Olieprijzen stijgen door
De olieprijs is maandag verder gestegen. Bij een settlement van 77,14 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 3,7 procent duurder. De prijs voor een vat Brent steeg met 3,8 procent naar 81,01 dollar.
Marktkenners zagen WTI maandag tot boven het technische niveau van 75 dollar per vat stijgen.
Afgelopen week stegen de olieprijzen al met zo’n 9 procent, nadat Iran raketten op Israël afvuurde. Iran is een belangrijk lid van OPEC en een mogelijke vergeldingsactie van Israël op de Iraanse oliefaciliteiten houdt de markten al dagen in zijn greep.
In dit extreme scenario zou olie waarschijnlijk meer dan 10 dollar stijgen, zei Kathleen Brooks van XTB.
WTI en Brent noteren inmiddels voor dit jaar in de plus. Ten opzichte van een jaar geleden staan de olieprijzen nog wel lager.
Maandag is het ook een jaar geleden dat Hamas Israël aanviel op 7 oktober. De terroristische aanval leidde tot vergelding en de aanhoudende oorlog in Gaza. Vandaag bestookte de Libanese militante groep Hezbollah Haifa, de op twee na grootste stad van Israël, met raketten.
“Geopolitieke risicopremies worden nog steeds in de markt gepompt te midden van de verhoogde spanningen in het Midden-Oosten die nog steeds een bedreiging vormen voor de olievoorziening in de regio”, zeiden experts van Ritterbusch.
“De omvang van de angstpremie gerelateerd aan de aanhoudende militaire activiteiten in het Midden-Oosten is extreem moeilijk te meten, omdat zich verschillende scenario’s kunnen ontvouwen, variërend van een staakt-het-vuren tot een Israëlische aanval op de Iraanse olie-infrastructuur”, aldus Ritterbusch. De analisten rekenen erop dat de situatie in de regio deze week waarschijnlijk ander olie-gerelateerd nieuws zal overschaduwen.
Volgens analisten van Sevens Report blijft, geopolitiek daargelaten, de “fundamentele achtergrond van de oliemarkt verdeeld.”
Stabiliserende economische cijfers “verlichten de vrees voor een harde landing”, wat gunstig is voor de olieprijzen, maar draaien ook de zeer dovish beleidsverwachtingen van de Federal Reserve terug, wat juist nadelig is voor olie, volgens de marktkenners.
OPEC+ blijft ondertussen aangeven dat de geplande productieverhogingen waarschijnlijk in december van start zullen gaan, wat ook ‘bearish’ is voor de olieprijzen, aldus Sevens Report.
Handelaren wegen ook mee of de trage economische groei van ’s werelds grootste importeur van ruwe olie, China, de totale vraag zal drukken en kijken hoe de orkanen Helene en Milton de Amerikaanse productie zouden kunnen beïnvloeden. Milton is een orkaan van de vierde categorie die momenteel afstevent op de westkust van Florida.