Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen onder druk door zorgen Midden-Oosten

Europese beurzen onder druk door zorgen Midden-Oosten
3 okt 2024 om 18:30

 De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,9 procent tot 516,29 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,8 procent op 19.015,41 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,3 procent bij een stand van 7.477,78 punten. De Britse FTSE sloot 0,1 procent lager op 8.282,52 punten.

Beleggers hielden donderdag het nieuws uit het Midden-Oosten in de gaten en wachtten op belangrijke Amerikaanse banencijfers op vrijdag.

De olieprijzen stegen flink na uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden, dat de VS een Israëlische vergeldingsactie op oliefaciliteiten in Iran mogelijk zou steunen. Dat wordt momenteel besproken, zo citeerde persbureau Bloomberg de president.

Biden verwacht niet dat Israël donderdag al in actie komt, zei Bloomberg verder. Woensdag zei de Amerikaanse president nog dat de VS een aanval op Iraanse atoomfabrieken niet zullen steunen.

WTI werd donderdag 4 procent duurder op bijna 73 dollar. De prijs voor een vat Brent steeg met 3,8 procent naar 76,68 dollar.

In Parijs reageerden beleggers verder negatief op een plan van de Franse overheid om de belastingen op grote bedrijven, het terugkopen van aandelen en particulieren met hoge inkomens te verhogen.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor inkoopcijfers uit de eurozone. In september groeide de dienstensector in de muntunie minder hard. De inkoopmanagersindex daalde van 52,9 tot 51,4 en daarmee de laagste stand in 7 maanden. Het indexniveau was wel hoger dan de 50,5 die eerder in een voorlopige raming werd gemeld.

“Op het eerste gezicht lijkt de dienstensector zich nog redelijk staande te houden”, aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. “Er is nog steeds groei en de vertraging is nog niet te scherp. Als we kijken naar de landen onderling, is het beeld minder rooskleurig”, stelde de hoofdeconoom. “Met uitzondering van Spanje, tot onze stomme verbazing.”

“Gezien de sterke krimp in nieuwe orders en de orderportefeuille, is er niet veel verbeeldingskracht nodig om een verdere verzwakking van de economie te voorzien”, aldus De la Rubia.

In het Verenigd Koninkrijk was in september ook sprake van een groeivertraging in de dienstensector. De index daalde van 53,7 tot 52,4. Toch was het cijfer niet zorgwekkend.

Ondertussen zou de Bank of England wel overwegen om de rente sneller te gaan verlagen dan de markt momenteel verwacht. Gouverneur Andrew Bailey hintte daarop in een interview met The Guardian.

Bailey vertelde de krant dat de BoE “een beetje actiever” zou kunnen worden in haar beleid omtrent renteverlagingen, als de inflatie ontwikkelingen gunstig zouden blijven.

“De markt ziet Bailey’s opmerkingen als groen licht om meer monetaire versoepeling in te prijzen”, zeiden analisten van XTB.

Het Britse pond noteerde donderdag ten opzichte van de dollar 1,1 procent lager op 1,3120, terwijl de euro/dollar met 0,2 procent daalde tot 1,1023.

De rentes liepen op aan beide kanten van de oceaan na de sterke ADP-werkgelegenheidscijfers van gisteren. Het rapport ondersteunt de gedachte dat de Fed wellicht toch een langzamer tempo van verlagen zal aanhouden dan eerder gedacht. De Amerikaanse tienjaarsrente klom weer boven de 3,80 procent en de Duitse variant steeg naar 2,15 procent.

Bedrijfsnieuws

Grote Europese autofabrikanten zoals BMW, Volkswagen en Mercedes-Benz hebben de afgelopen weken allemaal winstwaarschuwingen gepubliceerd vanwege zorgen over de dalende verkoop in China. Toch denken analisten van Barclays dat de problemen waarmee Europa’s grootste autofabrikanten te kampen hebben, nu hun dieptepunt hebben bereikt. BMW verloor donderdag toch 1,6 procent, net als Volkswagen, terwijl Porsche Automobil Holding met 3,6 procent daalde.

Sectorgenoten Stellantis, dat eerder deze week ook met een waarschuwing kwam, en Renault, verloren 4,1 en 2,1 procent.

Zalando en Daimler Truck gingen aan kop in de DAX met winsten van 1,1 en 1,5 procent.

TotalEnergies profiteerde wederom van de stijgende olieprijzen en was koploper in de CAC 40 met een plus van 1,5 procent. Verder bleven de winsten bescheiden. Telecombedrijven Orange en Bouygues leverden respectievelijk 3,9 en 4,8 procent in, op het nieuws dat Bouygues het nieuwe merk B.IG introduceerde, gericht op voordelige gezinsaanbiedingen. Het bericht doet beleggers vrezen voor een stevige concurrentieslag met rivalen Iliad en Orange.

Supermarktketen Tesco werd donderdag iets positiever over de winstontwikkeling dit jaar. Het aandeel steeg in Londen met 2,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot overwegend licht lager. De Nasdaq wist wel in het groen te blijven.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • BMW
    * *
  • FR40
    * *
  • Mercedes Benz
    * *
  • PORT20
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.