Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

China komt met nieuwe maatregelen zonder bedrag te noemen

China komt met nieuwe maatregelen zonder bedrag te noemen
12 okt 2024 om 11:45

 Het Chinese ministerie van Financiën heeft zaterdag aangekondigd dat het omvangrijke maatregelen zal nemen om de verborgen schulden van lokale overheden weg te werken en meer beleid gaat uitrollen om de noodlijdende vastgoedmarkt in China te ondersteunen.

De beloften werden gedaan tijdens een persconferentie waar beleggers al dagen naar uitkeken. Toch werden tijdens de bijeenkomst geen specifieke bedragen genoemd, waardoor de financiële markten na het weekend mogelijk teleurgesteld zullen reageren.

Afgelopen week hield de National Development and Reform Commission in China al een briefing, maar daar werden ook geen concrete maatregelen aangekondigd. Daarom was de hoop van beleggers gevestigd op de bijeenkomst van zaterdag.

In de persconferentie eerder vandaag zei minister van Financiën Lan Fo’an dat de schuldquota voor lokale overheden met een “relatief groot” bedrag worden verhoogd om hun bestaande verborgen schuld te helpen vervangen. Hiermee moet de druk op lokale overheden aanzienlijk worden verlicht.

“Ik kan u op verantwoorde wijze vertellen dat de financiën van China voldoende veerkrachtig zijn en dat we door het nemen van uitgebreide maatregelen een evenwicht kunnen bereiken tussen inkomsten en uitgaven en de jaarlijkse begrotingsdoelstelling kunnen halen”, aldus Lan.

De minister zei verder dat de Chinese regering onverkochte huizen die door projectontwikkelaars zijn gebouwd als betaalbare huisvesting zal kopen. Ook ongebruikte grondpercelen zullen worden teruggekocht. Dit gebeurt via obligaties voor een specifiek doel van de lokale overheden.

Lan gaf aan dat het ministerie meer beleidsinstrumenten overweegt, waaronder het verhogen van de schuldniveaus en het begrotingstekort van de centrale overheid, zonder verdere details te geven. Verder is Beijing van plan om speciale schatkistcertificaten uit te geven om het kernkapitaal van de grootste staatsbanken van het land aan te vullen. 

Ook wordt het aantal studiebeurzen voor Chinese studenten verdubbeld en het aantal gesubsidieerde studentenleningen verhoogd, als onderdeel van Beijings inspanningen om de consumptie onder jonge consumenten te stimuleren.

Economen van Goldman Sachs gaven na de persconferentie zaterdag aan enigszins teleurgesteld te zijn over het gebrek aan details over de omvang van de stimulus.

Toch “is het de afgelopen weken duidelijk geworden dat beleidsmakers krachtiger en meer gecoördineerde inspanningen hebben gedaan om de binnenlandse vraag, en dan vooral de consumptie, te stimuleren, de inflatie te normaliseren en het vertrouwen te herstellen”, zei de Amerikaanse bank.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.