Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Aziatische beurzen noteren verdeeld

Aziatische beurzen noteren verdeeld
11 okt 2024 om 07:15

 De Japanse Nikkei index koerste vrijdagochtend 0,7 procent in het groen, terwijl de Shanghai Composite 1,6 procent prijs gaf. Sydney, Mumbai en Seoel maakten een pas op de plaats. In Hongkong bleef de beurs gesloten vanwege een feestdag.  

Het Chinese ministerie van Financiën zal zaterdag een persconferentie geven, en beleggers hopen op een nieuwe set van maatregelen die de kwakkelende economie, en vooral de vastgoedmarkt, een impuls kunnen geven. Deze week strandde de rally op de beurs in Hongkong, na een ongekende stijging van meer dan 25 procent in de afgelopen weken.

De Bank of Korea verlaagde vanochtend voor het eerst sinds 2020 de rente, met 25 basispunten naar 3,25 procent. De inflatie daalde in september naar 1,6 procent en noteert daarmee onder het streven van de centrale bank van een inflatie van circa 2 procent. 

Amerikaanse beleggers namen donderdagavond gas terug na vrijgave van licht tegenvallende inflatiecijfers, nadat donderdag nog de recordstanden werden aangescherpt. Hoofdgraadmeter S&P 500 daalde met 0,2 procent licht. 

De Amerikaanse olie-future koerste daarnaast vanochtend enkele tienden van een procent lager. Donderdagavond in New York steeg de future nog met 3,6 procent naar 75,85 dollar.

Marktkenners verklaarden de opleving door de aanhoudende geopolitieke zorgen en dan specifiek de kans op een meer directe confrontatie tussen Israël en Iran die de olieproductie in het Midden-Oosten zou kunnen bedreigen. Beleggers wachten nog altijd op de vergeldingsactie van Israël na de raketaanval van Iran vorige week.

“De markt staat op scherp en wacht op de volgende katalysator om de prijzen te sturen”, aldus Stephen Innes van SPI Asset Management.

De Europese beurzen lijken zich op te maken voor een licht hogere opening. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.