Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Boeing lager door slepende staking

Boeing lager door slepende staking
9 okt 2024 om 14:22

 Het aandeel Boeing daalde woensdag voorbeurs, na een negatief rapport van kredietbeoordelaar S&P Global Ratings, vanwege de aanhoudende staking bij de vliegtuigbouwer, die ook miljarden moet investeren in een beter productieproces.

Het aandeel noteerde 1,9 procent voorbeurs lager. Na de koerspiek rond de jaarwisseling is het aandeel dit jaar al bijna 40 procent gedaald.

Dinsdagavond bleek dat de onderhandelingen met de arbeiders zijn vastgelopen, waardoor de hoop op een snel einde aan de staking vervliegt. Door de staking ligt de productie van de meeste vliegtuigen stil.  

Beide partijen verwijten elkaar onbuigzaamheid. Na vier weken stakingen door 33.000 medewerkers die de machines bedienen waarmee de Boeing 737 en andere vliegtuigtypes worden gebouwd, werden de gesprekken hervat.

“Ons team onderhandelde in goed vertrouwen en kwam met nieuwe verbeterde voorstellen om een compromis te bereiken, waaronder meer nettosalaris en pensioen”, zei commercieel directeur Stephanie Pope van Boeing in een mail aan het personeel.

De vakbond schreef aan zijn leden dat Boeing weigerde om de lonen, pensioenbijdrate en bonussen verder te verhogen dan het laatste aanbod van vorige maand. “Misschien is er niet genoeg pijn om beide kanten naar een akkoord te bewegen”, zei voorzitter Jon Holden van de lokale vakbondsafdeling dinsdag in een interview.

De financiële situatie bij Boeing wordt intussen steeds precairder. Volgens S&P Global zal Boeing dit jaar 10 miljard dollar aan contanten opsouperen, niet alleen door de staking maar ook door de investeringen die moeten worden gedaan om het productieproces weer op peil te krijgen.

Deze kasuitstroom is reden voor een negatief vooruitzicht voor de kredietwaardigheid, ofwel een CreditWatch Negative status. Dit betekent dat de kans op een verlaging van de kredietwaardigheid naar zogeheten ‘junk’-status is toegenomen. Ook andere ratingbureaus waarschuwden voor een verlies van de investment-grade-status bij Boeing als de staking nog langer aanhoudt.  

Boeing publiceert de kwartaalcijfers op 23 oktober. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Boeing

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.