Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Media: Duitsland zal tegen EU-tarieven op Chinese EV’s stemmen

Media: Duitsland zal tegen EU-tarieven op Chinese EV’s stemmen
3 okt 2024 om 22:32

 Duitsland stemt vrijdag waarschijnlijk tegen de invoering van EU-importtarieven op Chinese elektrische voertuigen. Dit meldde persbureau Reuters donderdagavond op basis van bronnen.

Duitsland onthield zich in juli al van stemming in een eerste niet-bindende stemming over het voorstel van de Europese Commissie en sindsdien werd gelobbyd door de industrie om tegen de maatregel te stemmen.

Duitse autofabrikanten, die vorig jaar een derde van hun omzet in China behaalden, verzetten zich tegen de tarieven. Ze maken zich zorgen over vergeldingsmaatregelen en vrezen een handelsconflict met de op één na belangrijkste handelspartner van het land.

De grote Duitse vakbond IG Metall en werknemersvertegenwoordigers van ’s lands grootste autofabrikanten riepen Berlijn donderdag in een verklaring op om tegen de tarieven te stemmen.

“Wij zeggen ondubbelzinnig: tarieven zijn de verkeerde aanpak omdat ze de concurrentiepositie van de Europese auto-industrie niet verbeteren.”

Een woordvoerder van de Duitse regering wilde donderdag niet reageren tegenover Reuters.

Het voorstel van de Commissie kan worden uitgevoerd tenzij een gekwalificeerde meerderheid van 15 EU-lidstaten, die samen 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen, tegenstemt.

Reuters meldde woensdag al dat Frankrijk, Griekenland, Italië en Polen voor zullen stemmen, wat genoeg zou zijn om de meest prominente handelsmaatregelen van de EU door te drukken.

Volgens de EU zijn de heffingen nodig om een gelijk speelveld te creëren en zijn de maatregelen niet bedoeld om Chinese autofabrikanten buiten te sluiten. Dat zou in de VS wel het geval zijn, met de 100 procent heffing die daar wordt doorgevoerd.

Spanje riep de overige EU-lidstaten donderdag op om te blijven onderhandelen met China, aldus Reuters. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.