Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Boeing schrapt 17.000 banen

Boeing schrapt 17.000 banen
12 okt 2024 om 11:20

 Boeing zal 10 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand, of ruwweg 17.000 banen, schrappen en stelt de lancering van een nieuw toestel verder uit, nu een personeelsstaking de structurele problemen verergert waarmee de Amerikaanse vliegtuigbouwer al jaren kampt. Dit bleek vrijdagavond laat uit een brief van de nieuwe topman Kelly Ortberg aan het personeel van het noodlijdende bedrijf.

“Ons bedrijf bevindt zich in een moeilijke positie”, aldus Ortberg. “We zullen structurele veranderingen moeten doorvoeren om ervoor te zorgen dat we concurrerend kunnen blijven en onze klanten op de lange termijn kunnen blijven bedienen.”

De kersverse topman, die in augustus aantrad, stuurde vorige maand al duizenden werknemers met verlof en bevroor de werving van nieuw personeel om kosten te besparen. 

Naast de reorganisatie stelt Boeing ook de lancering van een nieuw vliegtuig, de 777X, uit tot 2026 in plaats van volgend jaar. De ontwikkeling ervan loopt al jaren achter op schema en in augustus werd de vloot nog aan de grond gezet toen problemen werden ontdekt tijdens de eerste testvluchten. Verder stopt de vliegtuigbouwer in 2027 met de productie van zijn 767 vrachtvliegtuig. 

Dit gaat gepaard met een afschrijving van 3 miljard dollar. Daarnaast zal Boeing 2 miljard dollar afschrijven bij zijn defensie-activiteiten. 

Door de afschrijvingen zal het bedrijf in het derde kwartaal een verlies van 9,97 dollar per aandeel rapporteren, bleek vrijdag uit voorlopige cijfers. In het tweede kwartaal boekte het bedrijf een verlies van 2,33 dollar per aandeel. 

Verder werd in het derde kwartaal een omzet van 17,8 miljard dollar geboekt, zei Boeing. De operationele kasstroom was in het derde kwartaal 1,3 miljard dollar negatief en het bedrijf had circa 10,5 miljard dollar in kas aan het einde van het kwartaal. Op 23 oktober volgen de volledige cijfers.

Afgelopen week liepen de onderhandelingen tussen Boeing en de vakbondsleiders vast, waardoor de hoop op een snel einde van de staking van 33.000 personeelsleden is afgenomen. Ondertussen ligt de productie van de meeste vliegtuigen al zo’n vier weken stil.

De financiële situatie bij Boeing wordt daardoor steeds precairder. Volgens S&P Global zal het bedrijf dit jaar 10 miljard dollar aan contanten opsouperen, niet alleen door de staking maar ook door de investeringen die moeten worden gedaan om het productieproces weer op peil te krijgen. Hiermee dreigt een afwaardering van de kredietrating van Boeing.

Het aandeel Boeing steeg vrijdag met 3,0 procent en daalde in de nabeurshandel met een procent. Op weekbasis leverde het aandeel 2,6 procent in.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Boeing

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.