Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Fed-gouverneur Waller voorzichtiger over renteverlagingen

Fed-gouverneur Waller voorzichtiger over renteverlagingen
14 okt 2024 om 22:33
Fed

De verrassende kracht van de Amerikaanse economie suggereert dat de Federal Reserve “voorzichtiger te werk moet gaan” bij het verlagen van de rente. Dit zei Fed-gouverneur Christopher Waller maandag tijdens een bijeenkomst op Stanford University in Californië.

Volgens Waller, die geldt als vertrouweling van voorzitter Jerome Powell, is de economie in de VS “veel sterker dan eerder gedacht” en blijft de arbeidsmarkt “vrij gezond.”

Volgens de Fed-bestuurder zijn de centrale bank en Wall Street voor de gek gehouden door de macro-economische cijfers die rond de zomer verschenen en suggereerden dat de Amerikaanse economie vertraagde.

“Om u eraan te herinneren hoe slecht de markten de gegevens van juli zagen; sommige Fed-watchers riepen om een spoedvergadering [van de Fed] om een renteverlaging te bespreken”, zei Waller maandag. De Fed hield echter voet bij stuk in juli en verlaagde de rente pas in september.

Nieuwe en herziene economische informatie “geeft aan dat de economie misschien niet zo sterk vertraagt als gewenst”, aldus Waller. Volgens de centrale bankier zou de economie zelfs meer opwaartse druk op de inflatie kunnen uitoefenen.

In het licht van deze ontwikkelingen gaf Waller maandag aan dat hij de voorkeur geeft aan kleinere renteverlagingen dan de 50 basispunten waarmee de federal funds rate in september voor het eerst in vier jaar werd verlaagd.

Wat de visie van de Fed op de economie op de korte termijn ook zou kunnen vertroebelen, is de impact van de orkanen Helene en Milton. Waller sprak maandag de verwachting uit dat de stormen waarschijnlijk resulteren in een zwak banenrapport voor oktober.

“Helaas zal het niet gemakkelijk zijn om het banenrapport van oktober te interpreteren, dat vlak voor de volgende FOMC-vergadering wordt uitgebracht”, aldus de Fed-bestuurder.

Het volgende rentebesluit volgt op 7 november.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.