Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: Heineken ziet bier rijkelijk vloeien in Italië en Spanje

Beursblik: Heineken ziet bier rijkelijk vloeien in Italië en Spanje
7 okt 2024 om 14:23

 Tegen het einde van de Europese zomer werd nagenoeg evenveel bier verkocht als een jaar eerder, maar de verkoop was anders verdeeld tussen landen en bierbrouwers, waarbij Heineken er positief uitsprong. Dat bleek maandag uit een analistenrapport van Bank of America.

In de vier weken tot 8 september was het volume van de Europese bierindustrie vrijwel vlak, met een plusje van 0,2 procent, terwijl dit in de vier voorgaande weken nog plus 4,5 procent was. Een jaar eerder was die juli-periode namelijk veel zwakker.

Terwijl de volumes in Italië in augustus fors stegen, met 9 procent, en Spanje en Duitsland kleine plussen noteerden, daalden ze in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met ongeveer 5 procent.

Van de bierbrouwers kon Heineken een volumestijging van 2,6 procent noteren, hoewel een lagere prijsmix deze groei op omzetniveau beperkte. Daarmee won Heineken 44 basispunten aan marktaandeel, volgens de analisten. Vooral in Italië en Spanje vloeide het Heineken bier goed, met plussen van 8 en 9 procent. In Frankrijk daalde het volume en ook het marktaandeel, met 100 basispunten.

Rivaal Carlsberg zag de volumes juist met 2 procent dalen in de genoemde vier weken. De analisten tekenden daarbij aan dat het onderzoek van Nielsen het merendeel van de omzet van Carlsberg, namelijk in de Scandinavische en Oost-Europese landen, en ook de frisdrankvolumes niet meeneemt, zodat er nog niet per se een man overboord is voor de Deense bierreus.

AB InBev boekte eveneens een volumedaling van 2,1 procent, waar de voorgaande periode nog een groei van 11 procent liet zien. Bij AB InBev was de prijs/mix wel gunstig, met een plus van 1,5 procent, terwijl Carlsberg hier een min van 2,3 procent noteerde en Heineken een min van 1,6 procent.

Diageo, dat Guinness brouwt, zag de volumes met 2,5 procent toenemen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.