Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ECB heeft meer vertrouwen in inflatiedoel

ECB heeft meer vertrouwen in inflatiedoel
30 sep 2024 om 19:01

 De Europese Centrale Bank heeft er na een serie recente macrogegevens meer vertrouwen in dat de inflatie zich zal stabiliseren op het streefcijfer van 2,0 procent en houdt daar ook rekening mee bij het volgende rentebesluit. Dit zei ECB-voorzitter Christine Lagarde maandag in een toespraak voor het Europees Parlement.

Inflatiecijfers uit afzonderlijke landen in de eurozone die in de afgelopen dagen verschenen, wijzen allemaal op een sterke daling in september. Economen verwachten dat de cijfers voor de eurozone als geheel, die dinsdag bekend worden gemaakt, voor het eerst sinds medio 2021 een inflatie van minder dan 2,0 procent laten zien.

“De laatste ontwikkelingen versterken ons vertrouwen dat de inflatie tijdig zal terugkeren naar de doelstelling”, zei Lagarde.

De inflatiedata en economische cijfers die aangeven dat de economie hapert, hebben de verwachtingen onder handelaren en beleggers doen toenemen dat de ECB opnieuw de rente zal verlagen tijdens de vergadering op 17 oktober.

Lagarde zei maandag in het Europese parlement dat de ECB het toegenomen vertrouwen “zal meenemen in onze volgende monetaire beleidsvergadering in oktober.”

Bank of America verwacht nu dat de ECB de rente bij elke rentevergadering zal verlagen tot aan medio 2025, wanneer de depositorente op 2,00 procent staat. De ondergrens ligt op 1,50 procent voor de depositorente, denkt de Amerikaanse bank, en dat niveau wordt vermoedelijk eind 2025 bereikt; zes maanden eerder dan de economen aanvankelijk verwachtten.

“Snellere en grotere renteverlagingen zijn mogelijk als de groei vanaf hier daadwerkelijk lager wordt, maar dat is momenteel een risicoscenario”, aldus Bank of America.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.