd een voorlopige overeenkomst door een meerderheid van de werknemers die worden vertegenwoordigd door de International Association of Machinists and Aerospace Workers afgewezen. Het aandeel steeg met 1,1 procent.

Het aandeel van telecommunicatiebedrijf EchoStar sloot bijna 9 procent hoger, na berichten dat Dish, de satelliet-tv-divisie van het concern, vergevorderde gesprekken fusiegesprekken voert met rivaal DirecTV. Een deal zou mogelijk maandag afgerond kunnen worden, volgens bronnen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.