Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen wachten op banenrapport

Europese beurzen wachten op banenrapport
4 okt 2024 om 12:41

 De aandelenmarkten in Europa noteerden vrijdag rond lunchtijd licht hoger, in afwachting van het Amerikaanse banenrapport dat later op de middag verschijnt.

De Stoxx Europe 600 index steeg 0,1 procent op 516,84 punten. De Duitse DAX liet een kleine winst optekenen van 0,2 procent op 19.054,09 punten. De Franse CAC 40 won 0,5 procent bij een stand van 7.516,21 punten. De Britse FTSE ging 0,5 procent lager op 8.244,52 punten.

De zorgen over het Midden-Oosten hingen afgelopen week boven de markt. De Stoxx Europe 600 en DAX liggen vooralsnog op koers voor verliezen van circa 2 procent op weekbasis.

De olieprijzen spinnen juist garen bij de geopolitieke onrust en de dreiging dat de olieproductie in de regio wordt verstoord. WTI en Brent stegen de afgelopen dagen al met zo’n 9 procent.

Ondertussen ziet investment manager Simon Wiersma van ING een groot verschil tussen Europese en Amerikaanse aandelen.

“Het verschil in rendement tussen de S&P 500-index en de Stoxx Europe 600-index is dit jaar opgelopen tot bijna 12 procent. Europa is één van de slechtst presterende regio’s en we zien weinig redenen om hier positief over te worden”, aldus de marktkenner. ING is dan ook onderwogen in Europese aandelen.

Op macro-economisch vlak was het vanochtend rustig in de eurozone en zal de focus vanmiddag vooral liggen op het Amerikaanse banenrapport.

Wel werd vanochtend bekend dat de industriële productie in Frankrijk in augustus is gestegen met 1,4 procent op maandbasis, na een bescheiden plus in juli.

De euro/dollar stabiliseerde op 1,1030 in aanloop naar de banencijfers, maar de greenback zou volgens UniCredit kunnen verzwakken als de data tegenvallen. Een sterker dan verwacht banenrapport uit de VS draagt bij aan de gedachte dat de Fed de rente niet nog eens met 50 basispunten zal verhogen. In dat geval zal de dollar verder in waarde kunnen stijgen, volgens de Italiaanse bank.

Bedrijfsnieuws

Continental deed goede zaken in de DAX, met een winst van 2,2 procent. Ook Siemens Energy kon vrijdag meer dan 2 procent bijschrijven. Farmabedrijven Merck KGaA en Qiagen stonden onder druk.

Verder zaten de aandelen van Duitse autofabrikanten in de lift, met winsten van een procent of meer voor Porsche Automobil Holding, BMW en Volkswagen.

Een meerderheid van de EU-lidstaten heeft ingestemd met importtarieven voor Chinese elektrische voertuigen, die kunnen oplopen tot 45 procent. Persbureau Reuters meldde eerder dat Duitsland tegen zou stemmen. China is een belangrijke markt voor Duitse autobouwers, die vrezen voor tegensancties.

Stellantis kreeg een adviesverlaging van Outperform naar Sector Perform van RBC. Het aandeel steeg wel met 1,5 procent, maar op weekbasis dreigt een verlies van circa 17 procent, nadat het bedrijf met een winstwaarschuwing kwam. Ook voor de Duitse sectorgenoten dreigen op weekbasis verliezen.

Telecombedrijf Bouygues stond donderdag nog onder druk in Parijs, maar veerde vrijdag op met een winst van 1,9 procent. Hotelketen Accor en Société Générale voerden de CAC 40 aan met winsten van meer dan twee procent. Luxe-aandelen als Hermes, Kering en Pernod Ricard leverden tot een procent in.

In Kopenhagen daalde het aandeel van Moller-Maersk met ruim 6 procent, nadat havenarbeiders in de VS een driedaagse staking hadden opgeschort, waardoor de hoop van beleggers dat problemen in de toeleveringsketen de vrachttarieven een impuls zouden geven, de bodem werd ingeslagen.

Futures Wall Street

Wall Street gaat vrijdag een lichtgroene opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,2 procent hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag licht lager geëindigd. De S&P 500 daalde 0,2 procent op 5.699,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 42.011,59 punten en de Nasdaq sloot fractioneel lager op 17.918,48 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • BMW
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Kering
    * *
  • Pernod Ricard
    * *
  • PORT20
    * *
  • Siemens
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.