Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijs stabiliseert aan einde van zwak kwartaal

Olieprijs stabiliseert aan einde van zwak kwartaal
30 sep 2024 om 21:15

 De olieprijs is maandag gestabiliseerd aan het einde van een zwak kwartaal. Bij een settlement van 68,17 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 1 dollarcent of 0,01 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent steeg licht.

WTI noteerde op maandbasis circa 7 procent lager en op kwartaalbasis zelfs 16 procent, ondanks de risico’s voor de wereldwijde aanvoer van ruwe olie door de aanhoudende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten.

De zorgen over een overaanbod namen in de afgelopen dagen toe, nu OPEC+ de plannen om de productie vanaf december te verhogen, lijkt door te willen zetten.

“Deze beslissing kan het gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod verder vergroten, wat onzekerheid creëert bij investeerders en op korte termijn neerwaartse druk uitoefent op de prijzen”, zei Ernesto Di Giacomo, senior marktanalist bij XS.com.

De Financial Times berichtte vorige week dat Saoedi-Arabië de productie in december weer op wil voeren in een poging om marktaandeel terug te winnen. OPEC+ sprak eerder af om geplande verhogingen vanaf oktober uit te stellen.

Toch houden de risico’s van onderbrekingen in de bevoorrading in het Midden-Oosten als gevolg van geopolitieke conflicten in deze belangrijke olieproducerende regio beleggers “alert”, volgens Di Giacomo.

Hezbollah bevestigde zaterdag dat bij een Israëlische aanval zijn leider Hassan Nasrallah is gedood en ook een aantal andere topfunctionarissen kwam in de afgelopen dagen om het leven bij Israelische aanvallen. Israël richtte zich afgelopen weekend ook op een zeehaven en elektriciteitscentrales in Jemen nadat door Iran gesteunde Houthi-rebellen raketten afvuurden op Tel Aviv. De kans op een grondoorlog neemt ondertussen snel toe.

“De reactie van de oliemarkt op de ontwikkelingen in het Midden-Oosten in het weekend was enigszins terughoudend”, volgens Warren Peterson en Ewa Manthey van ING. 

“De markt is in toenemende mate afgestompt geraakt door de spanning in de regio, gezien het feit dat er na bijna een jaar van conflict nog steeds geen impact is op de olieproductie”, zeiden de grondstoffenstrategen.

De focus blijft gericht op Iran. Als het land betrokken zou raken bij een meer directe confrontatie met Israël of de VS, zou de aandacht van de markt meer verschuiven naar mogelijke productieverstoringen, schreven de analisten van ING.

Tegelijkertijd beschikt de OPEC over een grote hoeveelheid reserveproductiecapaciteit, wat de markt ook gerust stelt, volgens de marktkenners.

Het Joint Ministerial Monitoring Committee van OPEC+ komt woensdag bijeen om het huidige productiebeleid te evalueren. Er wordt niet verwacht dat het comité grote strategische veranderingen zal doorvoeren, maar “er kan wel een discussie ontstaan over Irak en Kazachstan die hun productiequota hebben overschreden”, volgens het energieteam van StoneX.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.